‘The Heat’ adalah: Sandra Bullock dan Melissa McCarthy bintang dalam komedi teman wanita pertama

Anda telah melihat filem seperti “The Heat.” Tetapi anda tidak pernah melihat filem seperti “The Heat.”

GAMBAR: The Heat
Bintang Sandra Bullock dan Melissa McCarthy dalam “The Heat,” yang mungkin merupakan filem polis buddy yang pertama yang dibintangi oleh dua wanita.Gemma La Mana / Hari ini

Komedi polis buddy, yang dibuka pada hari Jumaat dan dibintangi oleh Sandra Bullock dan Melissa McCarthy, mempunyai plot yang biasa, tetapi sentuhan baru. Rakan-rakan adalah kedua-dua wanita.

Ini bukan wanita yang makan tengah hari dan bercakap tentang masalah lelaki atau impian mereka untuk berkahwin, atau merancang kehamilan. Ini adalah wanita yang sukar untuk hidup dan bekerja dengan penguatkuasaan undang-undang dan kutukan. Nah, ada yang. McCarthy’s Det. Mullins adalah kesat dan liar dan mengasyikkan membuat orang lain tidak selesa. Ejen FBI Bullock Ashburn sombong, naik taraf dan tidak mempunyai banyak rasa humor. Jika mereka mengingatkan anda tentang orang-orang dalam “Senapang Lethal” atau “48 Jam,” anda tidak bersendirian.

“Ia hanya satu komedi yang menyeronokkan yang anda boleh menukar dua lelaki untuk wanita, dan dengan cara itu ia luar biasa,” kata Yael Kohen, pengarang “Kami Membunuh: Kebangkitan Wanita dalam Komedi Amerika.” “Ini benar-benar sangat berisiko filem dan menarik dengan cara. Ia tidak tinggi seperti ‘Bridesmaids,’ yang juga mempunyai keadaan semasa mengenai bagaimana wanita berkelakuan dan berkaitan. Filem ini tidak mempunyai apa-apa. “

Apabila “Bridesmaids” menjadi penghalang kotak-pejabat pada 2011, memperoleh $ 300 juta di seluruh dunia, pengkritik mengisytiharkan permulaan era baru bagi wanita dalam peranan utama. Tetapi dua tahun kemudian, kebanyakan peranan komedi untuk wanita masih pelbagai romantis, dengan seorang pelakon manis yang dipasangkan dengan lelaki terkemuka. “The Heat,” yang diarahkan oleh “Bridesmaids” Paul Feig, kini telah mewarisi tekanan. Malah sebelum filem itu melanda teater, penulis skrip Katie Dippold (“Parks and Recreation”) telah diletakkan pada sekuel.

“Pada penghujung hari, itu adalah soalan wang,” kata Kohen. “Jika ‘The Heat’, anda lebih baik melihat lebih banyak (komedi teman wanita) dan anda lebih cenderung melihat sekuel.”

Komedi dengan dua wanita terkemuka lebih popular pada tahun 1980an daripada sekarang, kata Kohen. Bette Midler membintangi “Outrageous Fortune” dengan Shelley Long pada tahun 1987 dan dalam “Perniagaan Besar” dengan Lily Tomlin pada tahun 1988. Pada tahun yang sama, Rebecca De Mornay dan Mary Gross membintangi apa yang boleh turun dalam sejarah sebagai komedi teman wanita pertama tetapi “Feds” adalah kegagalan sehingga tidak ada yang mengingatnya. “Thelma dan Louise” pada tahun 1991 menjadi alasan untuk wanita dalam filem dan mempunyai unsur-unsur komedi walaupun pada dasarnya drama.

Tetapi, baru-baru ini, Hollywood lebih tepat untuk memasangkan seseorang seperti Kate Hudson dengan Gael Garcia Bernal daripada dengan protagonis wanita. Tina Fey dan Amy Poehler menonjol pada 2008 apabila mereka membintangi “Baby Mama,” yang memenangi pekan pembukaannya dan mencecah $ 60 juta di seluruh dunia. Tetapi belum ada komedi wanita komedi utama sejak itu.

“Hollywood berfikir bahawa lelaki tidak akan berminat melihat kedua-dua wanita di skrin besar,” kata Kohen. “Mereka selalu mahu lelaki terkemuka membantu wanita membuka filem. Jika ‘The Heat’ tidak berfungsi dengan baik, saya tidak fikir bahawa dua wanita tidak boleh membuka filem. Ia hanya mungkin bahawa orang tidak berminat dalam filem itu. Tetapi kita tahu itu bukan bagaimana ia akan dilihat. “

Penulis skrip “Heat” Dippold, 33, memberitahu Kohen dalam temu bual di Marie Claire bahawa dia tidak memikirkan halangan jantina atau tropika Hollywood ketika dia menulis skrip. Berkembang, dia suka “Running Scared” dan “Weapon Lethal,” dan berkata, “Saya selalu merasakan seperti orang-orang lelaki, polis kawan, sangat keren dan badass dan lucu, dan saya selalu mahu melihat dua wanita seperti itu.”

47 foto

Tayangan slaid

Sandra Bullock

Pelakon-penyanyi pelakon-pelakon Sandra Bullock telah memainkan angkasawan dalam masalah, ejen FBI yang feisty dan lebih.

Dalam vein yang sama, Bullock memberitahu Marie Claire bahawa dia tertarik dengan skrip kerana Dippold tidak menyekat tingkah laku wataknya mengikut jangkaan jantina. “Katie menulis sebuah cerita yang mengharuskan dua manusia untuk tidak diketepikan dan tidak fikiran seperti idiot, sesuatu yang dilakukan oleh wanita dan lelaki setiap hari,” kata Bullock.

Bullock mesti benar-benar suka apa yang dia baca. Kedua-dua dia dan McCarthy menandatangani kontrak untuk membintangi filem itu dalam masa 10 hari selepas Chernin Entertainment membeli skrip dengan harga $ 600,000. Filem ini dibuka pada kelajuan rekod, hanya 20 bulan selepas Dippold menyelesaikan skripnya. Tetapi walaupun dengan buzz positif itu, masih terdapat keraguan di kalangan eksekutif studio mengenai sama ada dua wanita boleh membuka komedi teman aksi, Kohen berkata.

“Ia cukup sukar untuk membuktikan bahawa seorang wanita boleh membuka filem apatah lagi seorang lelaki,” kata Kohen. “Ia sangat penting untuk filem dan studio untuk membuat keputusan itu. Eksekutif biasanya bimbang sama ada penonton akan terlalu estrogenisasi dengan dua wanita yang memimpin. Nah, ‘The Heat’ pastinya tidak begitu. “