Adakah freckles berbahaya? Dermatologi menjawab ini dan lebih banyak soalan tentang tempat

Apa are freckles?
Hari ini

Tompok-tompok kecil yang cantik yang kulitnya mungkin biasa, tetapi bintik-bintik menjadi sedikit misteri dermatologi bagi banyak orang – termasuk bahkan mereka yang memilikinya. Kami menemuramah tiga pakar kulit teratas untuk mendapatkan rendah pada subjek untuk ketinggian musim freckle.

Jadi, wtopi betul-betul adalah bintik-bintik?
“Freckles, juga dikenali sebagai ephelides, adalah bintik gelap yang disebabkan oleh matahari,” kata Dr. Joshua Zeichner, Pengarah Penyelidikan Kosmetik dan Klinikal di Dermatologi di Mt. Hospital Sinai di New York City. “Mereka menjadi lebih gelap pada musim panas, apabila kulit terdedah kepada matahari, dan memudaratkan diri pada masa musim sejuk.”

Disebabkan oleh sinar ultraviolet matahari, matahari merangsang sel pembentuk pigmen kulit untuk menghasilkan lebih banyak melanin dalam kulit tetapi, menurut Dr. Howard Murad, “walaupun [freckles] biasanya dicetuskan oleh matahari, mereka hanya akan terbentuk dalam yang secara genetik telah dijual kepada mereka. ” 

Saya dilahirkan dengan bintik-bintik. Betul?
Bertentangan dengan kepercayaan popular, tiada siapa yang dilahirkan dengan bintik-bintik, yang biasanya tidak muncul hingga remaja. Yang mengatakan, “freckles sering ‘dikendalikan oleh keluarga, terutama pada mereka yang mempunyai kulit yang cantik dan rambut ringan,” kata Jessica Wu, MD, seorang ahli dermatologi yang berpangkalan di Los Angeles dan Penolong Profesor Klinik Dermatologi di Sekolah Perubatan USC. dengan kulit yang saksama dan rambut merah atau berambut perang boleh mewarisi sel pigmen kulit yang lebih sensitif terhadap sinar UV, sehingga menghasilkan lebih banyak pigmen melanin di tempat tersebut. “

Jadi bagaimana saya tahu jika “bintik” saya sebenarnya adalah bintik-bintik atau sesuatu yang lain?
“Freckles sering dikelirukan dengan bintik-bintik matahari, A.K.A. lentigos, “kata Zeichner. Biasanya bintik-bintik hanya terdapat di bahagian kulit yang terdedah kepada matahari seperti muka, lengan, kaki, dan sedikit atau tiada pada payudara atau punggung mereka, “kecuali mereka yang berkulit”, lelucon Wu.

Adakah freckles berbahaya?
Tompok-tompok itu sendiri tidak ada apa-apa yang perlu ditakuti, tetapi, amaran Murad, “orang-orang yang secara genetik telah dibuang ke dalam bintik-bintik biasanya kulitnya agak saksama, yang menjadikan mereka lebih mudah terdedah kepada kanser kulit.” Wu setuju: “Saya memberi peringatan pesakit saya dengan bintik-bintik menjadi lebih rajin menggunakan pelindung matahari, terutamanya di kawasan-kawasan yang berwarna freckle-y. Kawasan ini mempunyai lebih banyak pendedahan kepada sinaran UV. “

Bolehkah anda (selamat) memar freckles anda?
Freckles boleh dipulihkan dengan rawatan yang betul, dan freckles baru sering memudar pada mereka sendiri. “Untuk menghilangkan freckles secara topikal, cari produk dengan vitamin C, asid azelaic, asid ellagic, beri berry dan akar licorice, yang boleh digunakan untuk menekan dan secara beransur-ansur meringankan hiperpigmentasi epidermal,” kata Murad. “Mereka juga boleh bertindak balas terhadap ramuan preskripsi seperti Retin A atau hydroquinone,” kata Wu. “Saya sering menggunakan Laser Light Pulsed Intensif (IPL) untuk menghilangkan bintik-bintik. Prosedur ini mengambil masa 20 minit. “

Adakah mungkin untuk berhenti freckles dari pembentukan?
Seperti banyak perkara dalam kehidupan, pencegahan adalah kunci. “Pakai pelindung matahari setiap hari sebagai sebahagian daripada rejimen anda, seperti memberus gigi anda. [SPF] boleh membantu menghalang [pembentukan dan] kegelapan bintik-bintik, pembakaran matahari, kanser kulit dan kedutan, “kata Zeichner.

Jadi apa maksudnya?  
Amalan matahari yang selamat adalah penting untuk semua orang, tetapi mempunyai freckles bermakna anda perlu berhati-hati terutama ketika memastikan kulit anda dilindungi dengan SPF spektrum luas. “Anda telah mewarisi predisposisi kepada bintik-bintik, dan anda mungkin mendapat lebih banyak daripada mereka – sebagai tambahan kepada risiko kanser kulit – jika anda tidak menggunakan perlindungan matahari,” peringatkan Wu.