Fotografi Aura adalah trend rohani baru

Seperti kristal dan meditasi, fotografi aura adalah trend rohani terkini untuk menimbulkan minat para fesyen dan selebriti – ramai yang mendakwa mereka mencari pencerahan melalui gambar yang kelihatan psikohedelik, yang menunjukkan wajah subjek dalam awan warna.

Itulah sebabnya saya mendapati diri saya baru-baru ini di Perhiasan Magic yang dipanggil di Chinatown, New York City, bersiap-siap untuk saya “aura” untuk difoto. Tangan saya ditekan ringan ke plat logam di atas dua kotak elektrik, saya melihat kamera dan tertanya-tanya jika saya perlu tersenyum.

Terlalu lambat. Sebelum saya fikirkan, saya sudah selesai. Saya tidak sedar kilat. Semasa saya menunggu foto aura saya berkembang, saya melihat carta chakra dan kes-kes kaca kristal, menghirup teh dari cawan Styrofoam kecil.

The author's aura photo.
Gambar aura pengarang.

“Anda mempunyai aura yang sangat cantik,” kata wanita di belakang kaunter memberitahu saya ketika sudah tiba masanya untuk bacaan saya. Dia memegang gambar saya di tangannya – warna berukuran Polaroid berwarna merah, kuning dan hijau yang menyerupai bayu saya kecuali untuk melihat lengan kanan saya. Dalam gambar aura lain, saya dapat melihat wajah subjek, tetapi saya tersembunyi. Ini adalah perkara yang baik, saya diberitahu: Ini bermakna saya mempunyai aura besar, banyak tenaga.

Nah, saya fikir, bacaan ini bermula untuk permulaan yang baik.

Sekiranya anda tidak perasan, fotografi aura mempunyai beberapa saat. Sudah puluhan tahun, tetapi telah dipaparkan baru-baru ini oleh Harper’s Bazaar, dilaporkan kejatuhan terakhir di The New York Times, dan dipuji oleh Gwyneth Paltrow dalam GOOP. Malah ada sebuah syarikat yang berpusat di Portland yang dikenali sebagai Radiant Human yang mempunyai “makmal” mudah alih yang futuristik dan bergerak ke bandar-bandar berbeza di seluruh negara, seperti pop timbul untuk gambar aura. Cari imej di mana-mana platform media sosial dan anda akan dapati berpuluh-puluh potongan warna yang berwarna kabur, bersebelahan dengan vignettes mengenai penemuan diri.

Tetapi apakah aura, betul? Sebagai peminat dan ahli rohani memberitahu, ia adalah bidang yang tidak kelihatan (untuk kebanyakan orang) tenaga yang mengelilingi seseorang atau objek. Kamera aura berfungsi di bawah anggapan bahawa tenaga di tangan kita mencerminkan tenaga di dalam dan di sekeliling seluruh tubuh kita. Terdapat elektrod di bawah plat tangan yang saya tekankan ke dalam yang mengukur titik akupunktur tangan saya, menghantar maklumat tentang tenaga saya melalui wayar ke komputer, yang menggunakan perisian untuk menterjemahkannya kepada warna – kononnya mencipta imej aura yang kemudian berlapis di atas imej yang kelihatan.

https://www.instagram.com/p/9Gut6iQIxG

Para saintis dan skeptis mempunyai teori yang berbeza: Warna-warna sebenarnya ditentukan oleh bagaimana peluh tangan anda, atau seberapa keras anda menekan, contohnya. Satu artikel dari Jawatankuasa Siasatan Ragu-ragu menyamakan proses kepada poligraf yang hanya bertindak balas terhadap arus elektrik yang dihantar melalui tangan.

Seminggu selepas lawatan saya ke Barang Kemas Magic, saya di telefon dengan Stephany Hurkos, seorang pengurus peribadi di Studio City, California, yang mula belajar auras pada tahun 1960-an. Beliau memberikan saya satu lagi bacaan, melihat salinan gambar aura saya yang saya hantar ke e-melnya.

“Anda sangat kreatif – dan lucu! Anda boleh menjadi seorang pelawak,” katanya, dan saya menolak keinginan untuk mengganggu bacaan dan memberitahunya saya baru saja menyelesaikan kelas menulis lakaran.

Dan kemudian: “Anda bimbang. Anda bimbang banyak. Anda bimbang apa yang orang lain katakan, “pemerhatian yang mencecah lebih mendalam.

Beliau menjelaskan bahawa setiap warna bermakna sesuatu yang berbeza, dan warna di sebelah kiri foto (sisi perjalanan saya) mewakili apa yang berlaku pada masa lalu, manakala warna di kanan foto mewakili masa depan saya. Warna dominan saya merah, katanya, yang melambangkan semangat, kerja keras, dan kadang-kadang, sekering pendek.

Ramai orang yang mengamalkan fotografi aura mengutip Guy Coggins sebagai lelaki yang memulakannya pada awal 1970-an apabila dia mencipta kamera yang dituntutnya dapat menangkap aura seseorang, atau medan elektromagnetik yang mengelilingi mayat kita. Saya memanggil Coggins untuk bertanya bagaimana dia merasakan kepentingan baru-baru ini dalam karyanya.

“Ia menarik, ia semakin tinggi dan saya rasa,” katanya. “Mungkin ia mempunyai kaitan dengan mentaliti orang dan semua perkara buruk yang berlaku di dunia? Ini adalah perkara yang positif dan optimis untuk difikirkan. “

“Saya akan mengatakan ketika saya mula-mula memulakan ini, tidak ada yang tahu apa maksud perkataan aura,” tambahnya. “Kini sangat umum, ia adalah sebahagian daripada perbendaharaan kata kami.”

Itu sebabnya mengapa pada hujung minggu, Barang Kemas Magic dikemas dengan pelancong dan penduduk setempat yang sama-sama ingin mengetahui lebih lanjut tentang aura mereka. Sebenarnya, saya mungkin mengambil ibu saya keesokan harinya di bandar. Terlepas dari apa warna yang ditangkap benar-benar menangkap – aura saya atau sebaliknya – pengalaman sahaja bernilai $ 20 yang saya habiskan untuk gambar.