Cawan harian kopi anda mungkin menua kulit anda

Mungkin anda mengambil semua langkah yang betul – semua 17 daripadanya, walaupun – untuk menjaga kulit anda. Tetapi tabiat yang mudah dan mudah seperti cawan kopi setiap hari mungkin akan merosakkan usaha terbaik anda, jelas ahli dermatologi New York City Dr Deborah Wattenberg pagi ini HARI INI. Inilah yang harus dielakkan untuk menjaga kulit anda kelihatan muda dan sihat.

1. Serius, hentikan merokok.

“Merokok mungkin adalah perkara yang paling teruk yang boleh anda lakukan untuk badan anda, termasuk kulit anda,” jelas Wattenberg – namun 20 peratus rakyat Amerika masih menerangi.

Berikut adalah satu sebab untuk mempertimbangkan menendang tabiat: Nikotin dan bahan kimia lain yang terdapat dalam rokok memusnahkan elastin dan kolagen kulit, yang menyebabkan keriput dan garis halus. Merokok juga mengambil tol di saluran darah kulit, menyekat aliran oksigen dan seterusnya menyebabkan kulit anda kelihatan membosankan dan sallow. Rawatan kebiasaan juga boleh membawa kepada garis lurus di sekitar mulut, kata Wattenberg.

2. Wain, gula dan kopi adalah penuaan kulit anda.

Ternyata, semua kegilaan kegemaran anda – alkohol, makanan ringan dan kafein – merosakkan kulit anda juga. “Alkohol dan kafein … bertindak seperti diuretik dan menghalang anda daripada berpindah ke air, jadi kulit anda kelihatan semacam prun, ia boleh kering dan dicuci,” kata Wattenberg. “Makanan sampah mengandungi banyak bahan pengawet dan akan melakukan perkara yang sama.”

Jadi, jika anda minum banyak kafein atau alkohol, ingatlah untuk terus terhidrasi. Kami memerlukan kira-kira enam hingga lapan gelas air setiap hari, bagaimanapun, tetapi jika anda minum banyak latte untuk mendapatkan sepanjang hari, anda perlu minum walaupun lebih lagi air untuk menjaga kulit anda kelihatan cantik.

3. Kekurangan tidur anda ditulis di seluruh muka anda.

Sebenarnya, jika anda minum kafein untuk berjaga-jaga sepanjang hari, kami juga perlu membincangkannya. Anda mungkin berfikir anda akan meninggal dengan tidur selama enam jam malam, tetapi kulit anda menceritakan kisah sebenar.

“Apabila anda tidak tidur, stres menyebabkan pembebasan hormon cortisol, (yang) menjadikan kulit anda berminyak (dan) menyebabkan jerawat, yang menjadikan kulit anda kelihatan kurang menarik,” kata Wattenbergy.

4. Menjadi lebih baik untuk kulit jerawat.

Ini bersifat counterintuitive, tetapi Wattenberg berkata apabila kulit anda pecah, pastikan anda tidak menggosok wajah anda terlalu agresif. “Perkara paling buruk yang boleh anda lakukan apabila anda mempunyai jerawat adalah untuk mencuba mengurut jerawat anda,” kata Wattenberg. “Orang cuba melakukannya sepanjang masa, dan masuk dengan wajah yang terasa jengkel akibat penyental atau pembersihan.”

Jerawat, dia menerangkan, tidak disebabkan oleh kotoran atau kebersihan – hormon ini lebih cenderung membuat anda keluar. Jadi, bukan menggosok wajah anda, cuci dengan lembut, menggunakan produk yang akan menargetkan jerawat seperti asid salikil. “Dan anda tidak mahu memilih dan memerah – ia menyebabkan parut, pigmentasi dan menjadikannya lebih buruk kerana anda boleh memandu bakteria lebih dalam ke dalam kulit dan mencetuskan jangkitan,” kata Wattenberg. Yikes.

5. Anda tidak memakai pelindung matahari yang mencukupi.

Ya, kita tahu musim sejuk. Tetapi anda masih perlu memohon pelindung matahari – beberapa kali sehari, Wattenberg menegaskan. “Sekali sehari mungkin salah satu perkara paling buruk yang boleh anda lakukan untuk kulit anda, kerana matahari masih sangat kuat, dan orang menghabiskan banyak masa di luar rumah,” jelasnya..

Terutama di bahagian negara di mana cuaca berubah menjadi salji dan lebih banyak, ingatlah untuk memohon semula pelindung matahari anda – matahari mencerminkan salji dan ais, dan anda boleh dibakar dengan mudah. “Pelindung matahari adalah kunci kepada kulit muda,” katanya.

OK, sekarang kita tahu apa yang tidak patut dilakukan. Tetapi mari kita memberi tumpuan kepada yang positif di sini – apa yang anda lakukan untuk menjaga kulit anda kelihatan sihat dan muda? Beritahu kami tentang rahsia kulit anda Halaman Facebook.

Berkaitan:

Rejimen penjagaan kulit 3-langkah? Cuba 17

Padamkan baris ketawa – dengan sel kulit anda sendiri

Pembedahan plastik untuk 2: Pasangan membesar bersama-sama