Wanita mengatakan dia berkahwin dengan James Brown pada ’53

Seorang wanita Georgia yang mendakwa telah menikah dengan James Brown pada tahun 1953 mengatakan di mahkamah bahawa mereka tidak pernah bercerai dan dia mahu menjadi sebahagian daripada hartanya.

Velma Warren Brown, 73, memfailkan pernyataan bersumpah di mahkamah Aiken County hari Rabu yang mendakwa dia tidak pernah berkhidmat dengan surat perceraian dan tidak menandatangani sebarang perjanjian yang memutuskan perkahwinannya dengan penyanyi roh. Brown meninggal dunia pada Hari Krismas pada umur 73 tahun.

Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya dua peguam yang terlibat dalam pertikaian di ladang dan kepercayaan Brown menafikan dakwaan wanita, dan berkata dia telah menikah lagi.

“Jika Cik Brown percaya bahawa dia tidak bercerai, dia mengakui bahawa dia mempunyai komitmen besar,” kata Louis Levenson, seorang peguam mewakili beberapa anak penyanyi.

The Augusta (Ga.) Chronicle juga melaporkan hari Khamis di laman webnya bahawa ia telah memperoleh dokumen mahkamah yang menunjukkan hakim telah memberikan perceraian pada tahun 1969.

Mesej yang ditinggalkan untuk peguam Velma Brown, David Bell, tidak segera dikembalikan.

Bell berkata kliennya berkahwin dengan “Godfather of Soul” pada 27 Jun 1953, mempunyai tiga orang anak dan tinggal bersamanya selama 17 tahun.

“Tidak pernah ada perpisahan formal atau perceraian,” kata Bell. “Mereka agak berbeza cara mereka, tetapi dia sentiasa berhubung dengannya.”

Beliau berkata kedua-dua terakhir bertemu antara satu sama lain pada Disember di rumah Brown di South Carolina, hanya beberapa minggu sebelum dia meninggal di hospital Georgia.

Bell berkata pelanggannya akan datang sekarang kerana “ia sesuatu yang tidak pernah difikirkannya.”

Dia tidak akan membuat Brown tersedia untuk temu bual, dan Forlando Brown, yang menjawab telefon di Toccoa, Ga., Rumahnya, mengatakan dia tidak ada. Forlando Brown mendakwa sebagai cucu penyanyi itu.

Sekurang-kurangnya tiga orang lain mendakwa bahawa ujian DNA membuktikan mereka adalah anak-anak James Brown. Bekas penyanyi cadangan, Tomi Rae Hynie, mendakwa dia adalah isteri keempatnya.

Peguam Hynie, Robert Rosen, berkata tuntutan Velma Brown tidak sah.

“Mereka telah bercerai dan saya maksudkan dia telah berkahwin semula,” kata Rosen.