Apa yang wanita boleh lakukan untuk menghentikan keguguran rambut

Q: Saya berusia 40-an dan saya perasan kehilangan rambut secara tiba-tiba. Saya hancur. Kenapa ini berlaku dan apa yang boleh saya lakukan?

A: Wanita tidak mengharapkan kehilangan rambutnya (tidak seperti lelaki), jadi apabila ia berlaku, ia sangat traumatik.

Kami biasanya mempunyai rata-rata 100,000 rambut pada kulit kepala kita. Dan sebagai evinced oleh panjang rambut kita berubah, akar dan lawatan ke pendandan rambut kita, rambut itu tumbuh; sebenarnya, 90 peratus rambut kita secara aktif berkembang pada bila-bila masa. Rambut adalah tisu pertumbuhan terpantas kedua dalam tubuh kita selepas (saya sayangkan anda untuk meneka) … sumsum tulang. Untuk mengekalkan tempatnya di kepala anda, rambut anda memerlukan keadaan yang betul. (Perhatikan saya tidak mengatakan perapi.) Anda mungkin mendapati bahawa anda secara tiba-tiba kehilangan rambut jika anda mengenakan sekatan terhadap pertumbuhan rambut atau jika gen anda sedemikian rupa sehingga pertumbuhan rambut terus tidak dalam takdir anda.

Terdapat satu ujian mudah yang boleh anda lakukan untuk membantu menentukan sama ada anda kehilangan rambut, ia hanya menipis atau anda merosakkannya dengan produk rambut kasar atau menariknya terlalu ketat (yang boleh terjadi dengan braiding). Tarik beberapa helai rambut anda – adakah ia keluar dengan mudah di akar? Jika ya, ia mencadangkan bahawa rambut memang “menumpahkan” dan telah masuk ke dalam apa yang kita panggil fasa telogen yang berlebihan.

Untuk menerangkan fenomena telogen ini, saya harus terlebih dahulu pergi ke fisiologi rambut 101. Apabila rambut secara aktif tumbuh, ia berada dalam fasa anagen. Setiap rambut disambungkan kepada aci rambut (atau folikel), yang kekal dalam kedudukannya yang selamat di kulit kepala selama tiga hingga tujuh tahun sebelum terjatuh dan digantikan oleh folikel baru. Apabila fasa anagen secara semula jadi berjalan, terdapat fasa catagen selama dua minggu, di mana folikel rambut mati. Rambut kemudian masuk ke fasa telogen untuk tiga bulan akan datang, di mana masa itu jatuh. Biasanya kita kehilangan 100 batang telogen setiap hari, tetapi dalam kes-kes tertentu (dan ini seperti keadaan anda), ramai, jika tidak kebanyakan, rambut masuk ke fasa telogen. Ini menyebabkan alopecia (botak). Keadaan kehilangan telogen yang luar biasa disebut telogen effluvium; anagen kepada nisbah telogen telah normal 90:10 hingga 70:30 atau kurang. Jika saya melakukan matematik dengan betul, ini bermakna anda kehilangan sekurang-kurangnya 300 rambut sehari, berbanding dengan 100 rambut.

Sesetengah jenis tekanan atau ubat yang bermula tiga bulan sebelum anda melihat keguguran rambut sebenarnya menyebabkan telogen effluvium. Dan terdapat banyak tekanan yang boleh membawa kepada keadaan ini. Ini termasuk semua penyakit utama, terutamanya jika anda tidur di atas katil dan / atau mengalami demam tinggi, pembedahan, melahirkan anak (melahirkan boleh menjadi stres, tetapi keguguran rambut juga disebabkan reaksi badan terhadap kehilangan hormon tiba-tiba selepas bersalin) , kehilangan berat badan yang cepat, kekurangan nutrisi (kita lihat ini lebih banyak pada vegetarian yang tidak mendapat cukup besi atau protein), atau pendarahan dan anemia berikutnya. Perubahan hormon sering memberi kesan negatif terhadap rambut. Kerosakan rambut berlaku dengan gangguan tiroid atau dalam keadaan apabila terdapat pemberhentian tiba-tiba atau perubahan hormon (seperti menghentikan pil kawalan kelahiran, menopaus pembedahan, menghentikan terapi hormon dan, seperti yang dinyatakan di atas, selepas bersalin).

Kemudian ada kesan keguguran rambut untuk mengambil ubat-ubatan tertentu, daripada menghentikannya. Terdapat senarai panjang ubat yang berkaitan dengan keguguran rambut, tetapi di sini adalah yang paling biasa (di mana kehilangan rambut terjadi pada lebih daripada 5 peratus orang yang mengambilnya):

  • Heparin, interferon, Accutane (untuk jerawat), Altace, ubat antikonvulsan tertentu seperti Klonopin dan asam valproic

Dadah yang kurang biasa menyebabkan keguguran rambut (tetapi boleh menyebabkan kesan sampingan) termasuk:

  • Acyclovir, Lupron, Cyclosporin, ubat anti-arrhythmia tertentu, dosis tinggi naproxen, dan antidepresan seperti Paxil, Zoloft, dan Effexor

Anda mungkin tertanya-tanya tentang ubat kemoterapi dan kesannya terhadap keguguran rambut. Ubat-ubatan ini sebenarnya tidak mengubah status rambut, kerana mereka menyebabkan rambut gugur semasa fasa anagen. Kehilangan rambut dari kemo biasanya berlaku 7 hingga 14 hari selepas permulaan rawatan.

Berita baiknya ialah keguguran rambut yang berkaitan dengan telogen effluvium adalah sementara, dan biasanya rambut akan tumbuh kembali dalam tempoh enam bulan dari pencetus kehilangan rambut awal. Yang mengatakan, ada individu di mana ia mengambil masa bertahun-tahun untuk pemulihan rambut penuh, mungkin disebabkan pencetus keguguran rambut yang berterusan atau pencetus berikutnya yang menambah penghinaan terhadap kecederaan rambut.

Saya mengesyaki bahawa keguguran rambut anda disebabkan oleh salah satu daripada tekanan rambut. Tetapi kita perlu pergi ke sebab-sebab lain keguguran rambut yang biasanya lebih beransur-ansur. Yang paling biasa ialah keguguran rambut pola rambut perempuan (penipisan rambut), yang boleh berlaku di antara masa akil baligh dan usia tua. Walaupun kita mengaitkan rambut tipis dan botak dengan jantina lelaki, kehilangan rambut pola wanita (dipanggil alopecia androgenik) berlaku pada 38 peratus wanita. Biasanya bahagian tengah kulit kepala akan menjadi lebih awal, walaupun rambut di sisi sisi juga boleh menjadi nipis. Penyelesaian minoksidil 2 peratus topikal yang digunakan dua kali sehari membantu merawat jenis rambut gugur ini. Ia telah dijumpai untuk meningkatkan pertumbuhan rambut “minima” dalam 50 peratus wanita yang menggunakannya dan pertumbuhan rambut “sederhana” dalam 13 peratus. Walau bagaimanapun, anda perlu menunggu 32 minggu untuk melihat keputusan ini. Bagi wanita yang menunggu dengan sabar dan tidak melihat pertumbuhan, doktor boleh menetapkan penyelesaian 5 peratus. (Sila ambil perhatian, walau bagaimanapun, ini biasanya ditetapkan, FDA tidak meluluskan kepekatan ini untuk kegunaan wanita.) Jika kegagalan rambut pola jangka panjang perempuan tidak merespon terapi topikal, pilihan transplantasi rambut dapat dipertimbangkan.

Akhirnya, sesetengah pesakit saya mengadu tentang apa yang mereka fikir adalah “biasa” corak rambut lelaki. Jika mereka juga mempunyai jerawat dan pertumbuhan rambut di bahagian lain badan mereka, saya akan memeriksa tahap hormon lelaki mereka. Jika mereka tinggi atau mereka didiagnosis dengan keadaan yang dipanggil PCOS, saya mungkin memberi ubat yang menghalang hormon lelaki. Satu yang biasa digunakan ialah spironolactone diuretik ringan.

Talian Bottom Dr. Reichman: Sekiranya anda mengalami keguguran rambut secara tiba-tiba dan anda mempunyai tekanan fizikal sebelum ini, jangan kecewa. Apabila tekanan hilang, anda akan melihat pertumbuhan semula rambut dalam tempoh enam bulan. Jika anda mengambil ubat baru, ketahui jika ia menyebabkan keguguran rambut. Sekiranya ia berlaku, tanya doktor anda jika anda berhenti mengambil ubat itu atau beralih kepada yang lain.

Dr. Judith Reichman, penyumbang perubatan TODAY pada kesihatan wanita, telah mengamalkan obstetrik dan ginekologi selama lebih daripada 20 tahun. Anda akan mendapati banyak jawapan kepada soalan-soalan anda dalam buku terbarunya, “Slow Your Clock Down: Panduan Lengkap untuk Sihat, Lebih Muda Anda,” yang kini boleh didapati dalam paperback. Ia diterbitkan oleh William Morrow, satu bahagian HarperCollins.

SILA AMBIL: Maklumat dalam lajur ini tidak boleh ditafsirkan sebagai memberikan nasihat perubatan khusus, melainkan untuk menawarkan maklumat pembaca agar lebih memahami kehidupan dan kesihatan mereka. Ia tidak bertujuan menyediakan alternatif kepada rawatan profesional atau untuk menggantikan perkhidmatan doktor.