5 isu pakar penjagaan kulit boleh melihat dengan segera (dan bagaimana untuk memperbaikinya)

Cobalah untuk memperbaiki masalah penjagaan kulit kita sendiri, pakar-pakar boleh memberitahu apa yang sebenarnya berlaku di belakang tabir. Dengan hanya sekadar melihat kulit kita, para guru ini dapat melihat kefahaman kita setiap hari, kesihatan dan banyak lagi, dan dapat membantu kita kembali ke landasan yang betul.

Untungnya, anda tidak memerlukan latihan bertugas selama bertahun-tahun untuk menghentikan beberapa isu kulit yang paling biasa yang mati di dalam trek mereka. Kami memeriksa dengan orang-orang yang menghabiskan masa mereka mempelajari liang-liang untuk mengetahui bagaimana beberapa masalah penjagaan kulit yang paling biasa berasal, dan bagaimana untuk mencegahnya di tempat pertama.

1. Anda dehidrasi

Pasti, minum lebih banyak air tentu akan membantu kulit kering, tetapi ia tidak cukup dengan sendirinya. Itu kerana kulit kering boleh menjadi hasil daripada pelbagai tabiat.

“Dehidrasi dalam bentuk kulit yang membosankan, berkhasiat jelas dan boleh disebabkan oleh diet yang kurang baik, (kekurangan) tidur, alkohol dan kerosakan matahari yang berlebihan,” Edyta Jarosz, ahli estetik utama di PFRANKMD Skin Salon, memberitahu Style TODAY.

Sekiranya kulit anda kelihatan sedikit pengering atau bengkak daripada biasa, cubalah memotong semula gelas malam merah atau cawan pagi anda joe. Kedua-duanya boleh menghidu kulit, jelas Regine Berthelot, pengarah pendidikan spa di Caudalie. Anda boleh mengekalkan kulit lebih terhidrasi oleh produk pelapisan untuk kelembapan maksimum (pesanan harus: serum, minyak dan kemudian pelembap).

Anugerah Kecantikan dan Kecantikan Rakyat: Produk penjagaan badan dan kulit yang terbaik

Nov.30.201704:17

2. Makanan anda tidak seimbang

Sebagai organ terbesar di dalam badan, kulit anda sering kali pertama mempamerkan bukti tentang masalah kesihatan yang mendasari, seperti diet yang tidak seimbang. Jadi, jika anda memuatkan karbohidrat Indeks Glikemik (GI) yang tinggi (rasa roti putih dan minuman bergula), misalnya, anda mungkin menetapkan peringkat untuk jerawat. Rempah-rempah lazat ini diketahui meningkatkan kadar insulin, sehingga menyebabkan keradangan dan mencetuskan jerawat, kata Dr David Lortscher, ahli kulit dermatologi dan pengasas Curology.

Diet berat dalam tenusu – susu skim, khususnya – juga boleh mencetuskan masalah kulit tertentu. “Produk tenusu telah menunjukkan pengaruh jerawat pada sesetengah orang dengan mengandungi komponen hormon tertentu yang dapat merangsang pengeluaran minyak dan menyebabkan liang tersumbat dan jerawat,” tambah Lortscher. Jika anda bimbang bahawa produk tenusu mungkin menyebabkan jerawat anda, Lortcher mengesyorkan memotong semua produk tenusu (termasuk produk whey / casein yang mengandungi) selama sekurang-kurangnya dua minggu untuk melihat bagaimana kulit anda bertindak balas.

Ellie Kemper akan hidup dengan jerawat dewasa (jika dia masih boleh makan ais krim)

06.06.201701:34

3. Sistem limfatik anda mungkin tidak dapat memukul

Jika kulit anda kelihatan agak membosankan dan kering, dan ia tiba-tiba kekurangan warna, sistem limfatik anda mungkin tidak melakukan kerja yang hebat yang memberikan nutrien. Bengkak boleh menjadi tanda yang jelas mengenai masalah limfa, kata Joanna Vargas, pengasas muka selebriti dan pengasas Joanna Vargas Salons dan Penjagaan Kulit Penjagaan Kulit, yang mengesyorkan urut muka harian untuk mendapatkan getah bening bergerak dengan betul.

Apabila sistem limfatik anda berada di fritz, cecair boleh membina tisu anda dan menyebabkan bengkak, yang dipanggil lymphedema, jelas Lortscher. Bergantung kepada punca pembentukan limfa, pilihan rawatan mungkin termasuk urutan, pengurusan pemakanan dan pakaian pemampatan. Sudah tentu, tidak semua bengkak secara automatik menandakan isu limfa, dan seorang doktor boleh membantu menentukan sama ada keadaan lebih rumit.

4. Anda akan memulakan tempoh anda

Kita semua ada di sana: Raksasa jerawat besar muncul tepat pada masanya untuk tempoh kita bermula (begitu tidak adil!). Ternyata, jerawat haid mempunyai tempat manis yang disukai, juga: sisi dagu anda. Sista dan benjolan mempunyai kecenderungan untuk menanam diri mereka dalam keadaan kadang-kadang menyakitkan ketika anda akan memulakan kitaran haid.

“Cegah suar dengan meletakkan pad kapas panas di kawasan itu apabila anda merasakan tanda-tanda pertama,” Berthelot mengesyorkan. Atau, gunakan topeng jerawat yang bertarung semalaman untuk rawatan tempat yang tahan lama.

Kendall Jenner acne
Malah supermodel perlu berurusan dengan masalah kulit! Kendall Jenner enggan dimalukan kerana jerawatnya selepas Anugerah Golden Globe.Getty Images

5. Anda terlalu keras pada kulit anda

Kulit boleh menjadi lebih halus dari yang anda fikirkan, jadi ia adalah idea yang baik untuk merawat anda dengan sarung tangan kanak-kanak. Ini bermakna mengelakkan pencetus keradangan tertentu seperti mandi panas, penyingkiran berlebihan, bahan-bahan yang berpotensi menjengkelkan dan berlebihan produk penjagaan kulit, yang semuanya boleh menyebabkan kemerahan, jerawat dan bengkak.

Panas yang berlebihan, khususnya, boleh menjadi pencetus yang besar bagi sesetengah orang, Jarosz berkata: “Jika anda terdedah kepada pigmentasi, elakkan persekitaran yang panas seperti bilik stim atau sauna. Berikutan senaman yang sengit, seronokkan wajah anda dengan pek ais. “

Bahan-bahan penjagaan kulit tertentu – benzoyl peroksida, natrium lauril sulfat, retinoid dan propylene glycol, untuk menamakan beberapa – boleh merengsakan kulit, jadi cuba mengelakkannya atau sekurang-kurangnya, pastikan anda mengetahui kepekatan apa-apa bahan aktif dalam produk anda gunakan. “Semakin kuat produk, semakin konservatif yang anda inginkan dari segi jumlah penggunaan dan kekerapan permohonan,” kata Lortscher.