Jika anda mempunyai jangkitan telinga yang menusuk, jangan panik! Inilah yang perlu dilakukan

Naikkan tangan anda jika anda ingat akan pergi ke Claire untuk mendapatkan telinga anda menindik buat kali pertama. Ritus perjumpaan remaja ini sangat menggembirakan – sehingga tidak dapat dielakkan mengakibatkan jangkitan lubang anting pertama anda.

Walaupun anda lebih tua dan lebih bijak sekarang, anda pasti tidak kebal terhadap jangkitan telinga yang sesekali. Tetapi anda boleh elakkan mereka dengan bantuan beberapa helah mudah. Kami bercakap kepada pakar-pakar untuk memahami segala-galanya dari tanda-tanda amaran dan penyebab jangkitan lubang anting-anting untuk membedah pelbagai rawatan di rumah yang tersedia.

Apa yang anda perlu ketahui mengenai jangkitan telinga yang menusuk

Mencegah jangkitan lubang anting semua bermula dengan kebersihan yang betul – kedua-duanya sejurus selepas menindik, dan untuk tahun yang akan datang. Sekiranya baru-baru ini anda telah menindik, pastikan untuk mencuci tangan dengan teliti sebelum menyentuh tindik untuk mengelakkan mendedahkan kawasan tersebut ke bakteria yang tidak diingini.

“Tindikan juga harus direndam dua kali sehari selama dua hingga lima minit dengan larutan garam atau garam. Kasa basah yang basah dan basah boleh digunakan untuk membersihkan kawasan itu dengan lembut, “kata ahli dermatologi kosmetik Sejal Shah, pengasas SmarterSkin Dermatology di New York City.

Jika tindikan anda sembuh sepenuhnya, pastikan untuk membersihkan kedua-dua anting dan tapak menindik setiap kali anda mengeluarkan barang kemas anda. Simpan anting-anting dengan membersihkan mereka dengan pembersih antiseptik (seperti alkohol), Purell, sabun dan air atau cecair mulut dalam secubit. Dan lakukannya selalunya (sekurang-kurangnya sekali seminggu) kerana pembentukan apa-apa jenis dalam anting-anting anda boleh mengeja masalah.

“Kulit mati boleh membina sekelilingnya sebagai hasil daripada kelemumur atau penyingkiran yang kerap dan berfungsi sebagai nidus untuk kuman,” kata Dr. Francesca Fusco dari Wexler Dermatology di New York City.

Bagaimana untuk membersihkan perhiasan perak anda dengan sekejap

September.27.201601:02

Apakah simptom jangkitan telinga??

Sekiranya anda tidak pernah mempunyai jangkitan lubang anting-anting sebelum ini, anda mungkin tidak biasa dengan tanda-tanda dan tanda-tanda amaran, tetapi ia cukup mudah. Telinga hangat, gatal, lembut adalah tanda jangkitan, dan telinga anda juga mungkin kelihatan merah dan sedikit bengkak.

Fikirkan “empat Ps:” rasa sakit, nanah, kemaluan dan kemerahan (mendalam)

“Ini selalunya akan disertai dengan semacam potong atau kudis di telinga, tetapi tidak semestinya,” kata Dr Joshua Zeichner, pengarah penyelidikan kosmetik dan klinikal di jabatan dermatologi Hospital Gunung Sinai.

Sesetengah jangkitan lubang anting-anting mungkin juga disertai dengan pelepasan, tetapi tidak semua pelepasan telinga menyebabkan penggera. Malah, telinga kadang merembeskan cecair putih yang berwarna kuning ke kuning semasa penyembuhan dari tindik, dan sebum dari kelenjar minyak anda juga boleh mengumpul pada tindikan anda. “Jika pelepasan anda berwarna terang dan tidak disertai dengan rasa sakit, kemerahan, kehangatan atau bengkak, mungkin tidak dijangkiti,” kata Shah..

Cara mudah untuk mendiagnosis sendiri jangkitan anda? Fusco menggalakkan pesakit memikirkan “empat Ps”: kesakitan, nanah, kemaluan dan kemerahan (mendalam). “Semua menunjukkan kemungkinan jangkitan,” katanya.

Berita baik? Jangkitan lubang anting-anting kecil akan biasanya hanya bertahan beberapa hari, dan anda biasanya boleh menyematkannya di atas tunas dengan beberapa remedi rumah. Sekiranya keadaan anda tidak bertambah baik dalam masa beberapa hari, anda mungkin perlu memanggil dalam sandaran. “Jangkitan yang tidak diurus boleh menyebabkan jangkitan lebih rumit yang memerlukan saliran dan antibiotik oral,” kata Fusco.

Bagaimana do earring hole infections start?
Bagaimana jangkitan lubang anting bermula? Shutterstock

Apa yang menyebabkan jangkitan telinga yang menusuk?

Sama ada anda hanya mendapat telinga anda menusuk atau menjadi veteran menusuk, terdapat beberapa sebab anda mungkin mengalami jangkitan lubang anting-anting. Penembusan segar, terutamanya, cukup terdedah, dan sebenarnya boleh mengambil masa sehingga enam minggu untuk menyembuhkan. “Penindasan telinga pada dasarnya adalah luka terbuka sehingga ia sembuh sepenuhnya, sehingga pada masa ini, seperti luka lain, mudah terdedah kepada jangkitan,” kata Shah..

Ini bermakna tindakan mudah seperti mengendalikan anting anda dengan tangan kotor atau melupakan untuk membersihkannya secara tidak sengaja dapat memperkenalkan bakteria yang tidak diingini ke lubang earring anda. “Apabila bakteria terperangkap dalam lubang menindik, ia boleh mengalami kesukaran mencari jalan keluar. Ia kemudian boleh membiak dan mencipta jangkitan, “kata ahli dermatologi Marina Peredo.

Apabila penembusan anda menyembuhkan sepenuhnya, ia tidak mungkin dijangkiti, tetapi itu tidak bermakna anda benar-benar jelas. Anda masih perlu membersihkan anting-anting anda dengan kerap untuk mengelakkan jangkitan.

“Anting-anting boleh mengumpul pembentukan dari sabun dan syampu, dan kadang-kadang produk rambut. Adalah idea yang baik untuk membersihkan anting-anting anda seminggu sekali, “kata Peredo.

Bagaimana do you tell if you actually have an earring hole infection?
Bagaimana anda tahu jika anda benar-benar mempunyai jangkitan lubang anting-anting? Saham Getty Images

Mengambil anting-anting anda keluar setiap malam akan memberikan telinga anda rehat yang sangat diperlukan, dan anda juga harus membersihkannya sebelum berkongsi dengan rakan-rakan atau sebelum mencuba pasangan baru di pusat membeli-belah.

Jika anda mengurus anting-anting anda tetapi masih berakhir dengan jangkitan lubang anting-anting, jenis anting yang anda pakai boleh disalahkan.

“Reaksi alergi terhadap perhiasan pada umumnya disebabkan oleh alahan logam, nikel yang paling biasa tetapi juga kobalt dan emas,” kata Shah. “Ia boleh menjadi sangat sukar untuk menentukan sama ada sekeping perhiasan mengandungi nikel hanya dengan melihatnya. Kita perlu menganggap perhiasan semua logam mempunyai sejumlah nikel melainkan ia diperbuat daripada keluli tahan karat (pembedahan) atau platinum tulen. “Sterling perak dan 24-karat emas biasanya pertaruhan yang selamat juga.

Perhiasan kostum, khususnya, boleh menjadi masalah bagi wanita tertentu. “Logam yang digunakan dalam kostum (perhiasan) lebih reaktif daripada logam berharga dan lebih mungkin menyebabkan kerengsaan pada lubang telinga,” kata Elizabeth Doyle, pengasas bersama jenama perhiasan Doyle & Doyle.

Menusuk ear infection
Perhiasan kostum lebih cenderung menyebabkan jangkitan. Berikut adalah cara anda boleh mengelakkannya.Saham Getty Images

Bagaimana untuk merawat menindik telinga yang dijangkiti: Rawatan over-the-counter dan DIY

Anda tidak perlu lari ke doktor pada tanda awal jangkitan telinga. Sebenarnya, terdapat beberapa rawatan diri sendiri yang dapat anda pelajari untuk membantu merawatnya sebelum mencari bantuan tambahan. Ambil syampu kelemumur, contohnya.

“Zinc pyrithione dalam syampu kelemumur dikenali sebagai merawat kelemumur tetapi juga mempunyai ciri-ciri antibakteria yang boleh membantu proses penyembuhan telinga yang dijangkiti atau berfungsi untuk mencegah jangkitan,” kata Fusco..

Jika kerengsaan telinga anda kelihatan seperti reaksi alahan daripada jangkitan penuh, Shah menyarankan untuk mengeluarkan anting-anting, kemudian gunakan pembersih lembut untuk membersihkan telinga dua kali sehari. Anda juga boleh mencuba memohon krim hydrocortisone over-the-counter dan salap penyembuhan seperti Aquaphor atau Cicalfate.

Dengan jangkitan terang-terangan, membersihkan kawasan yang dijangkiti dengan bilas air asin (selepas mencuci tangan anda, sudah tentu!) Dan stereng dari beberapa perengsa tertentu juga dapat membantu menyembuhkannya. “Elakkan alkohol dan hidrogen peroksida kerana ini boleh menjejaskan kawasan. Keringkan menusuk kedua belah pihak dengan tuala kertas. Jika jangkitan itu bertambah baik, teruskan ini sehingga dibersihkan sepenuhnya, “kata Shah.

Di sana are a number of ways to treat an earring hole infection.
Terdapat beberapa cara untuk merawat jangkitan lubang anting-anting. Saham Getty Images

Sekiranya kawasan yang dijangkiti telah meleleh, cuba letakkan tuala pada sarung bantal dan ubahnya setiap hari. Kemudian, apabila ia reda, gunakan krim antibakteria pada tiang anting-anting sebelum memasukkannya.

“Saya nasihatkan mencuba rawatan rumah selama seminggu. Sekiranya rawatan di rumah tidak berfungsi atau kawasan semakin teruk, sebaiknya segera dapatkan rawatan perubatan, “kata Shah.

Kebanyakan ahli dermatologi akan mencadangkan krim anti-bakteria kekuatan preskripsi seperti Biafine atau mupirocin, dan jika lubang itu sangat kasar dengan nanah, sesetengahnya mungkin membiasakan jangkitan untuk mengenal pasti sama ada bakteria atau yis.

Berita baik? Jangkitan lubang anting bukan perkara paling buruk yang boleh berlaku kepada anda, dan selagi anda merawat telinga anda – dan anting-anting – dengan berhati-hati, anda boleh memastikan anda tidak pernah berurusan dengan jangkitan telinga yang menusuk lagi!