Kasut kasut tumit tinggi boleh menjejaskan kaki kanak-kanak mereka – tetapi patutkah mereka?

Kaki kasut kanak-kanak biasanya direkabentuk untuk kebencian rehat, perlumbaan skuter dan juga, keselesaan. Tetapi sekarang, gaya baru datang dengan tumit baji yang tersembunyi, memberikan anak-anak kecil yang serupa dengan reka bentuk yang popular dengan orang dewasa yang fesyen, menurut Footwear News.

Trend dalam kasut baji atas yang tinggi pada tahun lalu apabila pereka seperti Isabel Marant dan Marc Jacobs mula menjual gaya, dan fesyen mengambil kasut, memakainya dengan segala-galanya dari peladang kepada seluar jeans yang kurus. Trend itu merosot ke label kontemporari seperti Ash dan Zara dan kini dipasarkan kepada kanak-kanak dan tween penonton dalam saiz bermula sekecil 13 (yang umumnya sesuai dengan 5 tahun.)

Skechers mempunyai versi merah jambu panas dengan tali Velcro dan kasut ungu yang kelihatan seperti mereka di “Kelab Kid” Barbie. Michael Michael Kors membuat sneaker baji dengan butiran cermin yang sedikit “Mad Max” -mengenai-sekolah, dan kasut hitam dan teal Kenneth Cole Reaction kelihatan seperti kasut skateboard dari akhir 80-an (tetapi dengan 2- inci).

Seperti yang bergaya seperti kasut bertumit tinggi ini, kepraktisan dan keselamatan mereka menjadi persoalan, dengan beberapa ibu menyatakan bahawa mereka lebih suka kaki mereka yang kecil tetap tinggal di tanah.

“Ia satu perkara yang membiarkan seorang gadis kecil berjalan di sekitar ruang tamu di tumit anda selama beberapa minit – satu lagi untuk membeli kasutnya untuk kegunaan seharian yang berpotensi merosakkan kaki yang sedang berkembang itu,” Emili Vesilind, Washington, DC ibu dari dua, memberitahu TODAY.com.

Sneaker styles from Michael Kors and Kenneth Cole.
Gaya Sneaker dari Michael Kors dan Kenneth Cole.John Aquino, Kyle Ericksen untuk F / Today

Peminat fesyen bersetuju. “Tweens tidak sepatutnya memakai tumit,” tulis Jada Wong dari Styleite. “Mereka perlu memakai kasut!”

Menurut Dr. A. Gabriel Schifman, pakar perubatan kecemasan kanak-kanak di Dallas, kombo sneaker-tumit mungkin kelihatan selamat sebagai sneaker biasa, yang bukan kes terutamanya dengan kanak-kanak.

“Terdapat risiko tambahan untuk kanak-kanak perempuan yang memakai kasut ini dan masih belum mencapai kematangan rangka,” jelas Dr. Schifman kepada TODAY.com. “Dengan menaikkan tumit, tekanan diletakkan di bahagian depan yang dapat mengubah bentuk tulang dan cara mereka tumbuh. Ia juga boleh memendekkan tendon Achilles yang boleh menyebabkan masalah di jalan raya dari segi kesakitan dan gaya kanak-kanak.”

Dia menambah bahawa kecederaan pergelangan kaki di kalangan kanak-kanak boleh menjadi lebih teruk berbanding dengan orang dewasa kerana tulang mereka berkembang. “Apabila seorang kanak-kanak menggulung atau memutar pergelangan kaki mereka, ada risiko yang lebih tinggi daripada mereka patah, di mana seorang dewasa mungkin hanya berakhir dengan luka.”

Risiko kesihatan yang berpotensi diketepikan, sesetengah ibu juga bimbang dengan mesej gaya yang lebih dewasa menghantar anak perempuan tween mereka. “Saya tidak mencari anak perempuan saya untuk menjadi seksi pada usia 3 tahun atau 14 tahun,” kata Julee Kaplan, seorang Kanaan Baru, Conn. Ibu dua.

Secara dalam talian, ramai orang kelihatan lebih bersemangat tentang rupa sebenar kasut, bukannya isu kesihatan atau keselamatan.

“Kasut baji perlu menjadi perkara yang paling menjijikkan untuk melangkah kaki di planet ini,” tulis seorang pengkritik di Twitter.

“Saya tidak mendapat titik sneakers baji. Jika tiada sesiapa yang dapat melihat anda memakai kasut, mengapa tidak hanya memakai Converse dan menyelamatkan yang mencederakan?” bertanya kepada yang lain.

Kemunculan ini adalah hit dengan orang dewasa, jadi mereka hanya mungkin kasut “itu” di sekolah rendah dan rendah sekolah rendah musim depan. Walaupun tidak semua orang turun dengan trend.

“Saya fikir apa-apa kasut yang menghalang keupayaan kanak-kanak memanjat pokok dalam lima saat rata adalah perkara yang menyedihkan,” kata Vesilind. “Saya akan memandu anak saya ke Chuck Taylors.”

Apa pendapat anda tentang trend ini? Beritahu kami!

Lagi dari TODAY Style:

Peminat marah atas rupa seksi ‘Anne of Green Gables’

Terlalu bergaya, tidak lama lagi? Blog fesyen kanak-kanak menarik pengkritik

Saman! Pakaian lelaki membuat kenyataan Hollywood

Pereka at New York Fashion Week Fall / Winter 2013 sent down an array of unique, odd, and downright kooky styles.
Pereka di New York Fashion Week Fall / Winter 2013 menghantar pelbagai gaya kooky unik, ganjil, dan tegak.Anna Webber / Getty Images / Hari ini