12 cara menggunakan minyak kelapa untuk rambut, kulit dan muka anda

Sekarang anda tahu – atau sekurang-kurangnya telah mendengar tentang – semua banyak, banyak keajaiban dan kegunaan untuk minyak kelapa. Ia bukan hanya minyak lemak asas: Anda boleh memasak dengannya! Anda boleh membersihkan rumah anda dengannya!

Dan mungkin, yang paling penting, ia adalah produk kecantikan yang paling fleksibel yang boleh anda simpan dalam kabinet anda. Makan dengan vitamin D, E dan K, pekerja ajaib boleh mengubah kulit, muka dan rambut dalam beberapa minit. Di sini, gaya TODAY mengetuk beberapa penggemar kecantikan profesional untuk memecahkan semuanya untuk anda.

Kelapa oil for hair, skin and face
Hancurkan minyak kelapa panas ke dalam batang rambut anda untuk rawatan keriting dan keriting yang cepat dan mudah.Shutterstock

Rambut

1. Perapi dalam:

Satu lapisan minyak kelapa tebal, ditinggalkan selama beberapa jam di bawah topi pancuran, akan mengubah rambut kering dan rosak. Nunzio Saviano, yang mempunyai salon eponim di New York City, memberitahu gaya TODAY rutinnya termasuk pemanasan minyak, mengilapnya di atas rambut kering (ini penting – minyak menembusi lebih baik apabila rambut anda kering), meliputi malam dan mencuci dalam pagi. Voilà!

2. Frizz fighter dan curl tamer:

“Perkara paling penting tentang minyak kelapa adalah produk anti-humektan semulajadi,” atau anti-kelembapan, menurut Saviano. “Molekul-molekulnya cukup kecil untuk menembusi batang rambut, dan faedahnya mengagumkan.” Dia menasihati pemanasan minyak, memulihkan sedikit di antara tangan dan mengusapnya ke hujungnya.

3. Perapi kepala:

Per Saviano, menggunakan minyak kelapa pada kulit kepala anda adalah rawatan yang baik. Gosok terus ke akar rambut anda untuk menenangkan gatal dan membantu merangsang pertumbuhan rambut.

Adakah rambut anda memerlukan muka? Pergi ke Head Spa!

Jun.01.201802:33

Badan

4. Pelembap:

“Apabila datang ke badan anda, di mana kepekatan kelenjar minyak kurang sengit berbanding dengan muka anda, minyak kelapa lebih sesuai sebagai pelembap badan,” Dr. Shereene Idriss, ahli dermatologi yang berpangkalan di New York di Union Square Laser Dermatology, memberitahu Style TODAY. “Alam kepulan dan waxy yang digabungkan dengan ia kaya dengan vitamin E dan omega-3 asid lemak membolehkan membentuk penghalang pada kulit semasa menyampaikan kelembapan yang mendalam untuk kulit kering di kawasan yang tidak terdedah kepada jerawat.” Lancar di tempat kering untuk melindungi halangan kelembapan kulit, dan anda akan baik sepanjang hari.

5. Gigit nyamuk dan ubat terbakar sinar matahari:

Dr Debra Wattenberg, ahli dermatologi yang diperakui oleh lembaga, mencadangkan mencampur minyak kelapa dengan sedikit oat untuk cara cepat untuk meredakan gigitan gatal dan selaran matahari yang teruk. “Ia juga mempunyai beberapa kesan antibakteria,” tambahnya.

6. Gosok badan:

Untuk penyembuhan semulajadi, pelembab Wattenberg disyorkan menggabungkan bahagian gula dan minyak kelapa yang sama. Halo, kulit licin!

7. Krim kutikula:

Gosokkan minyak ke dalam kancing anda untuk mengelakkan kekeringan, Wattenberg dinasihatkan.

8. Kaki kaki:

Berhenti, tumit retak! Wattenberg mencadangkan membelai kaki anda di minyak kelapa untuk mengatasi kawasan kering ini.

9. Rawatan Selulit:

Joanna Vargas, penari wajah dan pengasas Joanna Vargas Salon dan produk penjagaan kulit, suka menggunakan minyak kelapa sebagai rawatan “detoks” badan yang juga membantu dengan penampilan selulit.

“Menggubal minyak kelapa di seluruh badan bukan sahaja berfungsi untuk menghidrat dan memulihkan lapisan lipid dengan asid lemak omega-3, ia juga meningkatkan metabolisme di peringkat selular supaya anda akan disetoks dan terhidrat,” katanya. Dia mengesyorkan pergi keluar dengan detoksifikasi badan penuh dengan menutup kepala diri hingga kaki ke dalam minyak kelapa, dan membungkus diri anda dalam pembalut ace selama 45 minit.

Kelapa oil for hair, skin and face
Pemanasan minyak kelapa bertukar tekstur waxy ke cairan sutera, sesuai untuk menyiram rambut dan kulit anda.Shutterstock

Wajah

10. Makeup remover:

“Minyak kelapa kaya dengan asid lemak omega-3, menjadikannya pelincir berkuasa yang mampu melepaskan zarah-zarah solek,” kata Idriss. “Bagaimanapun, memandangkan hakikat bahawa ia sangat comedogenic, saya cadangkan menyusulnya dengan pembersih lembut untuk membasuh residu yang berminyak.” Dalam erti kata lain, kelopak minyak kelapa berpotensi menyebabkan jerawat untuk kulit yang rawan jerawat, jadi jika yang terdengar biasa, pastikan untuk membersihkan selepas menggunakannya.

11. Balsem bibir:

Tiada kapsul, tiada masalah – minyak kelapa boleh berfungsi sebagai balsem bibir semulajadi, menurut Wattenberg.

12. Pemutih gigi:

Doktor gigi Chicago Zack Zaibak sebelum ini memberitahu HARI INI bahawa, selain pemutihan gigi, minyak kelapa berputar di mulut anda selama kira-kira 15 minit juga boleh mengeluarkan bakteria di mulut anda dan membantu memperbaiki keadaan seperti gingivitis. Anda juga boleh mencipta ubat gigi semulajadi dengan mencampurkan minyak kelapa dengan baking soda.

5 kegunaan isi rumah yang berguna untuk minyak kelapa

Januari.04.201701:03