Untuk Caviezel, bermain Kristus terbukti menjadi satu cabaran

Bermain Yesus bermaksud dunia siksaan untuk Jim Caviezel, yang bintang-bintang dalam kegilaan “Melancarkan Kristus.”

Caviezel merangkul hampir telanjang di salib di angin yang menggigil tulang melalui minggu penggambaran. Dia disambar petir semasa rekreasi Khotbah di Gunung. Seorang pelakon yang memainkan penyeksaan Rom memotong gasi 14 inci di belakang Caviezel semasa adegan pelecehan Kristus.

Dia menyelinap bahunya membawa salib, ditangkap radang paru-paru dan jangkitan paru-paru, mengalami luka, luka dan sakit belakang dari rantai yang dia melahirkan.

Seorang Katolik Roman yang taat, Caviezel, 35, tidak akan mempunyai cara lain.

Dia sebelum ini telah menolak peranan Yesus dalam drama dan dua projek TV tetapi diterima kali ini kerana dia merasakan komitmen Gibson untuk menceritakan kisah itu tanpa sekatan.

“Saya tidak melihatnya dan pergi, ‘Gee, saya Katolik, dan saya akan bermain Yesus,’ ‘kata Caviezel. “Masa yang lain, saya katakan tidak, tidak berminat. Tidak melainkan jika anda benar-benar akan pergi ke sana. Di sinilah Mel dan saya berkongsi penyebut biasa yang sama. Saya mahukan kebenaran mutlak kebenaran, atau saya tidak mahu melakukannya sama sekali. “

Pendekatan Gibson terhadap kebenaran itu adalah penyajian yang gouramy yang akan menguji stamina emosional para pebisnis ketika para prajurit Romawi secara bersungguh-sungguh melaksanakan pemalsuan dan pelaksanaan sementara Kristus secara diam-diam bertahan.

Kesakitan mewujudkan prestasi yang realistikRamai hari, Caviezel bangkit pada pukul 2 pagi dan menghabiskan lapan jam dalam cermin solek untuk mensimulasikan luka-luka: Bengkak mata ditutup dari pemukulan, mahkota duri, daging dan daging yang koyak dari kepala ke kaki.

Urutan rentak yang berpanjangan adalah seperti menyia-nyiakan untuk dilihat sebagai Penyaliban, apabila kuku digerakkan melalui tangan dan kaki Kristus. Caviezel dirantai ke jawatan dengan papan yang dibina di belakangnya untuk menyerap pukulan.

Pada satu ketika, Gibson mengarahkan kedua-dua pelakon menunaikan pukulan itu untuk melemparkan sebatan mereka seolah-olah membuang baseball. Caviezel melepaskan pukulan ke belakang selepas salah seorang pelakon yang ditujukan buruk.

“Ia hanya dilanjutkan ke atas papan dan memukul saya dengan halaju seperti yang saya tidak dapat bernafas,” kata Caviezel. “Ia seperti mengetuk angin dari kamu. Rasa sengit sangat mengerikan bahawa anda tidak boleh mendapatkan udara.

“Saya berpaling dan melihat lelaki itu, dan saya memberitahu anda, saya mungkin bermain Yesus, tetapi saya merasakan setan pada masa itu. Saya berpaling kepadanya, beberapa bahan letupan keluar dari mulut saya. “

Seketika kemudian, Caviezel melanda lagi, lash menghirup gash di belakangnya.

Banyak yang menderita, memandangkan kem Gibson pada asalnya mendekati Caviezel tentang melakukan filem melayari. Caviezel muncul untuk mengadakan pertemuan dengan rakan kongsi Gibson, Stephen McEveety, dan bercakap beberapa saat mengenai filem melayari.

“Kemudian saya akhirnya mengetahui bahawa itu hanyalah satu bahagian hadapan,” kata Caviezel. “Tujuan sebenar adalah, lama Mel Gibson masuk dan duduk, dan perubahan cerita tentang apa yang benar-benar turun semasa keghairahan Kristus.”

Caviezel mempertahankan keterlaluan yang menyebabkan keganasan Gibson berlaku, dan mengatakan bahawa perlu untuk menggambarkan penderitaan Kristus dengan nyata. Begitu juga, menembak dialog dalam bahasa Aramaik, bahasa Kristus, dan Latin memberi kesan mendalam yang meningkatkan rasa bahawa penonton menguping pada Penyaliban daripada menonton rehat sinematik, Caviezel berkata.

Bukan anti-Semit?Pelakon itu juga membela Gibson atas kritikan daripada beberapa pemimpin Yahudi dan Kristian bahawa filem itu boleh mencetuskan anti-Semitisme dan menghidupkan semula tanggapan bahawa orang Yahudi secara kolektif bertanggungjawab untuk kematian Kristus.

“The Passion” menggambarkan para penatua Yahudi, disokong oleh kumpulan yang menjerit, memohon dengan gabenor Rom Pontius Pilatus untuk menyalibkan Kristus. Ia juga menunjukkan simpati orang Yahudi Yesus: Mary Magdalene, pengikut Kristus, Simon dari Cyrene, yang membantu membawa salib dan dikenal pasti dalam dialog filem itu sebagai seorang Yahudi.

“Tidak ada sikat yang digunakan di sini untuk mana-mana kumpulan tertentu. Mel berkata ini sangat kerap, bahawa filem ini tidak memainkan permainan menyalahkan, “kata Caviezel. “Orang ramai yang berdiri di hadapan Pilatus tidak mengutuk seluruh bangsa untuk kematian Kristus lebih daripada tindakan Mussolini yang mengutuk semua orang Itali atau perbuatan jahat Stalin mengutuk semua orang Rusia. Kita semua bersalah dalam kematian Kristus. Dosa-dosa saya, dosa-dosa anda, semua dosa kita meletakkan dia di salib itu. …

“Jika anti-Semitisme dalam apa-apa cara bermain di sini, saya akan berkata, ‘Saya tidak melakukan ini, Mel. Saya tidak peduli siapa awak. “‘

Pada masa yang ditetapkan, Gibson sering membunyikan Maia Morgenstern, seorang pelakon Yahudi dari Romania yang memainkan ibu Mary, untuk memastikan aksi dan ramuan filem itu sesuai dengan tradisi Yahudi, kata Caviezel.

“Dia mahu menjadikan yang paling Semitic Mary dan yang paling Semitic Yesus pernah ada. Tidak bermata biru, berambut perang Yesus. Mel berkata dari awal, ini akan menjadi sangat Semitic, dan dia terus kepada tradisi, “kata Caviezel. “Dan Maia, yang lebih sesuai untuk bercakap tentang ini daripada mana-mana di antara kita, secara terang-terangan mengatakan bahawa filem ini bukan anti-Semitik.”

Pengawasan yang ketat yang diterima oleh filem itu adalah pengalaman baru untuk Caviezel, yang secara senyap membina daftar kredit yang solid di film berprofil rendah, kebanyakannya dengan peran pendukung atau ensemble.

Bingkai dan lembut yang dituturkanAnak sulung dalam keluarga lima anak, Caviezel membesar di luar bandar Washington dan menetap di karier akting selepas kecederaan kaki berakhir hari bola keranjang kolejnya.

Selepas berpindah ke Los Angeles, Caviezel bekerja dari bahagian kecil dalam “My Own Private Idaho,” “Wyatt Earp” dan “The Rock” pada awal hingga pertengahan 1990-an, akhirnya mendarat peranan sokongan padat dalam “G.I. Jane. “

Terrence Malick kemudiannya memainkan peranan penting dalam epik perang “The Thin Red Line,” dengan Caviezel yang masih kecil memegang sendiri dalam ensemble termasuk Sean Penn, George Clooney, Nick Nolte dan John Cusack.

Pendedahan itu membantu Caviezel memainkan peranan utama dalam kekerapan “Frekuensi,” yang dibintangi bersama Dennis Quaid, “Angel Eyes,” dengan Jennifer Lopez, dan “Jenayah Tinggi,” yang dibintangi oleh Ashley Judd dan Morgan Freeman. Caviezel mempunyai peranan tajuk dalam kemas kini 2002 “The Count of Monte Cristo.”

Filem yang akan datang untuk Caviezel – yang tinggal berhampiran Los Angeles dengan isterinya, Kerri, seorang guru bahasa Inggeris – termasuk pencetus fiksyen sains “The Final Cut,” yang dibintangi oleh Robin Williams, dan biografi filem golf “Bobby Jones, Stroke of Genius,” dalam yang dia memimpin. Caviezel juga membintangi filem thriller pembunuhan yang kini “Pembawa Lebuh Raya”, bermain dalam pembebasan terhad.

Berkata lembut dan tidak sedap, Caviezel sering dilemparkan sebagai watak-watak yang muram, bergerombol dengan detasmen yang lain, persiapan yang baik untuk peranan Kristus. Dia menarik perhatian besar pada pendirian Katoliknya, membaca semula Injil dan mempelajari tulisan-tulisan mistik Kristian dan kesusasteraan lain mengenai masa akhir Yesus.

Caviezel juga berdoa untuk bimbingan, terutamanya semasa kesesakan babak penyucian, apabila dia akan menjerit kepada pembuat filem untuk memulakan penangkapan supaya dia boleh turun salib dan memanaskan badan pembekuannya.

“Pada suatu ketika, saya berkata kepada Tuhan, ‘Anda jelas tidak peduli jika kita dapat melakukannya. Anda tidak peduli jika kami melakukan ini, “kata Caviezel. “Pada ketika itulah saya menyadari satu-satunya cara saya dapat melakukan ini adalah ke tempat doa yang datang dari sini (meletakkan tangan di atas hatinya), bukan dari sini (menunjuk ke kepalanya).

“Ia memaksa saya ke dalam tangan Tuhan. Itulah satu-satunya tempat yang saya boleh pergi. Itulah ketika suara Tuhan datang kepada saya. ‘Hei, jangan risau. Biarkan saya menjaga ia, dan adakah anda membenarkan saya menggunakan anda untuk bermain? ‘Dan ketika saya berkata,’ Baiklah, saya akan membiarkan anda melakukan, dan saya akan melangkah keluar dari jalan ‘.

“Itu adalah kunci filem ini. Saya tidak mahu orang melihat saya. Saya hanya mahu mereka melihat Kristus. “