Adakah kening dan bulu mata mengalir selamat? Apa yang perlu anda ketahui sekarang

Kita semua suka rupa bulu mata tebal dan alis penuh, tetapi pada kos apa?

Banyak orang beralih ke salun untuk mewarnai alis dan bulu mata mereka dengan warna yang lebih gelap. Selepas rawatan, mereka melihat gambar-sempurna setiap hari selama kira-kira sebulan atau dua – tanpa perlu menggunakan solek. Bunyi seperti mimpi, bukan? Tetapi sementara perkhidmatan di mana-mana, sama ada atau tidak mereka selamat (atau juga undang-undang) telah menjadi topik hangat sejak kebelakangan ini.

Wanita, eyebrows
Jika anda bimbang tentang mewarna, mengisi kening anda dengan pensil lama selalu menjadi alternatif.Shutterstock

Apa hukumnya??

Kosmetik biasanya tidak memerlukan kelulusan FDA sebelum memukul pasaran. Satu pengecualian adalah untuk bahan tambahan warna, yang mana salun digunakan untuk mewarna bulu mata dan alis (dan rambut di kepala anda, untuk perkara itu).

Inilah masalahnya: Sekarang, FDA tidak meluluskan mana-mana bahan tambahan warna yang digunakan untuk kening atau bulu mata – tetapi ia juga tidak mengawal apa yang diamalkan di salon. Itu di bawah bidang kuasa kerajaan negeri dan tempatan, yang boleh mempunyai peraturan yang berlainan.

Sesetengah negeri, seperti New York, secara jujur ​​melarang juruteknik daripada mencelup bulu mata atau kening. Tetapi jika anda tinggal di New York City, sebagai contoh, anda tahu bahawa salun yang melakukan perkhidmatan ini adalah sepuluh sedozen. Apabila ditanya mengapa peraturan itu tidak dikuatkuasakan, jurucakap Jabatan Negara New York berkata mereka akan segera melancarkan suatu penyiasatan jika terdapat sebarang aduan.

BERKAITAN: Dapatkan rawatan keratin dengan tips ini

Lembaga Pengarah California Barbering dan Cosmetology, sebagai contoh yang lain, masih boleh mengarahkan dengkuran dan pelukan gelap untuk diajar di sekolah “dengan harapan bahawa, tidak lama lagi, akan ada produk yang boleh digunakan.” Buat masa ini, pelajar mensimulasikan prosedur. Tetapi jika pemeriksaan mendedahkan bahawa juruteknik sudah mengamalkan perkhidmatan di salon, dia boleh didenda $ 500.

Adakah ia selamat?

Tapi bagaimana dengan risiko kesihatan? Sekiranya anda benar-benar risau? Kami meminta Dr Jessica Krant, ahli dermatologi yang disahkan oleh lembaga dengan Akademi Dermatologi Amerika, yang mengamalkan di New York.

Wanita having her eye brows tinted
Tinting adalah cara cepat untuk menggelapkan bulu mata dan kening anda, tetapi apakah risiko itu? Shutterstock

Kebimbangan kesihatan utama adalah tindak balas alahan dan jangkitan, katanya. Dan sementara dia menggalakkan sesiapa yang mengalami kemerahan atau gatal selepas mengintip untuk melihat ahli dermatologi atau pakar mata, konsep itu tidak kelihatan menakutkannya terlalu banyak.

“Dalam kebanyakan kes, di salon bersih menggunakan pakej warna setiap pelanggan, mewarnai mungkin selamat,” kata Krant kepada gaya TODAY. “Tetapi ia akan lebih selamat jika prosedur itu dikawal atau dilesenkan dan pewarna adalah diluluskan oleh FDA.

BERKAITAN: FDA melancarkan WEN oleh penyiasatan kehilangan rambut Chaz Dean

“Dengan tiada peraturan, tidak ada set standard bagi prosedur itu, jadi sukar untuk menilai,” lanjutnya. “Itu mengatakan, walaupun FDA meluluskan pewarna untuk mewarnai, ia masih mungkin untuk mendapat jangkitan dan tindak balas alergi, jadi kelulusan FDA bagi pewarna sahaja tidak secara automatik membuat prosedur dijamin sepenuhnya selamat.”

Bagaimana untuk mendapatkan bentuk alis yang sempurna

Jun.21.201600:35

FDA, yang tidak dapat memberi komen mengenai peraturan negeri masing-masing, memberi amaran bahawa mewarna atau pencelupan sebatan atau alis telah “diketahui menyebabkan kecederaan mata yang serius, termasuk kebutaan.” Mereka menggesa orang-orang yang mempunyai reaksi buruk untuk melaporkannya dengan segera.

Bagaimana sekarang?

Tetapi ramai dalam perniagaan kecantikan menegaskan prosedurnya adalah selamat. Pakar kosmetik di Eye Candy SF, salon yang dihormati di San Francisco, telah mencabik sebatan dan alis selama beberapa tahun. Pemilik Tracy Chavez memberitahu Style TODAY bahawa mereka tidak mempunyai rancangan untuk berhenti.

BERKAITAN: Dapatkan alis sempurna dalam 3 langkah mudah

Sebaliknya, beliau menggesa bakal pelanggan untuk melakukan penyelidikan mereka.

“Ini benar-benar mengenai mencari tempat yang bereputasi,” kata Chavez. “Dan semua juruteknik tidak dicipta sama, walaupun kami mempunyai lesen yang sama. Saya tidak suka mengatakannya, tetapi pembeli berhati-hati: Anda benar-benar perlu membuat kerja rumah anda. “

Dia menambah bahawa salonnya menggunakan pewarna berasaskan sayuran dari Jerman dan melakukan ujian patch pada kulit pelanggan sebelum menyelam ke dalam prosedur penuh.

“Saya fikir ia selamat jika anda mempunyai produk berkualiti dan juruteknik terkemuka yang memahami keselamatan dan sangat berhati-hati,” kata Chavez. “Sekiranya saya tahu ini tidak selamat, kita tidak akan dapat melakukannya.”