Wawancara terakhir Lennon: ‘Ada banyak masa’

Majalah Rolling Stone menerbitkan wawancara dengan John Lennon, yang dijalankan tiga hari sebelum bekas Beatle ditembak mati di New York, penuh untuk pertama kalinya.

Majalah itu berkata perbincangan selama sembilan jam dengan Jonathan Cott adalah wawancara cetak tayang penyanyi / penulis lagu. Lennon dibunuh di luar apartmennya pada 8 Disember 1980, berumur 40 tahun.

Rolling Stone berlari petikan dari temuramah sejurus selepas kematian Lennon, tetapi Cott tidak pernah menyalin semua pita sehingga baru-baru ini.

Rolling Stone: Petikan audio dari temu bual

“Pada awal tahun ini saya membersihkan untuk mencari beberapa fail di dalam lubang almari saya apabila saya melihat dua pita kaset yang ditandakan ‘John Lennon, 5 Disember 1980,’ ‘kata Cott..

“Ia telah 30 tahun sejak saya mendengar mereka, dan apabila saya meletakkan mereka pada bunyi yang benar-benar hidup ini, suara menaikkan mulut mula bercakap pada jalur ajaib pita magnetik.”

Dalam temu bual itu, Lennon membidas peminat dan pengkritik yang mengejarnya semasa berehat lima tahun dari muzik.

“Apa yang mereka mahu adalah wira mati, seperti Sid Vicious dan James Dean,” katanya. “Saya tidak berminat menjadi wira yang mati … jadi jangan lupa, jangan lupa.”

‘Rockers Born Again’
Dia juga bercakap mengenai kemungkinan kembali ke lawatan.

“Kami mungkin melakukannya,” kata Lennon.

“Tetapi tidak akan ada bom asap, tidak ada gincu, tidak ada lampu kilat, ia hanya perlu selesa, tetapi kita boleh ketawa, kita dilahirkan semula rocker, dan kita bermula … Ada banyak masa, kan? Banyak masa. “

Galeri Rolling Stone: Tahun-tahun akhir Lennon

Yoko Ono, isteri Lennon yang bersama dengannya semasa dia dibunuh, turut menyumbang kepada edisi Rolling Stone yang menandakan ulang tahun ke-30 kematian Lennon.

Majalah ini mencetak risalah pada hari Jumaat.