Siapa Ant-Man? 5 fakta yang kurang diketahui mengenai superhero terkecil di musim panas

Dia mungkin hanya saiz semut, tetapi ada harapan yang besar untuk “Ant-Man,” pembukaan superhero saga yang ringan pada hari Jumaat. Tetapi siapa yang lelaki ini? Berikut adalah beberapa fakta yang kurang diketahui untuk dibawa masuk ke teater dengan popcorn anda:

Sebenarnya ada DUA Ant-Lelaki: Ant-Man yang pertama, yang diperkenalkan dalam kisah Marvel Comics tahun 1962 “The Man in the Ant Hill,” adalah Hank Pym, seorang saintis yang mendapati cara untuk mengecilkan saiznya. Michael Douglas memainkannya dalam filem itu, sementara Paul Rudd sebagai bintang kedua Ant-Man, seorang pencuri bernama Scott Lang yang menjadi orang baik yang berisiko tinggi di bawah bimbingan Pym.

Tales to Astonish #27, 1962
Komik Marvel

Dia seorang yang tidak berpengalaman: Walaupun dia adalah ahli pendiri Avengers yang hebat, Ant-Man menjana jualan serangga untuk komik Marvel. “Ant-Man tidak pernah menjadi salah satu penjual atas kami atau mempunyai buku sendiri,” penulis Stan Lee mengakui beberapa dekad selepas memperkenalkannya, menyalahkan seniman wataknya kerana tidak menariknya di sebelah benda-benda yang meramalkan saiznya yang kecil: “Anda mengira anda sedang mencari pada lelaki biasa yang memakai pakaian seluar seperti mereka semua, ia tidak mempunyai minat. “

Pembalas #1, 1963
Komik Marvel

Dia adalah lelucon lelucon di “SNL” pada tahun 70-an: Antar Man (yang dimainkan oleh Garrett Morris) yang ditakdirkan dengan semangat yang tinggi di dunia superhero, telah dibenci dalam episod 1979 “Saturday Night Live” selepas menjelaskan kekuasaannya di sebuah pesta superhero: “Saya mengecilkan diri saya ke saiz semut sambil mengekalkan kekuatan penuh saya. ” Jeered John Belushi sebagai Hulk: “Siapa, selamatkan diri dari lelaki ini!”

Kuasanya tidak masuk akal: James Kakalios, profesor fizik di University of Minnesota dan pengarang “The Physics of Superheroes,” menjelaskan mengapa sangat sukar untuk membuat diri anda lebih kecil atau lebih besar seperti Ant-Man: “Anda tidak boleh hanya mengeluarkan atau menambah atom … di manakah mereka pergi atau datang? ” Dan tidak, anda tidak boleh membendung mereka dengan lebih dekat: “Atom berkecai bersama-sama seperti itu mungkin memerlukan tekanan yang mencukupi untuk menghentikan tindak balas gabungan nuklear,” kata pengulas sains NBCNews.com, Alan Boyle. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai mengapa mengecut seperti Ant-Man adalah mustahil di sini.

LEBIH: ‘Ant-Man’ membina papan iklan kecil untuk memasarkan filem kepada demografi semut penting

Paul Rudd in
Hiburan Marvel / YouTube

Topi keledar bukan hanya untuk persembahan: Memandangkan bagaimana gitar vokal Ant-Man mendapat, bagaimana dia tidak bercakap seperti Kristin Chenoweth pada helium? Kakalios menunjuk ke topi keledarnya, yang difikirkannya mengimbangi kesan difraksi apabila dia bersaiz anting, “menjaga suaranya daripada membunyikan terlalu lantang dan menyesuaikan jarak pendengarannya supaya dia dapat mendengar apa yang dikatakan tentang dia – walaupun mungkin dia tidak mahu untuk mendengar semua itu. “

Paul Rudd in
Hiburan Marvel / YouTube

Penjahat ‘Ant-Man’ Corey Stoll mengaku: Saya seorang artis buku komik gagal.

Ikuti Rick Schindler di Twitter.