Berkahwin di rumah pengebumian? Lebih banyak pasangan berkata ‘saya’ kepada trend perkahwinan baru

Lebih banyak pasangan mengikat simpulan di tempat yang tidak biasa – rumah pengebumian.

“Saya fikir ia adalah masa depan perkhidmatan pengebumian, yang mempunyai pusat penerimaan di tapak untuk keluarga meraikan kehidupan dan majlis perkahwinan dan acara utama lain,” kata Nancy Brunner Sanden, yang mengendalikan rumah pengebumian di Mentor, Ohio, kepada TODAY.com.

Di Pusat Pengebumian dan Pemusnahan Brunner Sanden Deitrick, Sanden telah menganjurkan majlis makan malam, pesta tamat pengajian, perjumpaan dan pesta perjumpaan pertama di kawasan resepsi tingkat atas. Pada bulan Mac, keponakannya yang berusia 24 tahun Chelsey Lesnick telah berkahwin di rumah pengebumian, yang mempunyai lesen makanan dan minuman keras.

Perkahwinan at funeral homes
Danessa Molinder dan Billy Castrodale berkahwin di Pusat Kehidupan Komuniti di Indianapolis, yang terletak di tanah perkuburan, pada 19 Jun 2015.Darron Cummings / AP

“Dia datang kepada saya dan berkata, bolehkah kami menganjurkannya di sana?” Kata Sanden. “Jadi saya katakan, sudah tentu, mari kita bercakap tentang ini. Kerana sesungguhnya anda mahu menghormati keluarga yang telah kami berkhidmat dan juga kepada pasangan. Kami mahu melakukan sesuatu yang indah dan perayaan. “

BERKAITAN: 10 perkahwinan teratas pada tahun 2015

“Dan itu. Ia cantik, “tambahnya. “Pembakar kami membuat kek cantik dengan overlay hitam di atasnya yang kelihatan seperti pakaian Chelsey. Terdapat juga pastri buatan sendiri. Ia mungkin 50 orang, hanya saudara dekat dan rakan-rakan. “

Bagi Lesnick, pilihan untuk mengadakan perkahwinan di rumah pengebumian adalah peribadi – ia telah berada di dalam keluarganya selama lebih dari enam dekad. Tetapi peminat tren baru mengatakan terdapat banyak sebab pasangan akan berkahwin di rumah pengebumian: Mereka sering lebih murah daripada tempat perkahwinan tradisional dan menawarkan ketersediaan yang lebih baik, sebagai contoh.

Perkahwinan at funeral homes
Parti perkahwinan berjalan ke halaman di mana Danessa Molinder dan Billy Castrodale akan berkahwin di Pusat Kehidupan Komuniti, di Indianapolis. Pusat ini terletak di tanah perkuburan berhampiran rumah pengebumian.Darron Cummings / AP

Ia juga aliran pendapatan yang besar untuk rumah pengebumian. Dan apabila lebih banyak rumah pengebumian menawarkan makanan, alkohol dan kawasan penerimaan, mereka menjadi tempat yang sempurna untuk pihak-pihak. Dalam dekad yang lalu, banyak rumah pengebumian telah mengubah suai atau membina struktur baru untuk menyediakan ruang acara, kata Jessica Koth dari Persatuan Pengarah Pengebumian Kebangsaan.

“Dan bukannya membiarkan ruangan penerimaan kosong ini tidak digunakan, mengapa tidak membenarkan keluarga menggunakannya?” Koth memberitahu TODAY.com. “Ia boleh menjadi perkahwinan atau pesta ulang tahun atau pesta ulang tahun, bar mitzvah, apa-apa jenis acara.”

BERKAITAN: Keluarkan nikmat perkahwinan yang lelah, sebaliknya

“Pengkebumian tidak semestinya 15, 20, 30 tahun lalu,” katanya. “Orang ramai ingin meraikan kehidupan orang yang tersayang.”

Di Indianapolis, Washington Park East Cemetery Association menjalankan pusat acara yang dikenali sebagai Community Life Centre, yang akan menjadi tuan rumah lebih dari 50 perkahwinan tahun ini, menurut Associated Press.

“Ia adalah sebuah bangunan yang indah,” kata Danessa Molinder, yang berkahwin di sana pada Jun, memberitahu AP. “Itulah yang benar-benar menarik kami.”

The reception area at the Brunner Sanden Deitrick Funeral Home in Ohio.
Kawasan penerimaan di Rumah Pemakaman Brunner Sanden Deitrick di Ohio.Bob Fuller Photography

Seperti mana-mana trend, ini bukan untuk semua orang. Pakar perkahwinan Kellee Khalil, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Loverly, berkata berkahwin di rumah pengebumian “pastinya agak gila untuk difikirkan,” tetapi dia memahami bagaimana ia boleh mempunyai kelebihannya – terutama secara kewangan.

BERKAITAN: Adalah mementingkan diri sendiri untuk mempunyai perkahwinan dewasa sahaja?

“Rumah pengkebumian boleh menghasilkan wang tambahan dengan menambah majlis perkahwinan ke aliran pendapatan mereka, dan pasangan itu juga dapat menyelamatkan, kerana sebagai menjual lebih keras untuk rumah pengebumian, mereka mungkin akan memotong harga,” katanya kepada TODAY.com..

Jika tidak ada yang lain, berkahwin di rumah pengebumian adalah unik – dan itu sentiasa bergaya, Khalil menambah.

Bagaimana untuk DIY parti musim luaran anda, perkahwinan

20.20.201505:12