A scrub wajah DIY dan 9 kegunaan keghairahan yang mengejutkan untuk teh

Ramai pakar pemakanan mengesyorkan bertukar-tukar java petang atau soda diet untuk secawan teh kaya dengan antioksidan. Tetapi mereka bukan satu-satunya yang memberi manfaat kepada minuman. Ternyata, menambah teh kecil untuk rutin kecantikan anda boleh memberi rangsangan kulit dan rambut anda juga. (Dan jika anda memilih untuk menambah scone atau dua untuk campuran, dengan baik, kami pastinya tidak akan menilai.)

Berikut adalah sembilan cara mudah untuk menambah minuman untuk rutin kecantikan anda:

Disematkan pada Pinterest.

1. Spritzer muka

Tidak perlu keluar untuk kabut air mahal apabila anda memerlukan penyegar kulit. Hanya daun teh hijau yang curam dalam air suhu bilik untuk beberapa jam, ketegangan, ambil botol semburan dan isi dengan ramuan anda. Spritz pergi bila-bila masa anda memerlukan sedikit pick-me-up yang diberi antioksidan.

Disematkan pada Pinterest.

BERKAITAN: Teh bukan hanya untuk menghirup! 54 cara untuk menggunakan ramuan yang luar biasa ini

2. rawatan gigi

Satu kajian pada tahun 2009 yang dijalankan di Kyushu University di Jepun dan diterbitkan dalam Journal of Periodontology mendapati bahawa orang yang menyerap teh hijau kerap mempunyai gusi dan gigi yang lebih sihat daripada mereka yang tidak. Selain minum secawan harian, campurkan daun teh dan baking soda ke dalam pasta apabila anda berlari rendah di Crest, dan berus. Atau, masukkan beg teh dalam 1 cawan air, biarkan sejuk dan suramkannya sebagai cecair mouthwash DIY.

Disematkan pada Pinterest.

3. Mata de-puffer

Untuk hari-hari apabila keletihan ditulis di seluruh muka anda, selesaikan bengkak bawah mata dengan meletakkan beg teh – yang telah direndam dalam air sejuk – di kawasan mata anda selama kira-kira 15 hingga 20 minit; sejuk akan menenangkan mata manakala kafein, yang sering dipaparkan dalam produk-produk kecantikan de-puffing, boleh mengurangkan bengkak. Gunakan masa untuk catnap cepat semasa anda berada di situ.

chamomile tea
Shutterstock

4. Mask muka

Seterusnya buat masa ini anda menyiapkan topeng DIY kegemaran anda, cuba tambah sedikit serbuk teh putih atau hijau (anda akan jumpa di kedai makanan kesihatan, atau cari powder tea matcha hijau di pasaran Asia). Dalam kajian British 2011 yang diterbitkan dalam Journal of Inflammation, kedua-dua jenis ini ditunjukkan untuk membantu mencegah pecahan kolagen dan elastin dalam sel-sel kulit. Anda juga boleh mencampurkan sedikit serbuk dengan air untuk membuat pes. Ia akan mengelupas, licin dan “bangun” kulit anda.

BERKAITAN: Buat syampu semula jadi anda sendiri (untuk di bawah wang!) Dan lebih banyak DIY

5. Peningkatan rambut bersinar

Pigmen dalam teh hitam boleh memainkan sorotan semulajadi semulajadi, yang akan menjadikan rambut kelihatan berkilau, sementara teh chamomile akan mencerahkan sorotan halus untuk blondes. Bilas kunci anda dengan teh yang disejukkan yang disejukkan, bungkusnya di dalam tuala dan biarkan ia rendam selama 20 hingga 30 minit sebelum membilas semula dan menggayakan seperti biasa.

Disematkan pada Pinterest.

6. Toner muka

Untuk toner mudah, cabutkan beg teh yang diseduh (dan disejukkan) di atas muka dan pukulan anda. Atau, campurkan teh yang dibancuh dengan sedikit lemon dan madu dan spritz pada atau memohon dengan bola kapas. Ia harus disimpan dalam peti sejuk untuk minggu depan.

Disematkan pada Pinterest.

BERKAITAN: 6 sebab mengapa anda perlu menambah toner muka untuk rutin kecantikan anda

7. Penggam kuku

Cip tidak perlu bencana. Potong sekeping kecil beg kertas kertas anda dan, dengan menggunakan gam kuku, patuhi bahagian tersebut. Anda juga boleh memulakan dengan basecoat, dan melekatkan beg teh di atas, sambil menambah kot lain di atas. Potong beg teh, fail, cat dan – voila! – #manimonday pergi di Instagram.

Disematkan pada Pinterest.

8. Gosok badan pengelupasan

Brew beg teh hijau dalam 1/2 secawan air dan biarkan ia sejuk. Kemudian campurkan 1 bahagian teh dengan 3 bahagian gula (anda boleh menambah madu, lemon, yogurt atau bahan kegemaran lain jika anda sila), dan gosok di badan anda di pancuran sebagai exfoliator.

Disematkan pada Pinterest.

BERKAITAN: Argan, kelapa dan badam, oh saya! Panduan pemula kepada minyak kecantikan

9. Pembersih muka

Tambah beberapa sudu teh hijau yang longgar ke pembersih krim biasa anda, kacau dan keluarkannya. Biarkan ia duduk selama lima minit untuk melembutkan sel-sel kulit mati dan kemudian gosok lembut dan bilas untuk memusnahkannya.

Disematkan pada Pinterest.

Lesley Kennedy menulis untuk AtHome.com. Ikut AtHome di Instagram @athome dan Lesley di Google+.

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 2 April 2014 di TODAY.com.