TV realiti 9 tragedi terbesar

Hampir sejak penubuhannya, televisyen realiti moden telah dilanda tragedi.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, tiga orang yang dikaitkan dengan siri hit telah meninggal dunia. “Buckwild” bintang Shain Gandee meninggal dunia pada 1 April, hari yang sama Thierry Costa, doktor kakitangan untuk versi Perancis “Survivor,” membunuh dirinya sendiri. Dalam catatan bunuh dirinya, Costa berkata “tuduhan dan anggapan yang tidak adil” mengenai rawatan perubatannya, peserta Gerald Babin, yang mengalami serangan jantung yang maut pada hari pertama penggambaran, merosakkan reputasinya.

“Survivor” dihantui sejak penubuhannya. Peserta pertama mengundi keluar dari Sweden “Expedition Robinson,” yang Mark Burnett menyesuaikan diri dengan francais “Survivor” A.S., melakukan beberapa minggu bunuh diri selepas pulang dari tembakan Malaysia. 

Puluhan bintang realiti telah meninggal dunia dalam beberapa tahun yang lalu, tetapi di sini adalah sembilan daripada kematian yang paling tragis:

1. Shain Gandee, ‘Buckwild’

MTV menggantung pengeluaran jam sejuta realiti selepas badan bintang berusia 21 tahun itu ditemui, bersama dengan bapa saudaranya dan lelaki lain, dalam traknya di Sissonville, W.Va, 1 April. Lelaki mati akibat keracunan karbon monoksida apabila paip ekzos Ford Bronco menjadi tenggelam dalam lumpur semasa lawatan luar bandar. Gandee dan banyak bintang-bintangnya yang bersemangat telah difilemkan sebagai “lumpur” – berlumba-lumba dan berputar-putar empat roda mereka di dalam lumpur – semasa musim pertama siri kontroversi, yang dikritik oleh beberapa pengkritik sebagai “Redneck Jersey Shore.”

2. Russell Armstrong, The Housewives Real Beverly Hills ‘

Bintang Taylor Armstrong menemui mayat suaminya, 47, tergantung di bilik tidur rumahnya di Los Angeles pada 15 Ogos 2011 – beberapa minggu sebelum perdana kedua musim seri Bravo. Masalah perkahwinan pasangan – termasuk tuduhan bahawa Armstrong menyerang isterinya – memaparkan tajam dalam siri ini.

3. Mindy McCready, ‘Rehab Selebriti’

Penyanyi muzik negara yang bermasalah, yang membunuh diri pada awal 2013, menjadi anggota kelima yang mati selepas menyertai siri VH1 Dr. Drew Pinsky. Tetapi Pinsky, pakar ketagihan, berkata persembahan itu bukanlah salah untuk kematian McCready, Rodney King, Jeff Conaway, Mike Starr dan Joey Kovar. “Penyakit ini – ketagihan lanjutan – mempunyai prognosis yang sama seperti kanser,” katanya pada “The View.” “Jika anda tidak mengambil bahagian dalam rawatan dalam fasa yang berterusan, prognosis benar-benar buruk.” 

4. Joey Kovar, ‘The Real World: Hollywood’

Pembuat bina badan berusia 29 tahun (yang juga muncul di “Rehab Selebriti”) didapati mati akibat dos yang disyaki dadah pada bulan Ogos 2012. Dia mengetepikan meninggalkan musim ke-20 realiti MTV yang berlaku di tengah-tengah penggambaran untuk memasuki 30 hari program rawatan untuk penyalahgunaan bahan dan alkohol.

5. Steve Irwin, ‘Crocodile Hunter’

Pakar hidupan liar Australia yang dikasihi telah cedera parah pada tahun 2006 semasa berenang dengan lakon semasa penggambaran di Great Barrier Reef untuk pameran TV lain. Selepas makhluk itu menusuknya di dada dengan tulang belakang berduri, ikon Australia berusia 44 tahun itu dinyatakan mati di tempat kejadian.

6. Phil Harris, ‘Penangkapan Deadliest’

Kapten laut asin yang berumur 53 tahun itu mengalami stroke besar di atas botnya, Cornelia Marie, 29 Januari 2010, dan meninggal dunia pada 9 Februari. The Discovery Channel’s hit series, yang mengikuti eksploitasi berbahaya para nelayan kepiting, mencatat sejarah Hari terakhir Harris semasa musim keenam. Pertunjukan itu mengalami kerugian kedua setahun kemudian ketika badan deckhand Justin Tennison, 34, ditemui di bilik hotel Alaskanya.

7. Rachel Brown, ‘Hell’s Kitchen’

Chef bercita berusia 41 tahun meninggal dunia akibat luka tembakan diri pada 2007 selepas muncul pada pertandingan memasak musim kedua Gordon Ramsay. Tiga tahun kemudian, Joseph Cerniglia, 39, yang muncul dalam “Nightmares Kitchen”, chef selebriti kritikal yang kritikal itu meninggal dunia dari George Washington Bridge di New York City.

8. Paula Goodspeed, ‘American Idol’

Peminat Paula Abdul, yang pernah melakukan uji bakat “Idol” Texas pada tahun 2005, didapati mati di dalam keretanya dari overdosis dadah yang disyaki berhampiran rumah Abdul pada November 2008. Goodspeed secara sah mengubah nama pertamanya sebagai penghormatan kepada hakim. Di samping plat lesen yang diperibadikan membaca “ABL LV,” gambar Abdul ditemui tergantung dari cermin belakang kereta.

9. Anna Nicole Smith, ‘Show Anna Nicole’

Bekas janda Playboy Playmate dan jutawan jutawan oktogenarian meninggal dunia pada umur 39 tahun pada 8 Februari 2007, dari overdosis dadah preskripsi. Hanya lima bulan sebelum itu, anaknya yang berusia 20 tahun, Daniel, meninggal dunia akibat dos yang tidak disengajakan – beberapa hari selepas Smith melahirkan anak perempuan Dannielynn. E dia! siri realiti, yang disiarkan selama dua musim pada 2002-2003, turut menampilkan pacar peguamnya, Howard K. Stern, yang kehilangan pertikaian persaudaraan dengan Larry Birkhead atas Dannielynn dan didakwa kerana konspirasi dalam mendapatkan preskripsi haram untuk Smith. (Keyakinannya terbalik.)

Kandungan yang berkaitan:

  • Bintang ‘Buckwild’ Shain Gandee, 2 yang lain meninggal akibat keracunan karbon monoksida
  • Doktor dari ‘Survivor’ Perancis melakukan bunuh diri selepas kematian peserta
  • Peserta Perancis ‘Survivor’ mati semasa persembahan

Lebih dalam The Clicker:

  • Wynonna berbanding Mount Rushmore pada ‘DWTS’ | Tarian terburuk di acara itu
  • Fallon dan Leno croon tentang khabar angin lewat malam
  • Firdaus Omarosa: Piers Morgan adalah ‘menyeramkan’