Bingkap? Tali spageti? Sekolah menengah membuat perubahan mengejutkan kepada kod berpakaian

Marjie Erickson bekerja sepanjang tahun seniornya di Sekolah Tinggi Perbandaran Evanston untuk mengubah kod pakaian sekolah, tetapi dia juga kagum dengan mengetahui ia telah berubah sehingga akhirnya menuju ke semester kejatuhan ini.

Sekolah menengah di Evanston, Illinois, pergi dari melarang bingkap, topi tangki, hoodies, topi dan tali spageti untuk membolehkan mereka tahun sekolah ini – semua dalam nama positif dan inklusi badan.

“Saya sangat terkejut dan jujur ​​dengan penghormatan bahawa ia berubah, dan berubah sepenuhnya,” kata Erickson HARI INI. “Mereka tidak memilih dan memilih kepingan apa yang kami katakan. Ia benar-benar melekat pada dasar baru dan penguatkuasaan baru. “

Tinggi school adopts inclusive dress code
Sebagai sekolah tinggi di seluruh negara kerap menghadapi pengawasan terhadap kod pakaian ketat mereka, Sekolah Tinggi Perbandaran Evanston memeluk panduan pakaian yang lebih inklusif.Saham Getty Images

Sekolah menekankan bahawa kod pakaian baru itu “ditulis dengan cara yang tidak memperkuat stereotaip dan tidak memperkuat atau meningkatkan peminggiran atau penindasan mana-mana kumpulan berdasarkan bangsa, jantina, identiti jantina, ungkapan jantina, orientasi seksual, etnik, agama, pematuhan kebudayaan, pendapatan isi rumah atau jenis badan / saiz. “

“Ia begitu progresif dan begitu inklusif,” kata Erickson.

Perubahan ini berbeza dengan kod berpakaian seperti yang di sekolah tinggi di South Carolina yang mengganggu pelajar wanita daripada memakai bingkap kecuali saiznya 2 atau 0.

Erickson, 18, yang kini menjadi pelajar baru di Tulane University di New Orleans, Louisiana, merasakan kod pakaian sebelumnya telah dikuatkuasakan tidak sama, dengan pelajar perempuan warna dan perempuan dengan badan yang lebih matang menerima lebih banyak pelanggaran.

‘Peperangan almari’ sebagai pelajar, sekolah bertarung dengan kod pakaian

Januari.01.201503:40

“Kami berusaha mempertingkatkan persekitaran pembelajaran di seluruh sekolah dengan menghormati para pelajar untuk siapa mereka,” kata Penguasa Daerah Sekolah Menengah Evanston Township, Eric Witherspoon dalam satu kenyataan..

“Kami mahu mereka tahu bahawa masing-masing, sebagai individu yang unik, berada di sini dan berasa selamat dan selamat di sini di sekolah,” katanya..

Perjuangan Erickson untuk mengubah kod pakaian bermula pada minggu pertama sekolah tahun lepas apabila diumumkan bahawa tiada tangki puncak, seluar pendek, skirt pendek dan pakaian lain akan dibenarkan untuk gadis-gadis walaupun cuaca 90 darjah.

Dia mencipta satu kaji selidik yang menuntut pelajar bagaimana perasaan mereka apabila menimbulkan pelanggaran kod pakaian, dan mendapati beberapa kumpulan disasarkan lebih kerap.

Erickson kemudian bekerja dengan pentadbiran sekolah, terutamanya pembantu utama Marcus Campbell, untuk mewujudkan satu dasar baru dan mendorong perubahan.

United bar 2 kanak-kanak perempuan dari penerbangan untuk memakai legging, memacu kemarahan

Mac.27.201702:21

Ahli-ahli kakitangan kini dilatih untuk menggunakan bahasa positif untuk menerangkan kod tersebut. Juga, “mencemuh” oleh anggota kakitangan – ditakrifkan sebagai tali pengukur atau panjang skirt, atau menuduh pelajar “mengganggu” orang lain dengan pakaian mereka – juga dilarang.

Sekolah itu mengambil bahasa untuk kod barunya dari garis panduan yang dicipta oleh bab Oregon Organisasi Kebangsaan Untuk Wanita.

“Kod pakaian baru kami menyokong para pelajar kami supaya mereka dapat mengekspresikan keperibadian mereka dan identiti peribadi apabila membuat keputusan tentang bagaimana mereka berpakaian untuk sekolah,” kata Witherspoon dalam kenyataannya. “Pada masa yang sama, kod berpakaian kami menyediakan mereka dengan garis panduan yang munasabah untuk mengekalkan persekitaran sekolah yang positif. Kami mahu pelajar dan ibu bapa mereka dapat membuat pilihan mereka sendiri di sekitar pakaian dan gaya mereka mengikut kod berpakaian kami. “

Erickson telah melihat beberapa kritikan daripada orang dewasa bahawa kod itu membenarkan pakaian tertentu yang mereka rasa tidak sopan kepada guru dan tidak menyediakan pelajar untuk berpakaian di tempat kerja di masa depan.

“Itu tidak memberi kredit kepada pelajar,” katanya. “Saya mempunyai pekerjaan di sebuah persatuan yang perniagaan kasual, dan saya akan berubah dari celana pendek dan baju kaos dari sekolah menjadi sesuatu yang sesuai.

“Kami belajar bagaimana untuk berada di dalam badan kami di sekolah dan di ruang lain, dan jika anda secara automatik dipermalukan, itu tidak membantu anda dengan apa-apa.”

Ikuti penulis TODAY.com Scott Stump di Twitter.