Steven Spielberg: Saya ‘diletakkan di bumi ini untuk’ menceritakan kisah Holocaust

Steven Spielberg mungkin terkenal dengan beberapa blockbusters terbesar yang pernah memukul skrin besar, termasuk “Jaws,” “Tutup Menemui Jenis Ketiga,” “ET,” “Jurassic Park” dan francais “Indiana Jones”, tetapi mengarahkan filem-filem ikonik itu bukan apa yang dia anggap sebagai panggilan sebenarnya.

Seperti yang dia baru-baru ini menjelaskan kepada Maria Shriver semasa wawancara untuk HARI INI, itu kerja yang dilancarkannya selepas satu lagi hits skrin besarnya, “Senarai Schindler’s 1993,” yang paling bermakna baginya.

Steven Spielberg menceritakan kisah tentang mangsa-mangsa pembunuhan beramai-ramai

May.05.201404:23

“Ini adalah sesuatu yang saya lakukan di bumi ini – bukan sekadar untuk membuat filem, tetapi untuk memberitahu kebenaran ini kepada orang, terutamanya golongan muda,” kata Spielberg mengenai Yayasan USC Shoah, sebuah pertubuhan bukan untung yang diasaskan sejurus selepas menghasilkan Senarai Schindler yang memenangi Oscar, yang dibiayai dengan hasil daripada filem itu.

Matlamat kumpulan adalah “mengatasi prasangka, intoleransi dan ketaksuban” melalui penggunaan “sejarah visual,” dan di sinilah bakat membuat filem Spielberg datang kepadanya. Dalam tempoh 20 tahun yang lalu, Yayasan USC Shoah telah menayangkan wawancara dengan 52.000 orang yang selamat dari Holocaust dan genosida di Nanjing dan Rwanda.

“Ini boleh jadi saya jika saya dilahirkan pada masa dan tempat yang berbeza,” kata Spielberg tentang kengerian yang diceritakan semula dalam akaun-akaun yang pertama. “Dan ini boleh berlaku lagi.”

Itulah sebabnya mengapa kerja ini begitu penting baginya, dan itulah sebabnya organisasi telah melancarkan IWitness, sebuah program yang menggunakan video untuk pendidikan orang muda.

“Ini adalah pelajar yang memberi inspirasi bukan sahaja untuk mendengar masa lalu, tetapi bertindak untuk masa depan mereka sendiri,” kata Stephen Smith, pengarah eksekutif Yayasan Shoah, kepada TODAY..

Antara mereka yang berkongsi kisah mereka dengan matlamat tersebut ialah Celina Biniaz, yang baru berusia 13 tahun ketika dia dihantar ke Auschwitz. Dia adalah gadis termuda di senarai Schindler. 

“Oskar Schindler memberi saya hidup, jadi dia menyelamatkan nyawa saya,” katanya kepada HARI INI lelaki yang menyelamatkan lebih daripada 1,200 orang Yahudi dari kem-kem tahanan dengan menggunakannya di kilangnya. “Tetapi Steven Spielberg memberi saya satu suara, jadi ia adalah Schindler kedua saya.”

“Baiklah itu indah,” kata Spielberg ketika dia bersandar pada komen Biniaz.

Sudah jelas dia tersentuh oleh sentimen dan cerita dari semua orang yang telah menyumbang.

“Saya rasa saya mempunyai 52,000 datuk nenek yang tidak pernah saya kenal,” katanya.

Ikut Ree Hines di Google+.