Kenapa wanita memakai putih untuk pemilihan pada Hari Pilihan Raya

Jika anda pergi ke pemilihan sebelum bekerja pagi ini untuk mengundi, mungkin anda perhatikan beberapa wanita berpakaian putih.

Tidak, ini bukan boikot peraturan fesyen “tidak putih selepas Hari Buruh”, tetapi sebaliknya penghormatan kepada suffragettes awal 1900-an, yang memakai warna yang sama pada protes semasa berjuang untuk hak wanita untuk mengundi di Amerika Syarikat.

Mengundi Wanita? Wanita-wanita ini Memperoleh Anda Yang Betul

Nov.08.201601:54

Kini warna putih menjadi simbol.

BERKAITAN: Hari Bebas Pilihan Raya 2016: 7-Eleven kopi, Krispy Kreme donuts dan banyak lagi

Pergerakan #WearWhiteToVote dilahirkan di media sosial, di mana ramai wanita berkongsi gambar pakaian Hari Pemilihan putih mereka dan penghormatan mereka kepada wanita yang datang ke hadapan mereka, mendesak orang lain untuk melakukan perkara yang sama.

“Saya dapat melakukan ini kerana kerja-kerja begitu banyak feminis di hadapan saya dan itulah tradisi saya tidak sabar untuk memainkan peranan,” kata seorang wanita di Instagram.

“Saya akan menjadi sufraget terbaik esok saya, memakai putih bukan sebagai simbol kesucian tetapi kuasa,” kata seorang lagi di Twitter.

Sudah tentu, ramai wanita yang memilih ke arah ini teruja dengan kemungkinan memilih presiden perempuan pertama di Amerika.

BERKAITAN: Bolehkah saya mengambil selfie di gerai pengundian? Soalan Hari Pemilihan dijawab

Hillary Clinton sendiri adalah peminat warna – dia memakai celana putih putih untuk perdebatan presiden ketiga dan terakhir dengan lawan Donald Trump serta kepada Konvensyen Nasional Demokratik.

Hillary Clinton waves as she arrives to accept the nomination on the fourth and final night at the Democratic National Convention in Philadelphia
Hillary Clinton memakai putih ketika dia menerima pencalonannya musim panas ini di Konvensyen Nasional Demokratik.MIKE SEGAR / Reuters

Kami berkata: Pakai apa yang anda mahu, tetapi pastikan anda keluar dan mengundi!

Tonton Hillary Clinton tiba untuk mengundi di Chappaqua, NY

Nov.08.201602:39