Tip-tip diet: Cara melatih otak anda untuk berfikir tipis

Dalam “The Beck Diet Solution: Latih Otak Anda untuk Pikirkan Seperti Orang Tipis,” Dr. Judith S. Beck menawarkan pelan psikologi – bukan pelan makanan – untuk mengurangkan berat badan, menjaga berat badan dan makan dengan betul. Berikut adalah petikan:

Bab 3
Bagaimana Fikirkan Orang Tipis

Pernahkah anda tertanya-tanya mengapa anda tidak boleh menurunkan berat badan atau menjauhkan berat badan anda? Anda pasti tahu ramai orang yang tidak berjuang dengan cara makan yang anda lakukan. Adakah anda berbeza? Anda mungkin, tetapi tidak semestinya atas sebab-sebab yang anda fikirkan. Pertimbangkan soalan-soalan berikut:

• Kadang anda makan walaupun anda tidak terlalu lapar? Dengan kata lain, anda boleh dengan mudah memberitahu perbezaan antara lapar dan hanya ingin makan?

• Adakah anda kadang-kadang bimbang bahawa anda mungkin tidak mempunyai peluang untuk makan? Adakah anda pernah berfikir seperti, Bagaimana jika saya lapar kemudian??

• Pernahkah anda makan melewati titik kepenuhan ringan??

• Adakah anda menipu diri sendiri tentang makanan anda? Dalam erti kata lain, adakah anda kadang-kadang memberitahu diri anda bahawa “tidak akan penting” jika anda makan sekeping kecil sesuatu yang anda tidak sepatutnya makan?

• Adakah anda selesa dengan makanan??

• Jika skala naik, adakah anda kadang-kadang meninggalkan makanan anda sama sekali?

• Kadang-kadang anda makan kerana tidak merasa adil bahawa anda tidak boleh makan sama seperti orang lain?

• Adakah anda berhenti berdiet sebaik sahaja anda kehilangan berat badan?

Jika anda menjawab ya kepada mana-mana soalan ini, maka anda mempunyai ciri-ciri yang boleh membuat dieting sukar.

Ciri 1
Anda Keliru Kelaparan dengan Keinginan untuk Makan

Secara semulajadi orang yang kurus lebih mudah dapat membezakan antara apabila mereka benar-benar lapar kerana perut mereka kosong dan ketika perut mereka tidak kosong tetapi mereka mempunyai keinginan untuk makan.

Orang-orang nipis berkata kepada diri mereka sendiri, Saya tahu saya ingin makan [makanan itu] … Tetapi saya baru sahaja makan sedikit … Saya tidak akan memilikinya. Anda, sebaliknya, boleh menandakan sebarang keinginan untuk makan sebagai kelaparan. Anda mungkin mendapat idea bahawa anda sepatutnya makan bila perut anda terasa kosong dan anda merasakan keinginan untuk makan.

Penyelesaian Beck Diet

Untuk berfikir seperti orang yang nipis, anda mesti belajar untuk memberitahu perbezaan antara kelaparan dan keinginan untuk makan supaya anda boleh membuat keputusan yang lebih baik tentang bila sesuai untuk dimakan dan bila tidak. Anda akan melakukannya dengan memperhatikan bagaimana perut anda terasa sebelum dan sesudah makan. Anda juga akan melakukan percubaan seperti yang sengaja membuat diri anda lapar sehingga anda belajar untuk mengenali perasaan lapar yang benar.

Ciri 2
Anda Mempunyai Toleransi Rendah untuk Kelaparan dan Kecemasan

Orang yang paling kurus merasa lapar dan kadang-kadang melihat keinginan, tetapi mereka tidak menghiraukan perasaan ini. Secara amnya, mereka tidak fikir banyak tentang makanan sama sekali. Mereka fikir mereka akan sentiasa dapat mencari sesuatu ketika mereka lapar atau dapat menahan kelaparan jika tidak mudah dimakan. Biasanya, mereka tidak mempunyai masalah menangguhkan sehingga snek atau makanan seterusnya.

Sekiranya anda lapar atau mempunyai keinginan, anda mungkin merasakan perasaan ini. Anda mungkin bimbang tentang bila anda mempunyai peluang untuk makan lagi. Mungkin anda juga menjadi sibuk dengan pemikiran makanan. Anda mungkin menafikan betapa kuatnya kelaparan dan keinginan anda

dapatkan dan berapa lama mereka akan bertahan. Kemungkinan anda akan cuba menyingkirkannya segera dengan makan. Sebenarnya, sesetengah orang yang berjuang untuk menurunkan berat badan mengalami kelaparan dan keinginan sebagai kecemasan: Saya mesti makan sekarang!

Penyelesaian Beck Diet
Dalam program ini, anda akan mendapati diri anda bahawa kelaparan dan keinginan bukan kecemasan, dan anda akan belajar bagaimana untuk bertolak ansur dengannya. Seperti yang anda baca ini, mungkin anda berfikir, saya tahu saya tidak perlu makan apabila saya lapar atau mempunyai keinginan … saya mahu makan.

Anda mungkin membaca tentang mogok lapar, jadi anda tahu orang boleh pergi selama beberapa hari tanpa makan. Sekiranya anda berpuasa untuk pemeliharaan agama atau prosedur perubatan, anda tahu langsung bahawa kelaparan dan kelaparan kelaparan.

Namun pada masa ini anda merasa lapar atau mengalami keinginan, anda mungkin tidak berfikir secara rasional. Anda mungkin merasakan bahawa anda perlu melakukan sesuatu dengan segera untuk memenuhi keinginan anda untuk makan. Mungkin pemikiran yang tidak tepat ini berpunca dari sebahagian daripada nenek moyang kami yang hanya mampu bertahan jika mereka mengembangkan keupayaan untuk memusatkan tumpuan perhatian mereka pada makan ketika makanan di sekelilingnya sehingga mereka dapat memperoleh berat badan untuk bertahan hidup lebih cepat ketika makanan kekurangan. Hari ini, makanan berlimpah sepanjang masa, tetapi otak moden kita belum lagi mengejar realiti moden ini.

Saya akan mengajar anda bagaimana untuk bertindak balas dengan berkesan pada suara di kepala anda yang cuba meyakinkan anda, saya perlu makan sekarang! Anda akan belajar banyak teknik untuk memfokuskan semula perhatian anda supaya kelaparan dan keinginan kehilangan daya persuasif mereka. Anda akan belajar untuk memberitahu diri sendiri, saya hanya berasa lapar, atau saya hanya mempunyai keinginan … Saya tidak perlu memberi perhatian kepadanya … Saya boleh beralih tumpuan saya kepada sesuatu yang lain … Saya tidak perlu makan secara impulsif untuk menghilangkan perasaan ini … Dalam beberapa minit, saya akan sangat gembira kerana saya tidak makan.

Ciri 3
Anda Suka Rasa Penuh

Orang-orang nipis biasanya suka makan hingga ke tempat mereka cukup lengkap.

Ia tidak betul jika mereka makan begitu banyak yang mereka rasa tidak selesa mengambil berjalan kaki selepas makan. Walaupun terdapat makanan yang lazat, mereka tidak mahu terus makan. Mereka berasa tidak paksaan untuk mengosongkan plat mereka.

Anda, bagaimanapun, mungkin berasa tidak selesa jika anda berhenti makan pada ketika itu. Terdapat tiga sebab yang mungkin anda rasa seperti ini:

• Satu, anda mungkin bimbang bahawa anda akan berasa lapar sebelum makan berikutnya.

• Dua, anda mungkin merasa dilarang jika anda tidak makan seberapa banyak yang anda mahukan.

• Tiga, anda mungkin terbiasa dengan makan lebih banyak daripada yang sihat. Sesungguhnya, anda boleh menandakan tahap kepenuhan yang anda rasai selepas terlalu largemeal sebagai “normal” apabila anda sebenarnya telah dimakan hingga ke tahap overfullness.

Saya fenomena ini baru-baru ini apabila saya makan malam di rumah rakan sekerja. Terdapat 10 dari kita semua. Walaupun saya biasanya tidak menyedari apa yang orang makan, pada malam ini saya memutuskan untuk memberi perhatian. Inilah yang saya perhatikan: Dua daripada kami (kedua-dua wanita) makan dengan berhati-hati. Tiga lelaki (semua berat normal) makan lebih banyak daripada yang kita lakukan, tetapi tidak banyak lagi. Lima yang lain (semua yang berlebihan berat badan) makan lebih banyak daripada yang lain.

Kami pemakan cahaya melewati hors d’oeuvres dan beberapa hidangan sampingan sama sekali dan memakan sesetengah hidangan, sayuran, dan beras. Pemakan yang sederhana mempunyai beberapa hors d’oeuvres dan selesai sebahagian besar apa yang ada pada piring mereka. Pemakan besar makan banyak hors d’oeuvres dan hidangan sampingan dan selesai hampir segalanya di atas pinggan mereka. Mereka tidak mungkin masih lapar, namun semuanya mempunyai detik. Mereka juga makan sebahagian besar pencuci mulut.

Kenapa mereka makan lebih dari sudut kepenuhan? Mungkin kerana mereka semua mempunyai fikiran seperti:

• Ini sangat sedap. Saya tidak mahu berhenti.

• Ia satu majlis khas, jadi tidak mengapa untuk berbelanja hebat.

• Saya ingin menunjukkan pelayan wanita saya bahawa saya menghargai usaha beliau.

• Saya tidak dapat menahan makanan seperti ini.

Mereka mungkin juga berlebihan kerana mereka mahu berasa terlalu penuh pada akhir makan.

Penyelesaian Beck Diet

Program ini mengajar anda bagaimana untuk menukar minda anda supaya anda benar-benar merasa selesa dengan perasaan yang penuh dengan penuh pada akhir makan. Ia mengambil amalan, tetapi anda akan sampai ke titik di mana bukannya merasa dilarang apabila anda bangun dari meja, anda akan secara automatik berkata, saya sangat gembira saya tidak makan terlalu banyak.

Ciri 4
Anda Fool Yourself Mengenai Berapa Banyak Anda Makan

Orang-orang nipis biasanya mempunyai tolok ukur yang banyak untuk mereka makan. Mereka tidak makan terlalu banyak, dan apabila mereka berbuat demikian, mereka secara semula jadi makan kurang pada makan berikutnya atau dua untuk mengimbanginya.

Namun, orang yang berjuang dengan diet, sering menipu diri sendiri tentang berapa banyak makanan yang mereka makan. Malah, kadang-kadang anda mungkin sengaja cuba untuk tidak melihat apa yang anda makan kerana anda tahu anda akan berasa buruk jika anda benar-benar memberi perhatian. Contohnya, anda boleh makan satu liter ais krim berdiri di peti sejuk atau menyelesaikan keseluruhan cip sambil menonton TV. Seolah-olah sebahagian daripada anda percaya, Jika saya tidak sedar sepenuhnya tentang apa yang saya lakukan, tidak mengapa untuk terus makan.

Anda mungkin memberitahu diri sendiri bahawa apa yang anda makan tidak terlalu penting – iaitu, kalori tidak menghitung jika anda hanya makan serbuk di bahagian bawah beg kue, icing yang ditinggalkan pada pemotong kek , atau sekeping pretzel yang pecah. Mungkin anda membenarkan makan terlalu banyak kerana anda makan, merayakan, atau bercuti. Atau anda mungkin membuat alasan bahawa anda perlu makan sesuatu kerana ia adalah percuma atau ada yang menyeru anda kepada ea

Anda juga boleh menipu diri sendiri dengan cara lain. Anda mungkin menggunakan sesuatu yang tidak boleh anda makan sebagai alasan untuk makan lebih banyak lagi. Mungkin anda telah berkata kepada diri sendiri, Oleh kerana saya tersesat dari diet ini, saya mungkin juga meniup sepanjang hari. Jadi anda makan dan makan, menjanjikan diri anda akan bermula semula esok.

Penyelesaian Beck Diet

Semasa anda membaca ini, anda mungkin dapat melihat bagaimana pemikiran seperti ini tidak masuk akal. Namun, pada masa ini, pemikiran mensabotah anda menimpa minda rasional anda. Menyedari dan bertindak balas dengan cara yang baik untuk pemikiran mensabotaj ini merupakan komponen penting dalam program ini. Anda akan mengamalkan kemahiran ini setiap hari.

Ciri 5
Anda Nyaman Diri dengan Makanan

Apabila orang kurus kecewa secara emosi, mereka tidak berpaling kepada makanan untuk gangguan atau kesenangan. Ia hanya tidak menyentuh fikiran mereka. Jika ada, mereka cenderung kehilangan keinginan untuk makan.

Sebaliknya, apabila anda berasa bosan atau bosan, anda mungkin segera merebut makanan. Makan boleh mengalih perhatian anda dari perasaan negatif anda dan menenangkan anda. Malah, terdapat makanan tertentu-coklat, misalnya-yang mengandungi bahan yang mengeluarkan bahan kimia “merasa baik” di otak anda.

Masalahnya, sememangnya, anda berasa lebih baik seketika. Apa yang berlaku sebaik sahaja anda selesai makan? Anda masih perlu menangani masalah yang membuat anda kecewa. Dan, di atas itu, anda merasa tidak baik bahawa anda tersesat dari diet anda. Anda menjadi kritikal diri sendiri, melemahkan keyakinan anda, dan merasa lebih buruk daripada yang anda lakukan pada mulanya.

Penyelesaian Beck Diet

Daripada cuba untuk menghibur diri dengan makanan, Beck Diet Solution

mengajar anda untuk bertenang dengan cara lain: dengan menggunakan teknik gangguan dan relaksasi, dengan mengimbangi pemikiran sabotaj anda, dan dengan menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan emosi negatif anda di tempat pertama.

Ciri 6
Anda Rasa Tidak berdaya dan Tidak Beruntung Apabila Anda Meningkatkan Berat Badan

Apabila orang yang kurus mendapat berat badan, mereka biasanya tidak melihatnya sebagai malapetaka. Mereka menyangka bahawa mereka hanya akan menonton apa yang mereka makan untuk beberapa hari akan datang atau meningkatkan senaman mereka. Mereka yakin bahawa skala itu akan turun.

Anda mungkin berbeza. Apa yang berlaku di fikiran anda apabila anda lihat pada skala yang lebih tinggi daripada yang anda harapkan? Anda mungkin mempunyai fikiran seperti, saya tidak boleh percaya! Ini dahsyat! Saya tidak akan kehilangan berat badan!

Orang-orang nipis percaya kepada kemampuan mereka untuk membuat keputusan yang baik tentang apa, kapan, dan berapa banyak yang mereka akan makan-dan untuk meneruskan dengan keputusan ini. Walaupun mereka makan lebih daripada biasa, seperti di pesta, mereka yakin bahawa mereka akan kembali ke cara yang lebih terkawal untuk makan selepas itu.

Anda, bagaimanapun, mungkin menentang sabotoran dan memalukan pemikiran yang melemahkan keyakinan anda. Apabila anda makan terlalu banyak, anda mungkin percaya bahawa anda tidak akan dapat mengawal makan anda.

Penyelesaian Beck Diet

Program ini mengajar anda banyak teknik untuk mencegah makan berlebihan. Tetapi, sama pentingnya, ia juga mengajar anda bagaimana untuk belajar dari kesilapan makan anda dan untuk mengembalikan diri anda dengan segera. Apabila anda berbuat demikian, keyakinan anda bertambah. Anda akan tahu bahawa anda boleh segera pulih dari slip dan mengawal makan dan berat badan anda.