Cate Blanchett mengulangi gaun Golden Globes 2014 untuk alasan yang hebat

Cate Blanchett hanya pergi hijau di atas permaidani merah!

Pelakon baru-baru ini memakai tudung Armani Privé kepada gala pembukaan Festival Filem Cannes – dan kelihatannya biasa.

Gambar: 71st Cannes Film Festival - Opening ceremony - Red Carpet Arrivals
Hijau adalah hitam baru! Eric Gillard / Reuters

Ramai peminat mengiktirafnya sebagai pakaian yang sama yang dipakai pada 2014 Golden Globes.

Cate Blanchett
Sedikitnya kita tahu bahawa gaun Golden Globes Blanchett yang menakjubkan akan mendapat momen yang lain.Jason Merritt / Getty Images

Blanchett, 48, bukan hanya berjimat cermat. Dia mengitar semula pakaian sebagai sebahagian daripada Cabaran Karpet Hijau, satu inisiatif yang “berpasangan glamor dengan etika” dan bertujuan untuk menjadikan fesyen lebih mampan.

Gambar: 71st Cannes Film Festival - Opening ceremony
Blanchett kembali memakai gaun itu sebagai sebahagian daripada Cabaran Karpet Hijau.Reuters

“Dari couture hingga T-shirt, tapak pelupusan dipenuhi dengan pakaian yang tidak perlu dibuang,” kata Blanchett, yang menjabat sebagai presiden juri Cannes tahun ini, kepada The Hollywood Reporter. “Terutama dalam iklim hari ini, nampaknya sengaja dan tidak masuk akal bahawa pakaian itu tidak dihargai dan dipakai semula seumur hidup.”

Hollywood berhadapan dengan MeToo di Festival Filem Cannes

09.09.201802:53

Penata Blanchett, Elizabeth Stewart, memuji panggilan artis untuk keberlanjutan dan mengatakan bahawa Blanchett menghantar mesej yang kuat dengan mengitar semula pakaiannya di acara utama seperti.

“Ia amat penting bagi saya untuk membuat kenyataan ini pada malam pembukaan Cannes,” kata Stewart kepada Gaya TODAY dalam e-mel. “Dari segi fesyen, dunia berada di hujung jari kami, dan ia adalah forum yang sempurna untuk menunjukkan kekuatan dan rasa memakai semula pakaian. Setiap pakaian dan T-shirt sepatutnya mempunyai kehidupan yang panjang dan bahagia!”

Stewart juga membayangkan bahawa mungkin terdapat lebih banyak permaidani merah di kaki langit.

“Cate akan memakai semula apabila dia merasakannya!” dia memberitahu HARI INI, sambil menambah bahawa peminat harus mencari penampilan lebih banyak daur ulang kerana Blanchett menggalakkan thriller yang akan datang, “Lautan 8.”

Gambar: FRANCE-CANNES-FILM-FESTIVAL
Anting-anting Blanchett, yang memaparkan bunga mekar, juga merupakan sebahagian daripada mesej mesra alamnya.ALBERTO PIZZOLI / AFP – Getty Images

Stewart berkata beliau berharap langkah berani Blanchett akan membantu mengubah norma gaya di permaidani merah, di mana ia masih boleh dilihat sebagai pantang bagi pelakon memakai pakaian couture lebih daripada sekali.

Cate Blanchett
Pada tahun 2014, Blanchett berpasangan pakaian dengan anting-anting berlian dan bob palsu. Jason Merritt / Getty Images

“Saya fikir stigma di sekitar memakai pakaian berpakaian sewenang-wenang dan tidak masuk akal,” kata Stewart kepada The Hollywood Reporter. “Ia satu peraturan yang akan memudar sama seperti peraturan ‘tidak putih selepas Hari Buruh’. Kami tidak melawat Louvre menjangkakan karya baru setiap kali. Keindahan dan kesabaran sebenar. “

Cate Blanchett Cannes
Gaun Armani mempunyai cantik, menjunam kembaliWireImage

Gaya Blanchett sudah tentu abadi – dan dia dengan jelas fikir ia akan menjadi satu jenayah untuk memakai pakaian cantik sekali sahaja. Kita tidak boleh bersetuju lagi!