Makanan terbaik yang boleh dimakan untuk rambut yang sihat

Apabila rambut kelihatan lemas, membosankan dan tidak bermaya, orang sering beralih kepada syampu dan perapi baru untuk oomph tambahan itu. Tetapi sebenarnya, diet yang buruk boleh menjadi punca kepada kunci yang lemah.

“Rambut [rambut tidak bermaya] biasanya berasal dari dalam,” kata Michael Stranko, seorang penata rambut di Reka Bentuk Rambut oleh Karen Greb di Pittsburgh.

Notis Stranko bahawa apabila rambut klien berubah, banyak kali pemakanan adalah untuk dipersalahkan. Seorang wanita sedang menjalani diet yang diarahkan oleh doktor, diet rendah lemak dan walaupun dua bulan selepas itu berakhir, stylist melihat perbezaannya.

Wanita with shiny hair
Wanita dengan rambut berkilatShutterstock

“Rambutnya berubah nipis, sangat rapuh, dan tidak ada nyawa. Apabila anda tidak mendapat pemakanan yang betul ia keluar melalui rambut, “kata Stranko.

BERKAITAN: 9 rahsia untuk rambut licin, sihat dari hairstylist Reese Witherspoon

Walaupun terdapat sejumlah sains yang terhad untuk menyokong pemerhatian Stranko, makan protein dan lemak tertentu dikatakan membantu memberikan rambut berkilau.

“Jika anda tidak mempunyai protein yang cukup, anda mungkin mempunyai rambut yang kering dan lebih kurus. Protein adalah blok bangunan untuk … keratin, “kata Dr Debra Wattenberg, ahli dermatologi New York City di NY Skin Rx.

Daging, ikan, kacang, dan soya akan membekalkan tubuh untuk menjadikan keratin, protein berserat yang membina rambut dan kuku. Walaupun lemak omega-3, yang terdapat dalam ikan, walnut dan biji rami, membantu membuat rambut bercahaya.

“Asid lemak penting sangat penting,” kata Dr Bodemer, pembantu profesor dermatologi di Sekolah Perubatan Universiti Wisconsin dan Kesihatan Awam. “Orang yang sedang menjalani diet yang benar-benar rendah lemaknya mempunyai rambut pecah dan rambut gugur.”

Busted! Kebenaran mengenai mitos rambut biasa

Mac.10.201501:28

Juga penting untuk rambut sihat: vitamin D, zink, dan besi. Besi membantu sel darah merah membawa oksigen dan nutrien ke folikel rambut dan zink berfungsi sebagai enzim bersama, membantu menghasilkan struktur rambut. Kurang diketahui mengenai peranan vitamin D, tetapi para ahli mengesyaki ia membantu dengan kitaran pertumbuhan.

BERKAITAN: Cara bijak untuk membaiki hujung perpecahan dan 8 lagi helah rambut

Walaupun sesetengah orang mengambil suplemen biotin untuk kesihatan rambut, tidak ada bukti yang jelas bahawa vitamin B tambahan – jenis vitamin biotin adalah – peluru sihir untuk kunci yang subur. Vitamin B berfungsi sebagai enzim bersama untuk membantu perkembangan rambut. Orang dengan kekurangan B, yang serius dan jarang berlaku di Amerika Syarikat, sering kehilangan rambut, tetapi sukar untuk mengatakan jika biotin tambahan membantu; sesetengah orang bersumpah dengannya, sementara yang lain tidak perasan.

Makan harian yang disyorkan ikan, daging, dan tenusu sepatutnya memberi anda vitamin B cukup untuk rambut yang sihat.

Tekanan atau diet yang buruk boleh menyebabkan pecah dan rambut menipis, tetapi apabila orang melihat perubahan dalam rambut mereka, mereka mungkin mahu melawat doktor. Rambut pecah dan menipis mungkin menunjukkan anemia, kekurangan vitamin D atau B, tahap zink yang rendah, atau gejala gangguan yang lebih serius seperti keadaan tiroid atau gangguan GI, seperti penyakit Crohn atau celiac, apabila pesakit tidak dapat menyerap nutrien dengan betul.

Walaupun sesetengah makanan membuat rambut kuat dan cantik, makan terlalu banyak orang lain boleh membuat rambut rapuh dan nipis.

Inilah yang perlu diperhatikan:

Vitamin A

Walaupun vitamin A menyemarakkan sistem imun dan membantu penglihatan, muatan yang berlebihan dengan vitamin A menyebabkan keguguran rambut.

“Terlalu banyak vitamin A boleh menyebabkan anda kehilangan rambut dan vitamin A boleh menjadi toksik kepada folikel rambut,” kata Wattenberg.

Kedua-dua jenis vitamin A didapati secara semulajadi sebagai retinoid dalam produk haiwan atau beta karoten dalam sayur-sayuran, seperti wortel.

BERKAITAN: Buat syampu semula jadi anda sendiri (untuk di bawah wang!) Dan lebih banyak DIY

“Ia akan menyerupai satu juta wortel” untuk merosakkan rambut seseorang, kata Dr Whitney Bowe, ahli dermatologi di Advanced Dermatology di New York City.

Tetapi orang-orang yang sentiasa muncul vitamin mungkin meminum terlalu banyak vitamin A, menyebabkan rambut menipis.

“[Vitamin A] akan bertindak pada kelenjar minyak dan mengecilkannya,” kata Bodemer. “Kelenjar minyak tidak menghasilkan jumlah minyak yang sama [untuk] membantu melapisi [rambut] dan menjadikannya sihat, kuat dan berkilau.”

Salmon Steak
Omega-3 lemak, yang terdapat dalam ikan, walnut dan biji rami, membantu membuat rambut bercahaya.Corbis

Ya, ikan berlemak seperti salmon dan tuna mengandung asam lemak omega-3, yang memberikan rambutnya bersinar.

Tetapi ikan tuna dan ikan pedang juga mengandungi raksa, maka penggunaan yang berlebihan dari jenis yang salah dapat menghancurkan rambut anda.

Pakar percaya merkuri mengganggu perkembangan protein dan mengganggu zink, menghancurkan proses pertumbuhan.

BERKAITAN: Berapa kerapkah anda membersihkan berus rambut anda – dan cara yang betul untuk melakukannya

Wattenberg berkata orang berfikir jika ikan dimasak, mereka dilindungi dari raksa, tetapi itu tidak benar.

Tidak ada panduan yang jelas mengenai tahap merkuri di dalam badan menjadi toksik. Tetapi selagi anda tidak hamil, ia mungkin selamat untuk makan tuna kaleng ringan dua hingga tiga kali seminggu, atau kira-kira 12 auns, menurut Pentadbiran Makanan dan Dadah dan Agensi Perlindungan Alam Sekitar.

Disematkan pada Pinterest.

Gula dan jus membersih

Walaupun tidak banyak penyelidikan menyambung diet gula tinggi dengan keguguran rambut, pakar tahu bahawa gula mempromosikan keradangan. Apabila orang makan gula atau karbohidrat, gula mengalir darah, menyebabkan peningkatan insulin dan androgen, yang mengikat folikel rambut dan menyebabkan rambut gugur.

Tetapi pesta truffle Hari Valentine yang sisa tidak akan menyebabkan keguguran rambut. Ia biasanya dilihat pada orang yang secara kronik mempunyai kadar insulin yang tinggi.

“Apabila keradangan sentiasa didorong oleh diet glisemik tinggi dan gula tinggi, [ia] merosakkan dengan sistem imun dan di mana diet gula tinggi akan lebih banyak bermain [dengan kesihatan rambut],” kata Bodemer.

Bowe berkata dia kadang-kadang melihat kesan buruk jangka pendek gula terlalu banyak apabila pesakitnya mencuba diet atau pembersihan.

BERKAITAN: 10 perkara yang kita semua telah salah tentang rambut

“Pembersihan jus … adalah contoh klasik yang tidak mendapat cukup protein. Mereka sebenarnya hanya mendapat gula, “kata Bowe. “Anda boleh memberitahu perbezaan dalam rambut.”

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 27 Feb 2015 di TODAY.com.