Inilah sebab mengapa syampu biru boleh menjadi produk keajaiban untuk brunettes

Selama bertahun-tahun, blondes telah beralih ke syampu ungu untuk menjaga keberanian. Sekarang, brunettes akhirnya mempunyai produk yang mereka sendiri: shampoo biru!

Ya, itu satu perkara. Syampu biru berwarna menghilangkan nada kekejangan yang tidak diingini dalam rambut si rambut coklat – masalah tertentu di kalangan wanita yang memelas rambut mereka atau mempunyai kemuncak – apabila warna mula pudar.

“Ketika itulah peragaan anda, pigmen semulajadi, mula muncul, dan merah keluar,” warna warna selebriti Mincho Pacheco, yang menggunakan syampu biru pada pelanggannya di James Joseph Salon di Boston, memberitahu Gaya TODAY. “Semua orang mempunyai rambut merah, walaupun blondes.”

“Sangat bagus untuk membatalkan nada oren atau merah dari warna coklat,” katanya. “Kami menggunakannya pada seseorang yang selalu mahu kelihatan seperti dalam, berkilat coklat, seseorang yang menghabiskan banyak masa di bawah matahari, atau orang yang mencuci rambut mereka terlalu kerap.”

Syampu biru berfungsi untuk brunettes dengan cara yang sama seperti syampu ungu bekerja untuk blondes. Warna yang bertentangan satu sama lain pada roda warna membatalkan satu sama lain, jadi ungu menghilangkan nada kuning atau kehijauan dan biru menghilangkan nada oren atau merah.

Hairstylist Paul Norton juga peminat syampu biru – dia menggunakannya pada pelanggan selebriti termasuk Gina Rodriguez. Tetapi dia menambah bahawa brunettes tidak perlu diskaun syampu ungu sepenuhnya. Bergantung pada nada apa yang cuba anda buktikan, ia mungkin menjadi pilihan yang lebih baik.

Pelakon Gina Rodriguez, blue shampoo, Paul Norton
Adakah syampu biru rahsia kepada rambut cokelat berkilat Gina Rodriguez?GC Images / Getty Images

Moral cerita? Mainkan sehingga anda dapat mencari syampu yang anda suka.

“Ia 100 peratus selamat untuk mencuba mana-mana di rumah,” kata Norton kepada gaya TODAY. “Ini bukanlah sesuatu yang anda perlukan bergantung pada penata rambut kerana tiada deposit warna. Hanya pembetulan tonal, dan ia bukan pembetulan tontonan yang agresif, ia adalah pembetulan tontonan tahap permukaan yang hampir sama, dan ia tidak kekal.”

Kedua-dua pakar mengesyorkan bahawa brunettes dengan nada brassy menggunakan syampu biru (seperti ini dari Ulta) kira-kira sekali seminggu. Tetapi berhati-hatilah: Jika anda terlalu banyak gunakan pada satu-satu masa atau syampu terlalu kerap, rambut anda boleh menjadi lebih gelap daripada naungan yang dikehendaki.

Di salun, Pacheco bersumpah dengan syampu biru oleh Fanola ($ 20, Amazon) dan Alaparf. Norton adalah peminat syampu lavender Bain de Terre untuk brunettes.

Tetapi jika anda mencari pembetulan cepat, berikut adalah beberapa versi kedai ubat untuk mencuba di rumah:

Editor hari, penulis dan pakar TODAY berhati-hati untuk mengesyorkan barang yang kami suka dan berharap anda akan menikmati! Hanya supaya anda tahu, HARI INI mempunyai hubungan afiliasi. Oleh itu, sementara setiap produk dipilih secara berasingan, jika anda membeli sesuatu melalui pautan kami, kami dapat memperoleh sedikit hasil.

Matrix Total Results Brass Off Shampoo

$ 13Amazon

Syampu biru Matrix berjanji untuk meningkatkan nada sejuk rambut si rambut coklat.

Petua Pro: Pakai sarung tangan dan pastikan untuk mandi anda bilas yang baik selepas itu untuk mengelakkan sebarang residu biru sisa.

Joico Color Balance Syampu Biru

$ 16Ulta

Joico berkata syampu birunya sempurna untuk brunettes semulajadi gelap yang mempunyai sorotan salun yang mereka mahu bertepuk tangan.

Madison Reed Tune Up Color Reviving Syampu

$ 26Sephora

Versi Madison Reed adalah campuran pigmen biru dan hijau dan juga berjanji untuk melindungi rambut berwarna.

Pravana The Perfect Brunette Toning Syampu

$ 17Amazon

Selain syampu, Pravana juga membuat kondisioner dan topeng rambut untuk merapatkan rutin penyebaran.

Cara mencari rambut terbaik untuk bentuk wajah anda

Oktober.12.201702:05