Adakah pakaian Cinderella benar-benar biru atau putih? Internet tidak boleh membuat keputusan

Selamat datang ke debat pakaian baru.

Apabila anda memikirkan Cinderella, apa yang anda gambarkan? Seorang puteri cantik dengan rambut berambut perang menumpuk tinggi di kepalanya, sandal kaca yang terkenal dan halus, biru baju bulu, betul?

Kami juga – sehingga kami memikirkannya lagi. Dan pada pemikiran kedua, bukan gaun itu sebenarnya putih dalam filem kartun? Tengoklah:

Cinderella animated Disney movie
Pakaian ini kelihatan cantik putih kepada kami. Disney

Ya, sekarang kau ingat. Tetapi dalam banyak senario lain, pakaian Cinderella sangat jelas biru. Ambil pakaian Halloween, sebagai contoh.

Cinderella costumes at Disney.com, Halloween
Pakaian Cinderella Halloween? Sentiasa biru. Disney.com

Atau filem live-action “Cinderella” dari 2015.

Cinderella 2015, Disney, Lily James
Lily James memakai gaun biru jelas sebagai Cinderella dalam filem 2015. Jonathan Olley / Disney

Atau Cinderella di Disney World.

Jadi, apa yang berlaku? Walaupun Disney enggan memberi komen kepada HARI INI untuk menyelesaikan perkara ini sekali dan untuk semua, kami mendapati bahawa kami tidak bersendirian dalam rasa ingin tahu kami. Terdapat banyak catatan blog dan topik yang membincangkan topik ini, dan artikel gaya TODAY yang baru-baru ini dikongsi di Facebook mencetuskan perbualannya sendiri mengenai warna sebenar.

BERKAITAN: Kenapa begitu banyak watak wanita memakai biru?

Sesetengah peminat berspekulasi bahawa Disney menukar warna dari putih dalam filem itu menjadi bahan pemasaran berwarna biru kerana ia jauh lebih ketara. Lain-lain mencadangkan bahawa pakaian itu tidak pernah benar-benar putih sama sekali, dengan peminat Disney tegar menunjuk ke tempat di mana tarian Cinderella dengan Prince Charming sebagai bukti.

Cinderella dances with the Prince
Pasti, pakaian kelihatan biru di sini, tetapi juga jaket Prince Charming. Bolehkah lampu tarian disalahkan? Youtube

Walau bagaimanapun – adakah anda masih mengikuti? – Penonton lebih elang bermata mempunyai argumen yang hebat. Seperti yang ditunjukkan oleh salah satu blog peminat Disney, pakaian itu sahaja muncul biru dalam adegan menari kerana pencahayaan di ballroom. Lagipun, jaket pangeran juga kelihatan biru, dan kita semua tahu ia sebenarnya tan. (Kita boleh sekurang-kurangnya bersetuju dengan itu, kan? Tolong katakan ya.)

Jadi apa pendapat anda? Adakah anda lebih suka Cinderella putih atau biru? Mungkin terserah kepada setiap penonton untuk membuat keputusan. Lagipun, jika kecantikan ada di mata penonton, mungkin begitu pakaian Cinderella.