Woah! Adakah Kardashians bernilai $ 1 bilion?

Sekarang ada benar-benar tidak mematuhi Kardashians. Kris Jenner dan anak-anaknya, yang tidak betul-betul bermula sebagai anggota kelas menengah yang berjuang, telah melipatgandakan kekayaan mereka secara astronomi sejak menjadi keluarga pertama TV realiti. Menurut a Huffington Post Laporan, Kardashians boleh bernilai sebanyak satu bilion dolar dalam tempoh dua tahun akan datang.

Mereka tidak mencapai angka minda yang memalukan itu melalui televisyen sahaja. Untuk satu perkara, mereka mempunyai permulaan terima kasih Kim, Khloe dan Kourtneybapa Robert Kardashian, yang meninggalkan bekas isterinya dan anak-anaknya sekitar $ 100 juta selepas kematiannya pada tahun 2003. Bila Bruce Jenner memasuki gambar itu pada tahun 1991, dia membawa nilai bersihnya sendiri sebanyak $ 100 juta. Kemudian pada tahun 2007, Kardashians bekerjasama dengan pengeluar Ryan Seacrest untuk melancarkan rancangan yang akan menjadikan keluarga mereka sebagai nama isi rumah.

Tidak dinafikan bahawa Kardashians mempunyai kemahiran keusahawanan. Pada masa ini, Menjaga dengan Kardashians menjaringkan mereka $ 40 juta dolar-yang tidak termasuk pendapatan dari E mereka yang lain! menunjukkan dan pertunjukan realiti yang pelbagai. Tambahlah bahawa keuntungan dari butik Dash mereka dan Kardashian Kollection untuk Sears; yang terakhir membuat $ 200- $ 300 juta dalam jualan tahun lepas. Barisan minyak wangi mereka juga dijual dengan baik, dan antara Kim, Khloe dan Lamar Odom, mereka telah membuat $ 50 juta pada aroma sahaja. Selain itu, Kim mendapat potongan keuntungan daripada pita seksnya yang terkenal dengan Ray J, di atas penyelesaian $ 5 juta awal dengan Hiburan Vivid.

Inilah bahagian yang menggangu: Wang Kardashian yang lain datang dari promosi diri yang murni. Kim boleh mendapat sehingga $ 25,000 untuk satu tweet promosi (ya, satu). Yuran penampilannya bermula pada $ 100,000, dan naik ke $ 1 juta di peringkat antarabangsa. Kemudian terdapat jualan gambar peribadi keluarga untuk tabloid. Contoh gambar: $ 300,000 untuk gambar bayi Kourtney, $ 100,000 untuk gambar pengantin Kim, $ 300,000 untuk gambar perkahwinan Khloe, dan $ 1.5 juta untuk album perkahwinan Kim.

Dengan Kardashians, selalu ada persoalan sama ada mereka terkenal dengan kecenderungan bekerja keras, atau terkenal kerana tidak melakukan apa-apa. Angka-angka ini tidak menumpahkan cahaya pada subjek. Nampaknya, ya, bahawa kebanyakan pendapatan mereka berasal dari usaha perniagaan. Tetapi banyak juga datang dari suami Kris Jenner. Dan sekarang, peratusan pendapatan mereka yang besar berasal dari hanya nama keluarga.

Jika apa-apa, Kardashians adalah simbol bagaimana kacau-up ekonomi selebriti telah menjadi. Dalam kemelesetan, haruskah Kim Kardashian dapat memperoleh pendapatan enam angka untuk muncul di sebuah pesta? Bagaimana pula dengan gaji tahun sederhana ($ 25,000) untuk satu tweet 140 karakter? Kardashians membantu mewujudkan sistem yang memberi ganjaran kepada orang-orang terkenal kerana hanya terkenal, dan kini, mereka memerah susu untuk semua yang bernilai. Sukar untuk menyalahkan mereka kerana mengambil kesempatan daripada zeitgeist. Tetapi jika mereka mahu orang berhenti mengatakan bahawa mereka “terkenal kerana terkenal”? Mungkin mereka sepatutnya berhenti menerima wang tunai gergasi kerana tidak melakukan apa-apa.

Satu versi cerita ini mula-mula muncul di iVillage.