Thor perempuan? Tentara guruh komik Marvel Comics kini menjadi dewi

Perempuan Thor
Versi wanita baru Marvel Comics dari superhero Thor.Hari ini

Thor, tuhan guntur macho yang telah menjadi komik Marvel Comics selama lebih dari setengah abad dan digambarkan oleh pelakon Chris Hemsworth dalam beberapa filem blockbuster, kini dewi guntur.

Oleh itu, menetapkan Marvel Comics Selasa, menyeru berita “mengejutkan dan menarik.” Thor wanita baru, dalam bentuk karya seni, diumumkan pada “The View” pada hari Selasa.

“Perubahan ini tidak dibuat hanya untuk menambah wira wanita lain kepada Marvel Universe, perubahan dari cerita Thor yang ditulis oleh penulis Jason Aaron,” kata Thor editor Wil Moss kepada TODAY.com. “Kita tidak boleh memberitahu semua rahsia cerita pada ketika ini, tetapi apabila keseluruhan cerita di luar sana, ia akan menjadi jelas mengapa wanita ini telah menjadi Thor baru.”

Perempuan Thor
Hari ini

Tafsiran superheroik Marvel tentang tuhan guntur mitos Norse pertama kali muncul pada tahun 1962. Dalam Perjalanan ke Misteri No. 83, seorang doktor lemah yang bernama Donald Blake terjatuh ke atas tukul mistik Thor dalam perjalanan ke Norway dan mendapati dirinya berubah menjadi muscleman mitologi. (Dalam kisah-kisah kemudian ia telah mendedahkan bahawa dia benar-benar Thor sepanjang masa: bapanya, Odin, telah memberinya amnesia dan menjadikannya seorang yang lemah lembut untuk mengajarnya kerendahan hati.)

Sepanjang 50 tahun yang lalu, Thor menjadi watak utama Marvel Comics dan menjadi tuan rumah pasukan superhero utama penerbit komik, The Avengers. Namun, dia telah melalui beberapa perubahan selama bertahun-tahun.

“Terdapat sejarah yang panjang dari watak-watak Marvel yang lain yang memungut tukul dan menjadi Thor, terutamanya ketika berusia 80-an ketika penulis / pelukis Walter Simonson mempunyai seorang asing bernama Beta Ray Bill mengangkat tukul dan menjadi Thor untuk seketika,” Moss menegaskan. (Ia juga semasa era Simonson bahawa Thor menjadi Katak Thunder dalam satu cerita yang tidak dapat diingati.)

Kenapa Marvel memberikan watak yang dihormati perubahan seks secara tiba-tiba? “Marvel nampaknya memikat penonton wanita dengan watak-watak ini dan lain-lain,” kata Gerry Gladston, pemilik bersama Midtown Comics, peruncit komik terbesar di New York City, kepada TODAY.com. Beliau menyeru pembangunan “perkara yang sangat baik, kerana wanita dan perempuan bukan sasaran utama untuk komik pahlawan super selama bertahun-tahun.

“Setakat ini reaksi kipasnya kebanyakannya positif, dengan beberapa keraguan, seperti yang diharapkan,” kata Gladston.

Tidak seperti suis jantina mungkin kelihatan, “ini bukan kesinambungan baru, ia adalah kesinambungan cerita dari siri ‘Thor: God of Thunder’ semasa,” kata Moss. “Tetapi sejak kita mempunyai Thor baru – artis baru, Russell Dauterman – dan ia adalah titik melompat besar untuk pembaca baru, kami fikir ini sepatutnya menjadi permulaan siri baru.”

Di Twitter, beberapa peminat komik menyatakan kecewa:

Yang lain mengalu-alukan berita itu:

“Kami sudah mendapat banyak maklum balas positif,” kata Moss kepada TODAY.com. “Saya yakin sesetengah orang tidak senang dengan perubahan ini, tetapi jika mereka benar-benar membaca cerita, saya meramalkan mereka akan terkejut betapa mereka suka.”

Ikuti Rick Schindler di Twitter.