Kebenaran mengenai penjagaan kulit: 7 mitos yang perlu ‘membersihkan’

Apabila datang ke penjagaan kulit, perkara-perkara boleh menjadi sedikit rumit. Kami telah mendengar “peraturan” yang berbeza daripada orang yang berbeza – dan bahkan beberapa “fakta” kami tidak yakin kami percaya. Ia mengecewakan untuk mengatakan sekurang-kurangnya! Itulah sebabnya TODAY meminta pakar-pakar untuk membongkar sembilan daripada mitos penjagaan kulit yang paling biasa dan (akhirnya) sampai ke bahagian bawah mereka.

3 mitos penjagaan kulit umum yang dibantah

May.06.201501:19

1. Mitos: Anda perlu mencuci wajah anda dua kali sehari.

Realiti: Salah. “Kecuali jika anda menggunakan krim berat pada waktu malam dan berasa berminyak, anda tidak perlu mencuci wajah anda pada waktu pagi,” kata Jessica Wu MD, pakar dermatologi yang berpangkalan di Los Angeles dan pengarang “Feed Your Face.” “Hanya percikan air yang cukup cukup. Lebih penting lagi untuk mencuci wajah anda pada waktu malam, untuk menghilangkan kotoran dan pencemaran dan solek. “

2. Mitos: Makan coklat menyebabkan jerawat.

Realiti: Tidak semestinya. Menurut Dr. Lamees Hamdan, pengasas kulit penjagaan Shiffa, “Saya tidak melihat bukti yang mencukupi dari kajian untuk menyokong ini.” Itu cukup alasan untuk kita!

Baca lebih lanjut: 3 mitos mengenai makanan dan kulit yang sihat akan ditumpaskan

3. Mitos: Tenusu tidak baik untuk kulit anda.

Realiti: Benar! Menurut Wu, ini bukan mitos. “Terdapat banyak penyelidikan yang menunjukkan hubungan antara tenusu dan jerawat. Susu juga keradangan. “

4. Mitos: Anda memerlukan dua krim pelembap yang berasingan untuk siang dan malam.

Realiti: Pasti tidak. Wu menjelaskan bahawa banyak krim “malam” mengandungi ramuan yang sama seperti krim “hari”, kecuali tanpa pelindung matahari. Tetapi Hamdan memberi amaran bahawa “jika anda menggunakan mana-mana (produk) dengan Vitamin A (contohnya retinol atau retin-a), adalah bijak untuk melabur dalam krim malam yang berasingan, kerana sinar matahari memecah derivatif Vitamin A.”

5. Mitos: Air panas membuka liang-liang anda, dan air sejuk menutupnya.

Realiti: Tidak menghairankan. “Pori tidak sensitif suhu,” jelas Wu. “Air panas boleh membuat lapisan luar pembengkakan kulit, yang menjadikan pori-pori kelihatan lebih ‘terbuka,’ tetapi mereka tidak membuka dan menutup berdasarkan suhu.”

6. Mitos: Anda boleh menggunakan losyen badan di muka anda.

Realiti: Salah. “Losyen badan biasanya dirumus menjadi lebih tebal dan mengandungi bahan-bahan yang boleh merengsakan kulit wajah yang halus,” kata Hamdan. “Kulit pada badan anda biasanya lebih tebal, dengan kelenjar sebum sedikit, dan oleh itu lebih kering.”

7. Mitos: Anda perlu menukar regim penjagaan kulit anda untuk memastikan ia berfungsi.

Realiti: Salah. “Tetapi anda perlu menukar barangan bergantung kepada sama ada mereka masih bekerja untuk anda,” kata Hamdan. “Seiring dengan umur anda, anda biasanya memerlukan produk yang lebih kaya kerana kulit anda menghasilkan kurang minyak dan menjadi kering. Anda juga mungkin perlu menukar bergantung pada musim (musim sejuk, musim panas) dan aktiviti (ski, pantai). “