14 perkara yang tidak pernah anda ketahui tentang Cetaphil (seperti cara mengucapkannya)

Lihatlah di dalam bilik mandi anda: Jika anda tidak mempunyai sebotol pembersih kulit Cetaphil secara peribadi, anda mungkin tahu seseorang yang melakukannya. Ia adalah salah satu produk ubat ubat yang paling banyak di negara ini, tetapi terdapat banyak kegunaan yang tidak diketahui orang. Berikut adalah 14 perkara yang perlu anda ketahui tentang gergasi lembut dunia penjagaan kulit ini.

Cetaphil

Perkara pertama dahulu:

1. Ia disebut SEET-a-phil.

Maaf, semua orang yang mengatakan “SET-a-phil!” Tetapi menurut publisiti jenama, anda telah menyalahkan sepanjang masa ini.

2. Ia dicipta oleh ahli farmasi.

Pada mulanya dikenali sebagai “Cetaphil Cleansing Losion,” produk pertama dicipta oleh ahli farmasi pada tahun 1947 untuk keperluan dermatologi. Cetaphil Cleansing Lotion hanya boleh didapati daripada ahli farmasi terpilih pada tahun-tahun awalnya, tetapi dengan cepat menjadi produk yang sangat disyorkan oleh ahli dermatologi, ahli pediatrik dan profesional penjagaan kesihatan lain untuk merawat keadaan kulit biasa. Oleh kerana permintaan pengguna, lebih banyak kedai ubat mula menjual pembersih yang semakin popular dan pada tahun 1980-an, ia boleh didapati di semua kedai runcit utama di seluruh Amerika Utara.

3. Cetaphil Skin Cleanser Gentian masih menggunakan formula asal yang dihasilkan pada tahun 1947!

Jika ia tidak pecah…

4. Anda tidak perlu membasuhnya.

Ramai orang membilas pembersih dengan air, tetapi anda juga boleh memilih untuk membersihkannya dengan lembut dengan menggunakan tuala atau tuala, terutamanya jika anda mempunyai kulit yang sangat sensitif yang boleh menggunakan kelembapan tambahan.

5. Terdapat garis bayi Cetaphil.

Cetaphil bebas paraben, pewarna, dan mineral untuk garis bayi termasuk Losyen harian dan Ultra Moisturizing Wash. Semua produk dirumuskan dengan calendula yang menenangkan dan manis – sesuai untuk anak-anak kecil!

6. Sekitar satu botol Pembersih Kulit Lembut dijual setiap minit.

Woah.

7. Dan Cetaphil kini dijual di 82 negara di seluruh dunia.

Walaupun, sesetengah pasaran produk yang sama dengan nama yang berbeza. Contohnya, di sini di A.S. Anda boleh membeli pembersih muka biasa yang dikenali sebagai Daily Facial Cleanser, tetapi di Australia ia dipanggil Cetaphil Skin Cleanser Oily.

8. Anda boleh menggunakannya untuk membuat scrub muka semula jadi yang lembut.

Artis solek selebriti Lauren Lazaro (pelanggan termasuk Taylor Swift, Ivanka Trump, dan Regis Philbin), mengatakan dia suka menggunakan Cetaphil bercampur dengan oat mentah dan gula. “Ia hebat untuk pengelupasan semua muka pada leher dan dada anda,” katanya. “Ia dengan lembut menghilangkan kulit yang kering, mati dan daun (anda rasa) lembut dengan cahaya semulajadi.”

9. Sesetengah orang menggunakannya untuk membasuh rambut yang dirawat warna mereka, walaupun pakar-pakar tidak percaya.

Terdapat banyak artikel di Internet yang didedikasikan untuk amalan ini, tetapi Marissa De Lory, stylist utama di Facebook HQ di Menlo Park, CA, memberitahu kami dia tidak dapat membayangkan mengapa. De Lory, yang adalah Aveda dan Vidal Sassoon dilatih, berkata: “Cetaphil tidak disasarkan untuk melindungi warna dan terdapat begitu banyak produk berkualiti, salun dan kos efektif untuk menjaga rambut berwarna.” Beliau berkata Redken Color Extend dan Paul Mitchell Color Care adalah contoh hebat produk berkualiti salun yang tidak akan memecah bank. “Simpan Cetaphil untuk wajah awak!”

10. Bercakap tentang rambut, ia dianggap alternatif untuk membunuh kutu!

Seperti yang dilaporkan oleh New York Times: “Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Pediatrics pada tahun 2004, 133 kanak-kanak dengan kutu kutu yang dirawat keras direkrut dan tertakluk kepada rejimen yang melibatkan salutan rambut dengan Cetaphil, menyikatnya, mengeringkannya dan mengeringkannya lapan jam kemudian … Kaedah ini menghasilkan kira-kira 95 peratus kadar kejayaan apabila ia diulang sekali seminggu selama tiga minggu.Ini mengatasi kadar kejayaan umum lebih banyak rawatan konvensional seperti Malathion (kira-kira 17 peratus) dan Dimethicone (kira-kira 73 peratus). “

Doktor Dermatologi Bertauliah Lembaga Daerah New York Dr Rebecca Baxt bersetuju bahawa kaedah ini berfungsi.

“Sudah tentu ia mesti dilakukan dengan penyingkiran nit biasa, dan cucian dan membersihkan rumah,” tambahnya.

11. Sesetengah orang suka menggunakan Cetaphil untuk menjaga tindikan baru atau tatu.

Carian Google yang cepat akan mendapati banyak hasil ketika datang ke Cetaphil dan tindikan atau tatu. Tetapi selamat?

Dermatologi Dr. Jill Waibel, pengarah perubatan Miami Dermatology dan Laser Institute di Miami, Florida, mengatakan bahawa penjagaan selepas tatu dan menindik adalah sama dengan penjagaan selepas luka. “Pembersih Cetaphil boleh digunakan,” katanya. “Juga, kerana ini dianggap sebagai luka, kami akan mengesyorkan Aquaphor, Vaseline, dan antibiotik selama dua hingga tiga hari selepas mendapat tatu.” Walau bagaimanapun, dia menambah, pesakit mungkin alergi terhadap Polysporin atau Neosporin, jadi sebaiknya berunding dengan doktor sebelum memohon salap atau krim yang tidak digunakan sebelum ini..

12. Anda boleh menggunakan Cetaphil sebagai alternatif yang lembut dan lembap kepada krim pencukur …

Ini sangat hebat pada musim sejuk atau bagi kita yang rawan kering, kulit gatal. (Wanita Perintis bersumpah dengannya!)

13. … remover solek mata …

Cuma gunakan titisan pada setiap kelopak mata, kemudian urut perlahan dan lap dengan bola kapas atau pad.

14. … atau bahkan untuk membersihkan berus solek anda.

Basuh berus, tambah cetaphil dan teliti (tetapi perlahan-lahan) basuh berus, kemudian bilas!

Loading...