Adakah wajah kulit kepala benar-benar rahsia untuk menyembuhkan kelemumur atau kekenyangan?

Apabila saya mula-mula membaca mengenai muka kulit kepala, saya ragu-ragu, memikirkan bahawa ia bukanlah satu rawatan yang direka untuk klikbait. Tetapi semakin saya memikirkannya, makin banyak makna!

Bagaimana mungkin saya telah menghabiskan begitu banyak masa dan wang yang cuba mencapai kulit tanpa cacat di wajah saya dan rambut yang sempurna, tetapi telah mengabaikan akar masalah selama beberapa dekad?

Bagi Dr. Shani Francis, pakar kehilangan rambut dan pengarah perubatan Ashira Dermatology di Gurnee, Illinois, semuanya bermula dengan kulit kepala.

Adakah rambut anda memerlukan muka? Pergi ke Head Spa!

Jun.01.201802:33

“Cara yang kita kerap merawat kulit kita pada kulit kepala kita sering berakhir dipinggirkan apabila dibandingkan dengan bagaimana kita mengubati kulit pada badan dan muka kita,” kata Francis kepada HARI INI melalui e-mel. “(Ia) sering tertakluk kepada persekitaran yang agresif yang tidak kerap, pembersihan tidak wajar dan tidak mencukupi, produk rambut yang banyak, bahan kimia dan toksin alam sekitar.

“Walaupun penyelidikan adalah terhad, agak logik saya bahawa rawatan yang menyasarkan kesihatan kulit kepala akan meningkatkan amalan semasa kami.”

Dia juga melihat potensi rawatan jenis ini untuk memberi manfaat kepada mereka yang mempunyai psoriasis.

“Walaupun rawatan jenis ini mungkin tidak mencukupi menangani proses keradangan yang menyebabkan psoriasis, ia berpotensi membantu melonggarkan kecacatan (atau) penyingkiran psoriasis yang begitu banyak dengan psoriasis kulit kepala dibebani,” kata Francis. “Ia akan lebih banyak pelepasan sementara (tetapi) mungkin boleh mendapat mahal berbanding rawatan perubatan.”

Masukkan Ritsuko Borges.

Borges mengembangkan rawatan yang dikenali sebagai “Head Spa” yang menggabungkan bahan-bahan semula jadi dan teknik urut Ayurvedic untuk pengalaman multisensory, holistik yang akan meninggalkan perasaan kepala anda dan kelihatan jelas.

Kulit kepala facial consultation
Melepaskan saya melalui perundingan.HARI INI

Dia menawarkan rawatan popular untuk $ 125 sejam di Masa Kanai di New York City. Saya pergi ke salon untuk mencuba sendiri.

Pelantikan itu bermula dengan perundingan di mana Borges menganalisis kulit kepala saya dengan menggunakan mikroskop genggam. Saya telah berjuang dengan kelemumur supaya saya tahu ia tidak akan cantik, tetapi hasilnya benar-benar menjatuhkan rahang. Saya terkejut, Borges menunjukkan kepada saya bahawa kulit kepala saya tidak kering, seperti yang saya harapkan. Sebaliknya, ia menghasilkan lebih banyak minyak daripada kulit di wajah saya, menyebabkan liang tersumbat dan kemerahan. Kasar!

Oleh itu, Borges mencadangkan bahawa topeng rebalancing akan menjadi pilihan terbaik untuk rawatan saya. Dia bercampur-campur topeng kulit kepala yang mengandungi bijak untuk menenangkan kulit kepala berminyak dan membawa saya melalui satu siri latihan pernafasan dan urut kulit kepala sebelum kami berpindah ke bilik rawatan peribadi untuk kerja sebenar untuk bermula!

Kulit kepala facial steam treatment
Beritahu saya ini tidak kelihatan seperti beg popcorn ruang.HARI INI

Sebaik sahaja saya duduk di kerusi salun yang sangat selesa, Borges membungkus kepalanya dengan apa yang kelihatan seperti belon perak yang kemudian dipenuhi dengan stim untuk membuka liang-liang pada kulit kepala saya, seperti yang anda lakukan untuk wajah tradisional. Apabila dia membuka semula alat perak, wap mengalir keluar seperti beg popcorn baru.

Seterusnya datang aplikasi topeng, diikuti dengan syampu penyejuk dan rawatan dingin. Seluruh pengalaman berakhir dengan tonik anti-penuaan yang menjalar ke rambut saya dari atas dan urutan mini lain untuk membantu saya menikmati beberapa saat terakhir relaksasi.

Kulit kepala facial shoulder massage
Meninggalkan dengan bahu yang longgar hanyalah ceri di atas rawatan yang sangat santai.HARI INI

Selepas Borges meniup rambut saya, kita melihat kembali kulit kepala saya sekali lagi di bawah mikroskop dan saya lega melihat bahawa liang-liang yang tersumbat itu telah hilang! Sesetengah kemerahan kekal, tetapi Borges mengesyorkan mengurut kulit kepala saya dengan minyak kelapa seminggu sekali untuk mengekalkan kemajuan di rumah.

Sebagai penagih syampu kering yang dikemukakan diri sendiri, saya menjangkakan memerlukan sedikit peningkatan pagi pada hari berikutnya, tetapi saya terkejut! Rambut saya terasa lebih lembut daripada yang ada pada tahun-tahun, dan tidak ada setitik kelemumur yang kelihatan.