Adakah solek benar-benar luput? Inilah cara untuk mengetahui dengan pasti

Memutuskan berapa lama untuk mengekalkan maskara pergi ke giliran anda atau ketika melontarkan krim penjagaan kulit keajaiban itu dapat membingungkan.

Menggunakan produk selepas perdana mungkin tidak kelihatan seperti masalah besar, namun produk kecantikan yang telah tamat tempoh kurang berkesan dan bahkan boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti jangkitan dan kerengsaan. Jadi TODAY Style merujuk kepada pelbagai pakar kecantikan untuk mendapatkan sudu pada hayat sebenar produk kecantikan kegemaran anda.

Cara membaca label produk kecantikan: Bahan dan simbol untuk mencari

Januari.19.201603:58

Berapa lama produk kecantikan terakhir dibuka sekali?

Di dunia yang ideal, semua produk kecantikan akan dilabelkan dengan tarikh “jual-demi” dan arahan untuk berapa lama menggunakannya selepas dibuka. Malangnya, kami belum lagi berada di sana, dan dengan begitu banyak variasi produk dan formula, ia tidak selalu mudah untuk menentukan kehidupan rak yang jelas.

“Tarikh tamat adalah rumit apabila datang kepada kosmetik kerana ia bergantung sepenuhnya kepada produk. Apabila ragu-ragu, semak perkara yang dipersoalkan untuk balang bulat yang dicetak dengan nombor (yang mewakili bilangan bulan untuk digunakan sekali dibuka). Itu selalu merupakan petunjuk yang selamat apabila ada sesuatu yang perlu dilemparkan, “kata artis solek Austin Evans, sebahagian daripada Tomlinson Management Group.

Perlu diingat bahawa konsistensi produk tertentu cenderung tahan lebih lama daripada yang lain.

“Secara umum, cecair dan krim tamat tercepat, manakala serbuk cenderung bertahan lebih lama,” jelas Evans. “Semakin basah sesuatu produk adalah (mengambil maskara atau eyeliner cair, sebagai contoh), lebih mudah ia akan memudahkan pertumbuhan bakteria. Bayang-bayang mata anda, sebaliknya, boleh bertahan selama beberapa lama. “

Panduan pergi anda tarikh tamat tempoh

  • Maskara

Maskara pasti memenangi anugerah untuk jangka hayat terpendek – anda perlu melambung anda setiap tiga bulan! Bergantung pada kekerapan penggunaan, dua hingga empat bulan juga boleh diterima. Maskara cenderung kering lebih cepat daripada produk lain, dan kerana ia adalah produk mata, ia juga lebih cenderung menyebabkan jangkitan apabila digunakan terlalu lama.

“Terdapat kelembapan di dekat mata anda supaya anda mungkin memperkenalkan jumlah kecil ke dalam tiub. Tanda-tanda perlu berjalan lebih awal? Maskara kering dan over-clumped melampaui perdana, “kata Tasha Brown, artis solek di Pengurusan Artis Eksklusif.

  • Eyeliner

Eyeliner boleh bertahan lebih lama daripada maskara, tetapi ia masih mempunyai jangka hayat yang agak pendek. “Eyeliner bergantung kepada jenama dan jenis Jika cecair, ia mungkin akan bertahan sekitar tiga hingga enam bulan, jika pensil, ia akan bertahan dalam tempoh enam hingga 12 bulan. Peraturan yang baik ialah bau dan kekeringan yang jelas,” kata Lydia Penjual, solek dan artis rambut diwakili oleh Pengurusan Artis Eksklusif.

Oleh itu, bilakah masa untuk melemparkan eyeliner anda? Pastikan untuk menanggalkannya apabila lilin menjadi terlalu keras, kerana itu bermakna eyeliner tidak akan meluncur lagi.

  • Pembayang mata

Jika anda ingin melabur dalam produk mata yang akan bertahan lebih lama daripada beberapa bulan, bayangan mata adalah pertaruhan terbaik anda.

“Produk serbuk seperti bayang-bayang mata dan pemerah pipi mempunyai jangka hayat yang lebih lama kerana sifatnya yang kering, tetapi ini tidak bermakna mereka tidak mudah terdedah kepada pertumbuhan mikrob. Pastikan menggunakan pembersih yang bersih untuk mengurangkan kemungkinan memperkenalkan mikroba,” katanya. ahli kimia kosmetik Kelly Dobos.

Bersih applicators and brushes can extend the shelf life of your products.
Aplikator dan berus bersih boleh memanjangkan jangka hayat produk anda.Saham Getty Images
  • Produk bibir

Produk bibir – berfikir lipstik, lip gloss dan pelopak bibir – lazimnya sekitar setahun, tetapi tidak ada satu-saiz-sesuai-semua tarikh tamat tempoh.

“Kehidupan jangka panjang formula ini bergantung pada ramuan dan pengawet spesifik yang ada. Jenis-jenis formulasi telah berkembang dan berubah menjadikannya lebih sukar untuk memberikan cadangan umum,” kata Dobos. “Oleh itu, ia adalah tempoh selepas pembukaan (PAO) yang ditunjukkan pada pakej produk yang pengguna harus pergi.”

  • Yayasan dan concealer

Asas dan penyembuh juga boleh berlangsung di mana saja dari enam bulan hingga setahun. “Jauhkan jari dari leher botol untuk jangka hayat yang lebih lama dan untuk mengelakkan pemisahan minyak,” kata Penjual.

  • Penjagaan kulit

Penjagaan kulit adalah sejenis binatang lain, dan losyen dan ramuan kegemaran anda mempunyai kehidupan simpanan yang disarankan.

Secara umum, anda boleh mendapatkan enam bulan setahun dari pembersih wajah anda sementara jangka hayat lotion dan krim anda benar-benar bergantung kepada jenis botol yang anda gunakan. Contohnya, losyen pam boleh bertahan lebih daripada satu tahun, tetapi sebotol yang anda sampaikan keluar dari produk lebih cenderung mengalami pertumbuhan bakteria, jadi ia biasanya berlangsung enam hingga sembilan bulan.

Secara umum, cecair dan krim kadangkala terpecah, manakala serbuk cenderung bertahan lebih lama.

“Untuk penjagaan kulit, barang-barang yang mengandungi bahan aktif yang tidak stabil di sekeliling oksigen perlu dijauhkan dari panas juga. Kegemaran kecantikan seperti retinol, asid hyaluronik, asid glikolat dan vitamin C semuanya tidak stabil jika dibiarkan terdedah kepada oksigen, jadi jika anda akan memasukkan bahan-bahan ini ke dalam rutin penjagaan kulit anda, itu adalah idea yang baik untuk melabur dalam produk yang masuk dalam tiub dengan pam dan bukannya balang terbuka, “kata Evans.

  • Perfume

Perfume boleh bertahan selama tiga hingga lima tahun, tetapi biarkan hidung anda menjadi panduan untuk memikirkan bila tiba masanya untuk melambungkan wangian anda. Menggilap kuku, sebaliknya, biasanya hanya bertahan sedikit lebih setahun sekali dibuka dan terdedah ke udara.

  • Penjagaan rambut

Bagaimana dengan produk rambut tercinta anda? Ia boleh bergantung kepada bahan-bahan yang terdapat di dalam syampu, perapi dan produk penggayaan anda. Kata hairstylist Sunnie Brook, sebahagian daripada Tomlinson Management Group. Produk-produk rambut secara umumnya berlangsung antara satu hingga dua tahun, tetapi tanda-tanda amaran bahawa mereka telah tamat tempoh tidak begitu jelas, jadi perhatikan ketika mereka mula kehilangan keberkesanan mereka.

“Salah satu aplikasi sejuk yang membantu dengan menjejaki produk atau mengetahui hayat rak mereka adalah aplikasi Kecantikan Keeper. Banyak pengeluar menggunakan kod batch pada produk dan anda boleh mengimbas atau memasukkannya ke dalam apl dengan telefon anda untuk menentukan jangka hayat Kemudian aplikasinya memberitahu anda satu bulan sebelum produk itu akan tamat tempoh dan mempunyai lebih daripada 850 produk rambut, solek, kulit dan wangian dari sumber, “kata Brooks..

Berapa banyak produk penjagaan kulit yang perlu anda gunakan?

07.07.201600:50

Adakah tarikh tamat tempoh benar-benar penting?

Kita semua tahu kesan sampingan negatif makan makanan yang telah tamat tempoh, tetapi ramai di antara kita tidak mengambil tarikh tamat kecantikan sebagai serius. Tapi, ternyata, kita sepatutnya!

“Kadang-kadang menggunakan produk yang telah tamat tempoh boleh menyebabkan kerengsaan kulit bersama-sama dengan jangkitan bakteria. Kebanyakan produk mempunyai bahan pengawet di dalamnya untuk terus segar lebih lama tetapi dari masa ke masa, malah bahan pengawet kehilangan keberkesanannya,” kata Penjual.

Sekiranya produk mempunyai banyak bahan aktif (seperti SPF) dan ia mudah terdedah kepada bakteria – contohnya, jika udara menyentuh produk apabila anda membuka balang, atau anda menyimpannya di dalam bilik lembap atau bilik mandi yang hangat – pelabuhan bakteria.

Cara mudah untuk mengesan adalah dengan menggunakan tajam untuk menandakan tarikh apabila anda membuka produk.

Jenis produk tertentu, seperti produk mata, lebih cenderung menyebabkan jangkitan, jadi jika mata anda mengalami gatal-gatal, kemerahan atau menangis, anda harus berhenti menggunakan produk dengan serta-merta.

“Produk-produk yang telah tamat tempohnya berisiko mengalami bahan-bahan aktif yang tidak stabil yang berpotensi menyebabkan dermatitis kontak. Selain itu pertumbuhan bakteria adalah kemungkinan,” kata Dr Ali Hendi, pembantu klinik dermatologi di Universiti Georgetown dan pengasas bersama Luminora UPF 50+ Pakai Resort. “Ini selalunya tidak menjadi masalah pada kulit utuh, tetapi jika ada potongan atau nick pada kulit, ini boleh mengakibatkan jangkitan kulit setempat.”

Berapa lamakah produk yang belum dibuka adalah terkini?

Bagaimana pula dengan produk yang anda beli sebentar dahulu dan tidak mempunyai peluang untuk digunakan lagi – adakah mereka masih OK untuk digunakan walaupun mereka tidak mempunyai tarikh luput yang jelas yang disenaraikan pada mereka? Jawapan ringkas ialah: Mereka sepatutnya baik untuk beberapa tahun.

“Pengilang kosmetik yang paling baik akan melakukan ujian kestabilan dipercepatkan yang meliputi ujian mikrob untuk memastikan produk mempunyai jangka hayat dua hingga tiga tahun jika tidak dibuka,” kata Dobos.

Brown bersetuju bahawa terdedah kepada udara adalah isu terbesar. “Apabila ia dimeteraikan, ia tidak bermakna udara atau bakteria memasuki produk jadi sebaiknya apabila anda membawanya,” katanya..

Dan jika anda terlupa apabila anda membuka produk (berbanding tidak membukanya lagi), ada beberapa cara anda boleh mengelakkan kekeliruan tarikh tamat pada masa hadapan!

“Cara mudah untuk mengesan adalah dengan menggunakan tajam untuk menandakan tarikh apabila anda membuka produk,” saran Hendi. Atau, cuba tambah tarikh yang anda buka ke kalendar telefon anda.

Kecantikan products expire
Produk yang dimeteraikan dan tidak dibuka mempunyai jangka hayat yang lebih lama.Shutterstock

Bagaimana untuk mengetahui jika produk anda tamat tempoh

Kebanyakan produk kecantikan tidak benar-benar menguraikan tarikh tamat tempoh yang cepat dan cepat, jadi ia adalah idea yang baik untuk belajar mengenal pasti petunjuk apabila produk melepasi perdana.

“Tanda amaran utama adalah bau dan pemisahan produk. Jika berbau sedikit ‘mati’ atau minyak dari produk itu duduk di atas produk lain, itu adalah satu tanda amaran besar, “kata Brown..

Perubahan yang halus dalam warna, tekstur atau aroma adalah hadiah besar yang produk anda mungkin tamat tempoh dan jika anda melihat perubahan warna atau pemisahan, sudah tiba masanya untuk membuangnya. Kerengsaan kulit dan perubahan dalam keberkesanan produk juga pasti pertaruhan bahawa produk telah melihat hari yang lebih baik.

Produk tertentu mempunyai tanda-tanda bahawa mereka akan menjadi buruk, menurut Evans. “Apabila gincu atau maskara menjadi buruk, anda akan tahu kerana wangian itu akan dimuntahkan kepada sesuatu yang kurang menyenangkan. Mascaras biasanya mempunyai bau sitrus samar apabila anda membuka tiub baru, tetapi cepat ke depan beberapa bulan dan bau itu biasanya lama berlalu, satu penunjuk yang baik bahawa ia adalah masa untuk yang baru, “katanya..

Jika bau sedikit ‘off’ atau minyak dari produk duduk di bahagian atas produk yang lain, itu adalah satu tanda amaran besar.

Uji bau yang sama juga berfungsi untuk produk rambut anda. “Anda boleh menciumnya untuk mengetahui sama ada mereka telah pergi atau mencari pemisahan dalam syampu / perapi. Produk atau krim Aerosol mula memisahkan dari masa ke masa jadi anda akan melihat produk tidak berfungsi atau mengembang, “kata Brook.

Dalam senario yang paling teruk, anda akan melihat pertumbuhan bakteria dan acuan yang kelihatan – ia muncul sebagai tempat di atas produk, menurut Hendi – tetapi, demi kepentingan anda sendiri, cubalah membuang produk anda sebelum sampai ke tahap ini!

Solek expire date
Produk berasaskan kering atau serbuk cenderung tahan lebih lama daripada produk “basah”, seperti maskara.Bloomberg melalui Getty Images

Cara membuat produk anda menjadi terkini

Ingin memperluaskan jangka hayat produk kecantikan anda? Bantu mereka melakukan tugas mereka dengan menyimpannya di tempat yang betul.

“Semua produk perlu disimpan di tempat yang sejuk dan kering. Sinar matahari mengeluarkan haba yang akan memisahkan cecair, dan menyimpan solek di bilik mandi lembap boleh membiak bakteria, “kata Brown. “Walaupun perkara-perkara yang kelihatan ‘selamat’, seperti penggilap bulu mata logam, harus berada dalam persekitaran yang keren. Haba dari matahari boleh meledingkan pad pengacuan getah. “

Rawat produk anda dengan sarung tangan kanak-kanak untuk memastikan ia segar selama mungkin juga. “Dengan menggunakan aplikator atau pembungkus plastik sentiasa disyorkan untuk mengekalkan produk tanpa bakteria,” kata Brown. “Tangan anda membawa lebih banyak bakteria dan kelembapan daripada anda mungkin menyedari dan sentuhan tangan setiap hari produk juga mungkin lebih membazir. “

Untuk keselamatan tambahan, cuba laraskan pembukaan tiub atau balang anda (di sekitar leher atau rim) untuk membersihkan sebarang kelebihan produk dan mencegah bakteria tumbuh.

Dan gunakan akal fikiran ketika datang untuk berkongsi produk kecantikan anda!

“Elakkan berkongsi kosmetik anda dengan rakan-rakan untuk mendapatkan jarak paling jauh dari mereka,” kata Evans. “Lebih banyak orang menggunakan produk bermakna lebih banyak pembentukan bakteria dan kemungkinan jangkitan bakteria yang lebih tinggi. Produk seperti mascaras, eyeliners dan lipsticks akan bertahan lebih lama jika anda menyimpannya kepada diri sendiri.”

Akhir sekali, pastikan selamat menutup penutup produk yang anda gunakan, terutama yang tinggal di pancuran lembap!

Tentukan semula solek anda dengan idea genius ini

19.1.201701:02