Lendir siput, gris biri-biri dan bahan-bahan lain yang sangat pelik dalam produk kecantikan anda

Pelik beauty ingredients
Hari ini

Mereka mungkin semulajadi, tetapi banyak ramuan yang digunakan dalam kosmetik dan produk rambut juga sangat tidak menonjol. Teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana segala-galanya dari skala ikan kepada lemak burung sedang digunakan untuk mencerahkan dan melembapkan kulit.  

Cengkeraman siput
“Lendir siput mengandungi ekstrak mucin, yang merupakan kompleks protein, asid glikolik dan elastin. Mucin dikatakan mempunyai ciri-ciri regeneratif dan membantu dalam melembapkan kulit, “kata ahli dermatologi Dr Gary Goldfaden. Kadang-kadang digunakan di muka, ramuan ini dipercayai oleh pengamal untuk meminimumkan parut dan pigmentasi. 

Gris lembu
Lanolin dari bulu haiwan beruang bulu digunakan dalam losyen, membuat penyingkiran, dan banyak lipstik. “Kajian telah menunjukkan bahawa tindakan emolien yang dihasilkan oleh lanolin adalah menonjol dan berlangsung selama berjam-jam,” kata Smithtown, ahli kulit kulit yang berpusat di New York, Dr. Marina Peredo. “Terlibat terus ke kulit, ia dapat mengurangkan kekasaran dan keretakan dan penggunaan terus menunjukkan secara keseluruhan meningkatkan kelancaran kulit. “

Burung kotoran
Kismis nightingale, yang paling sering ditonjolkan dalam wajah geisha yang terkenal, dikatakan membersihkan kulit dan memberikannya cahaya. Kuku ayam berbeza dari kebanyakan mamalia kerana, seperti burung lain, nightingale hanya mempunyai satu lubang, dipanggil cloaca, di mana mereka mengeluarkan sisa cecair dan pepejal. “Kotak mengandungi urea dan guanine kaya nitrogen, asid amino,” kata Goldfaden. “Urea membantu mengikat kelembapan pada kulit, sehingga menjadikan kulit kelihatan dan terhidrasi.”

Kuman bayi
Boleh dikatakan bahan paling mengejutkan yang terdapat dalam produk penjagaan kulit adalah kulup bayi. Ia telah dijuluki mata air oleh beberapa orang belia dan Oprah Winfrey bersumpah dengan produk yang diperoleh daripadanya. Penggunaan ramuan kecantikan yang dibuat menggunakan kulup bayi yang dibuang masih kontroversi dan Winfrey telah menerima tindak balas sebagai tindak balas. “Kulit kulup yang diperoleh daripada khitanan, mempromosikan pertumbuhan kulit yang baru,” kata Tim Schmidt, ketua pegawai eksekutif SkinPro syarikat kosmetik. Dan ia tidak murah: TNS Serum Essential SkinMedica bertukar sehingga $ 260 setiap auns.

Sisik ikan
Dalam kehidupan seharian, anda mungkin tahu guanine lebih baik sebagai skala ikan. “Digunakan dalam solek berkilauan seperti gincu, kuku dan bayangan mata, ini membantu menambah berkilat kepada beberapa kosmetik. Ia juga dikenali untuk membantu menyembunyikan kecacatan, “kata Peredo.

Minyak dari hati jerung
Squalene adalah lemak yang secara semula jadi dijumpai di kulit kita, yang berfungsi untuk melindungi dan menghidrat penghalang kulit kita. Ia ditambah kepada banyak pelembap untuk sebab ini. Walaupun molekul squalene di kulit sama seperti yang lain, squalene yang digunakan secara komersial biasanya diambil dari minyak hati jerung, “kata Dr Joshua Zeichner, pengarah penyelidikan kosmetik dan klinikal untuk Jabatan Dermatologi di Hospital Gunung Sinai di New York.

Gabung janggut
“Ia kelihatan gila, tetapi asid hyaluronik bukanlah asid,” kata pakar kimia dan kecantikan, David Pollock. “Asid hyaluronik (HA) dijumpai di hampir setiap sel badan anda. HA adalah komponen utama kulit kita, di mana kolagen dan elastin tertanam, dan mempunyai keupayaan untuk menarik kelembapan dari udara, mengikat seribu kali beratnya dalam air, bertindak sebagai takungan bagi sel-sel. “Asid hyaluronik pada asalnya diperolehi dari sikat ayam, tetapi hari ini ia sebenarnya dibuat di makmal menggunakan sumber tanaman dan proses biotek.

Lemak domba
Tallow adalah sejenis lemak diproses daripada daging kambing. “Ia mempunyai ciri-ciri yang menenangkan dan menghidrat, menjadikannya ramuan yang ideal untuk produk penjagaan kulit,” kata Zeichner.

Burung dan minyak mulut
Beberapa krim pencukur, tabir surya dan bunga rambut mengandungi minyak dari kencing atau dari burung terbang tanpa gergasi yang dikenali sebagai emu. “Minyak itu diperoleh dengan mengikis lemak dari belakang kulit binatang itu,” kata Schmidt. Bahan ini menyumbang kepada rasa yang halus, dingin yang anda alami selepas memohon produk.