Berapa banyak yang anda tahu tentang SPF?

Membeli pelindung matahari boleh merasa hebat – terdapat begitu banyak pilihan, sering kali sukar untuk mengetahui produk mana yang merupakan pembelian terbaik. Pertimbangkan krisis yang dielakkan: HARI INI bercakap dengan ahli dermatologi yang disahkan oleh lembaga Dr. Cybele Fishman dan Dr. Cameron Rokhsar, profesor klinik dermatologi di Hospital Gunung Sinai, untuk mengetahui bagaimana untuk menjaga kulit selamat sepanjang musim panas.

Tetap selamat di bawah sinaran matahari: Pelindung matahari terbaik dan cara memohon

Jun.22.201704:03

Berikut adalah beberapa mitos SPF yang tidak boleh dibeli, dan beberapa fakta yang anda mungkin tidak sedar adalah benar.

1. Mana-mana SPF over 30 adalah keterlaluan.

Fakta. Penyiasatan baru-baru ini oleh Laporan Pengguna mendapati bahawa daripada 60 losyen yang diteliti, 28 tidak memenuhi tuntutan SPF mereka.

“Kesan saya adalah bahawa ia adalah permainan nombor yang dimainkan oleh syarikat – dan orang berada di bawah kesalahpahaman bahawa jika anda membeli lotion yang mengiklankan 100 SPF, itu tiga kali lebih baik daripada 30 SPF. Itu tidak benar, “kata Rokhsar. “Saya memberitahu pesakit untuk membeli SPF 30 dengan liputan spektrum luas.”

“Secara peribadi saya berfikir produk yang mengandungi zink yang SPF 50 adalah lebih baik daripada SPF 85 yang tidak mempunyai zink,” kata Fishman..

2. Terdapat SPF tertentu yang perlu anda gunakan hanya sekali sehari.

Mitos. Rokhsar cepat menolak mitos ini sebagai “pemasaran hyped,” dengan benar-benar tiada unsur kebenaran. Beliau menasihati pesakit untuk memakai pelindung matahari setiap dua hingga tiga jam, tidak kira apa jenama atau jenis yang mereka gunakan.

3. SPF yang boleh diminum adalah sama berkesan seperti pelindung matahari.

Mitos. Produk seperti Osmosis Harmonized H20 UV Neturalizer (yang membolehkan anda minum perlindungan SPF anda) telah membuat berita utama, tetapi ahli dermatologi seperti Rokhsar tetap ragu-ragu.

“Saya tidak percaya terdapat sokongan saintifik untuk itu,” katanya.

4. Pakaian SPF lebih baik daripada memakai kemeja T-kapas.

Fakta. “Pakaian SPF adalah 100 peratus berkesan. Matahari tidak boleh menembus kulit anda sama sekali, “kata Rokhsar.

5. Anda boleh dibakar melalui tingkap.

Fakta. “Walaupun anda tidak boleh dibakar dengan teruk seperti yang anda lakukan di bawah sinar matahari langsung, anda masih boleh mendapatkan beberapa paras sinar UVA dan masih perlu memakai pelindung matahari jika anda berada di dalam kereta pada hari yang cerah,” kata Rokhsar.

“Tingkap kereta hanya menapis (keluar) sinar UVB,” kata Fishman. “Anda boleh membakar dari sinar UVA, dan sinar tersebut dikaitkan dengan melanoma.”

Laporan Pengguna: Sesetengah Label SPF pelindung matahari yang mengelirukan

Mei.18.201701:45

6. Jika ada rambut di kepala anda, anda tidak perlu melindungi kulit kepala anda.

Mitos. “Kulit kepala adalah tempat yang paling biasa untuk kanser kulit pada lelaki. Apabila lelaki mempunyai garis rambut yang surut, mereka tidak berfikir tentang memohon pelindung matahari di kepala mereka, tetapi mereka perlu, “jelas Rokhsar.

Lelaki dan wanita mestilah sentiasa melindungi kepala mereka sama ada memakai topi atau memakai pelindung matahari. Orang yang menipis rambut perlu berhati-hati terutamanya mengenai kawasan yang terdedah kulit kepala mereka.

7. Pelindung matahari yang tidak tahan lama tidak perlu dilipat semula selepas anda berada di dalam air.

Mitos. “Tidak sah untuk memanggil kalis air tabir di bawah peraturan FDA yang baru kerana ia menunjukkan bahawa tidak kira berapa lama anda berada di dalam air, anda dilindungi, yang tidak benar,” kata Fishman. “Pelabelan baru menyatakan sesuatu adalah tahan air dan akan menyenaraikan masa di dalam air yang akan dilindungi (biasanya 40 atau 80 minit).”

“Pelindung matahari kalis air lebih baik jika anda merancang untuk pergi ke dalam air kerana mereka berasaskan minyak,” kata Rokhsar. “Tetapi anda perlu sentiasa memohon semula.”

8. Jika anda memakai pelindung matahari dan memohon semula dengan kerap, anda boleh tinggal di bawah sinar matahari sepanjang hari.

Mitos. “Jika anda mahu melindungi diri anda dari matahari, anda perlu mengurangkan masa anda di bawah sinar matahari,” kata Fishman. “Jika anda membakar dalam masa lima minit tanpa pelindung matahari, walaupun dengan pelindung matahari yang baik dengan SPF tinggi (dan reapplication), jika anda menghabiskan lapan jam di bawah matahari, anda akan terbakar.”

9. Jika anda tidak dibakar, kulit anda adalah OK.

Mitos. Sekiranya kulit anda berubah warna, anda mengalami kerosakan matahari. Pasti, pembakaran lebih teruk untuk kulit anda, tetapi kedua-dua doktor bersetuju bahawa kerosakan matahari kronik (melalui tan), juga boleh mempunyai hasil yang berkekalan.

10. Saya mempunyai kulit yang lebih gelap supaya kulit saya lebih dilindungi.

Fakta. “Ya, orang dengan warna kulit yang lebih gelap mempunyai SPF yang dibina di kulit mereka dan dilindungi dengan lebih baik, tetapi masih perlu melindungi kulit anda dari matahari,” jelas Rokhsar.

11. Wajah matahari semulajadi adalah lebih baik untuk kulit anda.

Mitos. Musim panas lalu, jenama ramah mesra Jessica Alba, The Jujur Syarikat melihat aduan daripada pelanggan yang menggunakan pelindung matahari tanpa toksik dan masih mengalami luka terbakar yang serius.

“Wajah matahari semulajadi adalah istilah pemasaran, jadi pembeli berhati-hati. Cari pelindung matahari yang menyenaraikan zink atau titanium pada bahan-bahan,” kata Fishman.