6 perkara yang saya ingin tahu sebelum merawat jerawat dewasa saya

Sebagai seseorang yang selamat dari sekolah menengah dan kolej dengan hampir tidak kelihatan (tidak, serius), anda boleh membayangkan kejutan dan kecemasan saya merasakan mengenai pecah jerawat pada usia 24 tahun.

Pada hari saya pergi ke ahli dermatologi saya, saya yakin bahawa lebam keras di bahagian pipiku adalah tindak balas alahan yang pelik atau bed bug (saya tinggal di New York City pada waktu itu). Tetapi sebaik sahaja doktor saya memakai sarung tangan plastiknya dan menyentuh pipiku, dia berkata, “Oh, madu, anda mempunyai jerawat, bukan gigitan bug.”

“Jerawat ?! Tidak, saya tidak mendapat zits … seperti biasa, “saya dengan cepat berkata kembali.

“Betul sepertinya jerawat tiga pada pipi anda telah berkembang di bawah kulit anda untuk sementara waktu dan mungkin jerawat kistik,” katanya..

Cystic acne
Saya tidak mahu jerawat saya atas musuh terburuk saya. Nasib baik, saya belajar beberapa tip dan helah di sepanjang jalan.Jamie Stone

Sebaik sahaja saya dapat menyerap fakta bahawa saya mengalami hari pertama kulit saya (atau bulan), doktor saya mula menjelaskan bahawa banyak orang dewasa berurusan dengan jerawat. Jerawat Cystic bahkan kurang menyeronokkan kerana mereka adalah jenis jerawat yang tidak boleh pop – mereka hanya menyakiti banyak dan kelihatan seperti anda mempunyai sedikit gunung berapi merah di wajah anda. Untuk membuat keadaan lebih teruk, kadang-kadang mereka bertahan selama berminggu-minggu.

BERKAITAN: Bagaimana teks boleh membuat anda bebas jerawat (dan 8 helah pertempuran lain-lain)

Ia mengambil masa selama dua tahun untuk mendapatkan sista yang terkawal, tetapi perjuangan berterusan secara fizikal dan emosi. Melihat wajah tanpa mekap saya pada waktu pagi adalah sangat sukar untuk saya dan ia selalunya akan mempengaruhi harga diri saya. Saya tidak akan menginginkan musuh saya terburuk.

Saya akhirnya telah menetapkan antibiotik oral yang menyembuhkan masalah ini (rawatan topikal tidak berfungsi untuk saya) dan mempelajari beberapa tips dan trik yang berguna di sepanjang jalan.

Kini, saya berharap pengetahuan saya yang susah payah akan membuat proses itu sedikit kurang menyakitkan bagi orang lain.

1. Jangan cuba untuk memilih atau jerawat jerawat cyst.

Ini adalah jadi penting kerana memilih di zit boleh membuang kulit anda dan, lebih buruk lagi, menjadikan jangkitan itu tersebar dan bertahan lebih lama.

2. Ambil antibiotik oral, tetapi pastikan anda juga mengambil probiotik untuk menyeimbangkannya.

Jika saya melakukannya sekali lagi, saya akan mendengar kepada ayah saya yang memberi amaran kepada saya tentang kesan mengambil antibiotik setiap hari. Saya bukan doktor, tetapi ahli dermatologi saya mengesahkan bahawa penggunaan antibiotik sehari-hari boleh membuang keseimbangan “bakteria baik” di perut anda. Mengambil probiotik harian boleh membantu memulihkan keseimbangan.

RELATED: Adakah kulit kotor memberi anda jerawat?

3. Jangan terlalu kering kulit anda.

Ini adalah mitos jerawat yang paling biasa! Breakouts tidak selalu bermakna bahawa kulit anda berminyak atau berminyak. Malah, saya selalu mempunyai kulit yang sedikit di sebelah kering. Ketika pertama kali saya keluar, saya membuat kesilapan besar menggunakan rawatan jerawat topikal di atas jerawat. Asid salicylic dan sulfur boleh menjadi hebat untuk beberapa jenis jerawat, tetapi bukan untuk jerawat cyst. Pastikan anda menghidrat kulit anda dengan pelembap yang baik supaya kulit anda tidak merasakan keperluan untuk mengatasi terlalu banyak minyak semulajadi.

4. Gunakan cermin solek untuk menutup kemerahan, tetapi jangan mengharapkan ia untuk menutupi benjolan itu sendiri.

Perkara yang paling banyak menghisap jerawat cyst ialah setiap zit biasanya cukup besar dan bulat. Malah selepas solek, anda masih boleh melihat perbezaan teksturnya. Selepas beberapa percubaan, inilah bagaimana saya menutup gunung berapi mini saya:

  1. Memohon primer.
  2. Gunakan asas perlindungan penuh. Ini adalah bahagian yang paling sukar untuk saya kerana saya lebih suka asas yang lebih ringan, tetapi saya perhatikan bahawa asas yang lebih tebal akan menjadikan benjolan kelihatan lebih kecil.
  3. Dab concealer dengan jari bersih anda. Saya cuba menggunakan span dan ia tidak pernah terikat dengan sebab tertentu.
  4. Debu sedikit pipimu dengan serbuk pembetulan agar tidak menggosok sepanjang hari.

5. Melayan tempat dengan betul produk.

Seperti yang saya sebutkan tadi, asid salisilik dan sulfur tidak akan membantu jerawat cyst. Ia boleh membuat lebih teruk jika ia mengering atau merengsakan kulit anda. Tetapi saya cukup setia kepada dua produk yang bernilai 100 peratus dalam buku saya.

  1. Rawatan Renee Rouleau Anti Cyst: Walaupun ia tidak membuat benjolan hilang bersama-sama, rawatan ini akan sentiasa membuat mereka sembuh dengan lebih cepat dan berasa kurang menyakitkan.
  2. Biologique Recherche Lotion P50: Saya berjumpa seorang pesakit muka yang menegaskan bahawa produk ini akan mengubah kulit saya selama-lamanya. Dia betul. Saya menggunakannya secara religius untuk tahun lepas jerawat saya dan masih berpaling kepadanya apabila saya mendapat jerawat. P50 membantu mempercepatkan proses pengelupasan semula jadi kulit dan membantu mengekalkan tahap keasidan.

BERKAITAN: Wanita dilahirkan di penjagaan kulit terhebat yang terbesar dalam usia 20-an – dan bagaimana untuk memperbaikinya

6. Adakah mendapat pukulan kortison.

Apabila anda mendapat sista yang benar-benar buruk, saya benar-benar akan mengesyorkan melihat ahli dermatologi jika boleh. Kortison akan disuntik ke dalam akar jerawat (iaitu semua bakterinya duduk) dan membunuhnya dengan cepat. Setiap kali saya mendapat satu daripada tembakan ini, zit telah hilang sepenuhnya dalam masa tiga jam. Tidak bercanda pun.

Adakah kulit kotor memberi anda jerawat?

Mac.14.201601:07