‘Wizard of Oz’ bertukar 75: Uji diri anda dengan kuis trivia

“The Wizard of Oz” meletup menjadi Technicolor yang cemerlang 75 tahun lalu. Pada 15 Ogos 1939, 10,000 peminat berjajar di jalanan Hollywood untuk perdana gala, hanya dua hari sebelum filem ikonik sekarang dibuka kepada orang awam.

GAMBAR: Wizard of Oz
“The Wizard of Oz” bertukar 75 musim panas ini.Hari ini

Ia bukanlah penyesuaian pertama novel Frank L. Baum – filem-filem telah mengalihkan penonton kepada Oz sejak era diam – tetapi masih satu-satunya yang penting. Munchkins, sandal ruby, monyet terbang dan Toto juga adalah sebahagian daripada kamus kultural. Dan saat yang menakjubkan ketika Dorothy Gale sedikit melangkah keluar dari rumah ladang debu hitam dan putihnya dan ke taman fantastik yang mempesona Oz masih menghantar kami ke atas pelangi.

Infographic: Lihat ‘The Wizard of Oz’ oleh nombor-nombor 

Tetapi dalam beberapa kes, ia adalah momen yang lebih gelap dan watak-watak yang bekerja dengan peminat menjadi tizzy. Sebagai contoh, ambil MATLAMAT Matt Lauer. Anchor tidak dapat membantu tetapi menawarkan garis dan kesan kegemarannya ketika membincangkan filem klasik:

Untuk menghormati ulang tahun ke-75 “The Wizard of Oz,” kami telah mengumpulkan sedikit kuis trivia. Uji sendiri: Adakah kenyataan berikut benar atau palsu?

1. Lelaki Tin menangis sirap coklat.

Benar: Ia dimaksudkan untuk menjadi minyak mesin tentu saja, tetapi minyak sebenarnya tidak memotret dengan baik sehingga sirap coklat diganti pengeluaran. Apabila Jack Haley meruntuhkannya sebagai Tin Man, sebenarnya coklat itu menembusi wajah peraknya.

2. Margaret Hamilton, yang memainkan Witch Witch, mengalami luka bakar elektrik dari percikan api yang ditembak dari sandal ruby ​​Dorothy.

Salah: Ia bukan elektrik, tetapi jus epal yang dibuang keluar dari selipar dengan kesan yang sangat tidak berbahaya (jika agak melekit). Tetapi Hamilton sangat teruk terbakar semasa penggambaran kehilangan kenangannya dari Munchkinland dalam letupan asap dan api. Semasa reake, api menyalakan pakaian, topi dan penyapu terbakar dan sangat membakar muka dan tangannya. Dia dipulihkan selama enam minggu sebelum kembali ke set.

WATCH: HARI INI membincangkan ulang tahun ke-75 filem itu

3. Kostum Cowardly Lion dibuat dari peluh singa tulen.

Benar: Dan ia sangat panas di bawah lampu arka yang diperlukan untuk fotografi Technicolor. “Dia terpaksa mengambil sangkar singa itu sepenuhnya selepas setiap tembakan,” kata lelaki makeup Bert Lahr Charlie Schram kepada ahli sejarah filem Aljean Harmetz. “Orang miskin pergi melalui neraka.” Saman itu dijual pada lelongan pada tahun 1970 untuk $ 2,400.

Cowardly Lion
Kostum Cowardly Lion memang nyata, dan kami bukan singa.Hari ini

4. Bahagian Wizard pada asalnya ditulis untuk W.C. Medan.

Benar: Pengeluar Mervyn LeRoy sebenarnya mahukan pelawak comedy bernama Ed Wynn, tetapi penulis skrip menulis untuk suara Fields. Frank Morgan, yang kini dikenal pasti sepenuhnya dengan peranannya, terpaksa meminta ujian skrin.

5. Salah satu daripada Munchkins melakukan bunuh diri semasa penghasilan dan boleh dilihat tergantung dari noose di latar belakang satu pukulan.

Salah: Legenda bandar ini telah bertahun-tahun (kadang-kadang dengan tahap tangga sebagai mangsa). The shadow blur di hutan sebagai tarian tarian dari adegan Tin Man sebenarnya adalah burung eksotik yang lepas di set untuk atmosfera. Snopes mempunyai cerita untuk anda.

6. Terry, Cairn terrier perempuan yang memainkan Toto, dibayar $ 125 seminggu.

Benar: Jurulatih Carl Spitz kemudiannya menduga bahawa dia boleh mendapat lebih banyak – pengeluar terdesak untuk mempunyai Terry dalam peranan – tetapi ia masih dibayar lebih baik daripada Munchkins. Orang-orang kecil dari Munchkinland menerima $ 50 seminggu.

GAMBAR: Wizard of Oz
Toto membawa duit besar.Hari ini

7. Set “The Wizard of Oz” dikenali sebagai yang paling gembira di banyak MGM.

Salah: Seorang pelakon (Buddy Ebsen) digantikan apabila habuk aluminium dalam solek Tin Mannya menghantarnya ke hospital dengan keadaan paru-paru. Margaret Hamilton (Witch Wicked) menghabiskan masa enam minggu untuk pulih dari luka bakar (lihat di atas) dan Toto merenggangkan kakinya setelah tambahan menginjaknya. Cermin wajah berwarna cerah sangat toksik sehingga ramai pelakon tidak dapat makan sebaik sahaja ia digunakan (mereka minum melalui jerami sehingga ia dikeluarkan pada penghujung hari). Dan apabila Judy Garland tidak dapat berhenti ketawa semasa mengambil masa, pengarah Victor Fleming menampar mukanya untuk menghentikan kecelakaan itu (dia memaafkannya). Ia adalah pukulan stres.

GAMBAR: The Wizard of Oz
Mendapat ke Oz adalah lebih sukar daripada ia muncul.Everett Collection / Hari Ini

8. “The Wizard of Oz” adalah menghancurkan tahun 1939.

Salah: Filem ini sangat popular, pasti, tetapi ia dibayangi oleh “Pergi Dengan Angin.” Malah, “Wizard” tidak pernah memecahkan lima pembuat wang teratas pada tahun itu dan ia sangat mahal untuk menghasilkan bahawa ia tidak membuat keuntungan sehingga ia dibebaskan semula pada tahun 1948. Sejak itu, pameran TV dan jualan yang banyak di videocassette, DVD dan Blu-ray telah menjadikan bata kuning menjadi filem emas.

Terima kasih kepada Aljean Harmetz yang tidak ternilai dan diteliti dengan teliti “Pembuatan The Wizard of Oz” untuk banyak maklumat ini.