7 perkara yang saya ingin tahu sebelum menetap rambut saya secara kekal

Isu rambut “yang dikongsi bersama kami adalah perkara utama pertama yang ibu saya dan saya terikat.

Kami akan mencuba segala-galanya: mayo masques untuk mengeluarkan kuning telur, bir dan telur untuk menambah bersinar, tin sos mini untuk menggulung rambut kami dan pengeringan sementara untuk duduk di bawah. Akhirnya, ada sedikit yang boleh dilakukan untuk menjinakkan kriya kerudung saya. Semakin saya cuba untuk menguruskannya, semakin dekat saya hanya menyerah dan menggelembungkannya ke dalam sebuah roti.

Di sini I am with curls at 2 years old and my straightened hair present day
Di sini saya dengan keriting pada usia 2 tahun dan hari rambut saya diluruskanDengan hormat dari Aly Walansky

Semasa saya memasuki tahun remaja, kami mula bermain dengan santai di rumah, jenis yang anda akan beli di kedai bekalan kecantikan. Bau adalah sesuatu yang mirip dengan telur busuk dan bahan kimia yang begitu kuat sehingga mata saya akan terbakar dan kulit kepala saya akan menjadi marah dan berdarah. Bahagian yang paling menyedihkan ialah, kunci lurus yang seperti itu tidak pernah bertahan lebih daripada satu syampu. Pada masa yang lain saya membasuh dan meniup rambut saya, saya akan mendapat lebih keriting daripada sebelumnya, rambut saya goreng dari semua penyalahgunaan.

Dengan masa, pengetahuan dan, pendapatan, saya banyak mencuba selama bertahun-tahun dan belajar ketika saya pergi. Ada banyak yang saya harap saya tahu bahawa saya tahu sekarang!

Bercakap lurus tentang rambut kerinting antara gadis dan ibu mereka

03.03.201805:47

1. Berhati-hati untuk membuat kerosakan lebih teruk

Nampaknya pelurus kimia melemahkan rambut, tetapi syarikat telah menemui cara untuk membentangkan rawatan ini lebih lembut daripada yang sebenarnya. “Kebanyakan relaks menggunakan sodium hydroxide (lye) atau sepupu kimia yang rapat. Jangan tertipu oleh janji-janji ‘tidak berwarna’, “kata Victoria Wurdinger dari Latest-Hairstyles.com.

Saya tidak tahu masa itu. Saya percaya kotak-kotak yang mengatakan bahawa mereka adalah “selamat” dan pengkondisian. Semua yang saya tahu ialah saya mahu kelihatan seperti Kelly Taylor dari “90210” dan kurang seperti “Felicity.” Selepas mendapat rawatan awal, ia benar-benar baru memulakan proses untuk sentuhan akar setiap beberapa bulan.Baik pula, pro menemui kesukaran untuk mengelakkan bahan kimia bertindih pada rambut yang sudah dirawat..

Apa-apa jenis rawatan santai atau pelicinan harus selalu digunakan pada garis rambut yang terakhir. Ia adalah kawasan yang paling rapuh dan sering mempunyai “rambut bayi” yang paling (iaitu pecah!) Dan namun orang tidak menganggapnya apabila memohon.

2. Pelurus tidak dicipta sama rata atau tidak satu saiz sesuai dengan semua

Kami sering melihat iklan atau imej dalam budaya pop dan mahu gaya yang tepat yang kita lihat dan bukannya bertanya apa produk yang sesuai untuk rambut kita.

“Salun dan pakar kimia yang terbaik akan memberi anda konsultasi yang mendalam,” kata Diane Stevens, stylist NIOXIN dan pemilik Cole Stevens Salon di Washington DC. Ini termasuk “menganalisis keanjalan, keliangan, tekstur, kepadatan, corak curl kawasan dan kesihatan rambut keseluruhan sebelum mencadangkan sistem pelicinan yang terbaik. “

Secara tetap straightening hair
Itu saya berusia 10 tahun. Sedikit yang saya tahu bahawa hidup saya kemudian akan berputar di sekitar rambut saya.
Dengan hormat dari Aly Walansky

Saya harap saya tahu dari awal bahawa saya boleh menyesuaikan rawatan saya. Sama ada anda mendapat Jepun (yang lebih kuat) atau Keratin (yang semi-kekal dan syampu keluar selama beberapa minggu), anda boleh mencampurkan formula berdasarkan apa yang diperlukan oleh rambut anda. Sekiranya rambut anda lebih halus di sesetengah kawasan, anda mungkin mahu menggunakan formula yang lebih lembut supaya tidak menyebabkan kerosakan atau pecah lagi. Ramai orang tidak tahu bahawa itu adalah pilihan. Saya tidak dan saya mempunyai banyak pengalaman buruk kerana itu.

3. Semak alat terlebih dahulu

Anda mungkin mendapati bahawa terdapat formula tertentu yang berfungsi paling baik untuk anda dan rambut anda. Anda mungkin mahu melakukannya dengan kerap. Hebat! Tetapi jika anda pergi ke pelbagai salon dengan pelbagai profesional, pastikan seterika panas rambut tidak lama dan rosak. Alat lama boleh membakar rambut anda dan secara harfiah tarik kunci keluar.

Bercakap alat, beri perhatian dengan teliti kepada arahan untuk rawatan lanjut. Dengan kebanyakan rawatan, anda tidak dibenarkan menggunakan alat haba selama sekurang-kurangnya beberapa hari. Saya tidak pernah mendengar, dan saya fikir saya sedang membuat gaya yang menyeronokkan dengan besi pengeriting saya. Rambut saya sangat goreng sehingga saya menghabiskan seluruh musim sejuk di topi (dan air mata).

4. Kehidupan anda tidak akan pernah sama sekali lagi

Perbincangan sebenar: Adakah anda OK dengan rambut berbulu? Adakah anda bersedia untuk meluruskan rambut anda setiap beberapa bulan atau pergi untuk sentuhan tanpa henti? Adakah anda mahu menjadi seperti saya dan memalukan rakan-rakan dan orang tersayang dengan membawa topi mandi di khalayak ramai kerana keriting anda sangat sukar untuk menguruskan bahawa anda tidak dapat memahami idea untuk ditangkap dalam hujan? SEMUA UNTUK MELAKUKAN PERMANEN. Ini adalah kehidupan baru anda. Ia mungkin baik dengan awak. Ini biasa saya. Saya telah melakukan ini selama hampir dua dekad. Sheesh, saya harap saya tahu apa yang saya masuk ke dalamnya.

Sekiranya anda pertama kali menaikkan rambut anda secara kekal, tanyakan stylist anda untuk merawat sampel sampel terlebih dahulu supaya anda dapat menguji bagaimana mane anda bertindak balas terhadap bahan kimia tersebut. “Ia satu perjudian. Rambut mungkin terlalu baik atau tidak sama sekali, ia hanya bergantung kepada kimia sebenar dan sejarah rambut anda, “kata Tippi Shorter, pengarah seni untuk rambut bertekstur di Aveda Global.

Jadi, ia kasar. Kes yang paling teruk, anda memusnahkan rambut anda. Kes terbaik, hidup anda akan berakhir berputar di sekitar rambut anda.

(Tetapi, tunggu … bukankah hidup anda sudah berputar di sekitar rambut anda?)

5. Pastikan anda mendedahkan sejarah rambut anda dengan stylist anda (dan berhati-hati dengan warna)

Kisah sejati: Saya mendapat warna untuk kali pertama beberapa hari sebelum mitzvah bar saudara saya. Saya mempunyai rambut blonde secara semulajadi platinum (apa yang saya fikirkan?), Tetapi saya benar-benar mahukan sorotan untuk menambah dimensi. Pasangan itu dengan percubaan lurus di rumah yang baru-baru ini yang saya mengabaikan untuk memberitahu stylist tentang (tidak ada yang besar, tetapi saya masih muda dan bodoh) dan saya mempunyai rambut hijau, keriting dalam semua gambar mitzvah bar saudaraku.

Secara tetap straightening hair
Di sini di mitzvah bar saudara lelaki saya, diri saya berumur 17 tahun telah melalui fasa “rambut hijau”.
Dengan hormat dari Aly Walansky

Pastikan anda sentiasa mendedahkan sejarah rambut anda dengan mana-mana profesional yang anda pergi. “Wanita yang mendapat potongan luka selepas lurus … berakhir dengan ‘potongan kimia’ hasilnya,” kata Shorter.

Dan berhati-hati ketika datang ke warna. “Dengan rawatan keratin non-formaldehid yang lebih baru dan yang lebih popular atau pelurus rambut separuh kekal, warna harus dilakukan selepas rawatan,” kata Henri Borday, stylist tuan di salon Mizu New York dan pengarah pendidikan di Cezanne. Sekiranya stylist menggunakan pelurus berasaskan formaldehid, bagaimanapun, warna perlu dilakukan terlebih dahulu.

Kini, anda mungkin akan mendapati kebanyakan formula adalah formaldehid percuma kerana mereka lebih baik untuk kesihatan anda. Malangnya, mereka tidak berfungsi dengan baik di rambut anda.

6. Bersedia untuk melepaskan pilihan lain

Saya suka memakai bulu rambut saya sekarang, tetapi keriting semula jadi tidak lagi menjadi pilihan saya. Saya mempunyai rambut bertekstur bercampur-campur. Adakah anda suka memakai rambut anda lurus kadang-kadang, dan keriting lain? Pasti, anda sentiasa boleh mencipta semula dengan alat haba, tetapi jika anda mahu pilihan untuk memakai keriting semula jadi anda, rawatan lurus yang agresif tidak sesuai untuk anda.

Jika anda mahu lebih banyak pilihan dan lebih banyak badan, pertimbangkan untuk pergi dengan sesuatu yang separa kekal, seperti rawatan Keratin sebaliknya. Jika anda ingin tekstur semula jadi anda beransur-ansur kembali, Keratin (selalunya dikenali sebagai Brazil) adalah pilihan terbaik untuk anda. Jepun adalah cara yang lebih komitmen, tetapi mempunyai hasil yang lebih kekal. Itu boleh baik atau buruk berdasarkan apa yang anda mahukan.

Sejujurnya, anda mungkin tidak mahu mendapat rawatan langsung. Kimia bukan satu-satunya pilihan anda, yang merupakan sesuatu yang saya faham saya sebelum saya berbuat begitu kepada rambut saya yang saya perlukan lanjutan untuk mendapatkan kembali panjang dan kelantangan saya yang terdahulu. Terdapat banyak cara yang tidak tetap untuk mengurangkan keriting, seperti menggunakan rawatan dalam penghawa dingin atau shampoo dan kondisioner yang mengendalikan keriting. Hasilnya tidak akan dramatik, tetapi anda akan menjimatkan masa, wang dan kesihatan rambut anda.

7. Sadarilah anda membuat komitmen

Setiap kali kita memulakan sesuatu yang baru – cinta, diet rendah karbohidrat, perubahan gaya rambut – kita akan keluar dari zon selesa kita. Itu mungkin hebat, tetapi anda harus bertanya kepada diri sendiri beberapa soalan besar sebelum anda membuat komitmen semacam ini (terutamanya kerana hubungan kami yang paling besar mungkin dengan rambut kita). Adakah anda bersedia untuk mengambil kerja tambahan? Adakah anda akan lebih bahagia dengan rambut yang lebih tegak? Atau sekiranya anda hanya bekerja dengan apa yang anda ada?

Ini adalah keputusan yang saya buat untuk diri saya sendiri, tetapi tetap peribadi untuk setiap wanita untuk memutuskan apakah mereka sudah bersedia untuk mengambil lurus-lurus rambut.

Bagaimana 1 penata rambut membantu wanita di seluruh dunia memeluk rambut kerinting mereka

08.08.201804:36

Artikel ini pada asalnya diterbitkan pada 26 Januari 2015 di TODAY.com.