Shootout di coral ‘True Grit’: Filem manakah yang menang?

Dua versi “Grit Benar” seperti Athens, Greece, dan Athens, Georgia: Mereka mempunyai nama yang sama, tetapi mereka berada dalam dunia yang sama sekali berbeza.

Namun bagi semua perbezaan mereka, kedua-dua Barat mendapati banyak peminat dan mendapat banyak perhatian Oscar. John Wayne dinamakan Best Actor untuk asal 1969, dan pembuatan semula 2010 yang diarahkan oleh adik-beradik Coen, bersaing untuk 10 Oscars pada 27 Feb, termasuk Best Picture and Best Director.

Jadi filem mana yang lebih baik? Lihat perbandingan ini dan tentukan versi mana yang anda fikir adalah yang paling tepat … dan yang paling hebat.

Rooster Cogburn (Marshall A.S.)
1969:
  Di dalam novel Charles Portis ‘1968 Wild West, Rooster Cogburn adalah seorang ahli hukum yang mempunyai berat badan berlebihan satu mata yang tidak dikenali. Dalam filem 1969, dia adalah John Wayne. Sentiasa lebih banyak ikon daripada seorang pelakon, Wayne menggunakan kelebihannya dan kecenderungannya menjadikan Rooster sebagai koboi filem klasik. Apabila kita bertemu dengannya, dia mengangkut orang jahat ke penjara, dan dalam kejadian terakhir, dia melompat kudanya di atas pagar dan menunggang ke matahari terbenam. Dia mungkin menjadi kekacauan lama, tetapi di tangan Wayne, Rooster Cogburn adalah pahlawan Amerika.

2010: Apabila Coens memperkenalkan Rooster dalam filem baru, dia terkunci di luar rumah, menjerit bahawa dia mahu dibiarkan bersendirian. Untuk filem yang lain, dia selalu ditangkap dengan seluarnya, tersandung dalam situasi berbahaya dan entah bagaimana menembak dirinya daripada mereka. Tetapi terima kasih kepada penulisan yang kuat dan prestasi yang manis dengan Jeff Bridges, Rooster adalah lebih daripada satu jenaka. Dia sebahagian daripada dunia yang mengharamkan yang hilang. Kadang-kadang, ia membuatnya bodoh, dan kadang-kadang, ia menjadikan dia jiwa yang hilang dengan jantung lebam.

Kelebihan: 1969. Jambatan adalah pelakon yang lebih baik, dan dia bekerja dengan skrip yang lebih baik, tetapi dia tidak dapat mengalahkan salah satu peranan yang paling ikonik Duke.

Bacalah transkrip sembang Oscar Courtney Hazlett

Keganasan
1969:
Bukan untuk bunyi yang berani, tetapi filem ini sangat ganas untuk sesuatu yang anda lihat pada TCM. Terdapat jari-jari terputus yang terbang, pukulan semakin dilemparkan, dan satu adegan gelap yang lucu di mana John Wayne mengancam untuk membuat scofflaw makan bulu ayam belanda. Tetapi itu berkata, tidak banyak keganasan. Keganasan filem itu tidak sepatutnya kelihatan nyata. Ia sepatutnya membuat benang ini lebih menarik.

2010: The Coens menggunakan pendekatan yang sama. Kami melihat selepas pertempuran – lubang peluru dalam jaket, spatter darah pada janggut – tetapi apabila ia datang kepada perjuangan sebenar, kamera itu menarik diri, membiarkan filem memberi tumpuan kepada cerita dan watak bukan kekejaman. Terdapat satu pengecualian, walaupun. Mattie pergi ke gantung di kedua-dua filem, dan pada yang pertama, kita hanya melihat tahanan yang berdiri dengan tudung di kepala mereka. Dalam versi baru, kita melihat wajah mereka terlebih dahulu. Kami mendengar mereka merayu atau mengutuk atau menyanyi sebelum mereka mati. Mengetahui lelaki, walaupun sedikit, menambah sengatan realiti kepada hukuman mereka.

Kelebihan: Lukis. Kedua-dua filem melakukan kerja keras menggunakan keganasan untuk meneruskan suasana cerita.

Mattie Ross (Gadis itu)
1969: Mattie Ross mungkin hanya 14, tetapi selepas seorang bernama Tom Chaney membunuh bapanya, dia mahu membalas dendam. Dia menyewa Rooster untuk menjejaki Chaney dan mempunyai saraf untuk menyertainya, tetapi dalam filem 1969, dia juga menyelinap pergi untuk menangis.

(Ditinggalkan) Marshall Reuben J. 'Rooster' Cogburn playe by John Wayne and Mattie Ross played by Kim Darby in 1969' True Grit' (R) Jeff Bridges and Hailee Steinfeld in the 2010 version.
(Kiri) Marshall Reuben J. ‘Rooster’ Cogburn playe oleh John Wayne dan Mattie Ross yang dimainkan oleh Kim Darby pada tahun 1969 ‘True Grit’ (R) Jeff Bridges dan Hailee Steinfeld dalam versi 2010.

Mata terkejut Kim Darby mengatakan bahawa untuk semua dia, Mattie seorang gadis kecil. Ketika dia mengambil barang ayahnya, dia mengayunkan jam poketnya dan menangis. Kami mengingatkan betapa lemahnya dia.

2010: Mattie yang baru melihat jam tangan ayahnya, tetapi dia merebut senapangnya. Dalam prestasi yang dinamakan Oscar, Hailee Steinfeld menjadikan watak sebagai seorang budak yang tidak masuk akal yang dapat mengalahkan orang dewasa dan menjinakkan kuda liar. The Coens jelas percaya kepadanya: Sama seperti buku itu, Mattie menceritakan filem itu, dan kami belajar untuk melihat watak-wataknya melalui matanya. Anda mendapat gambaran bahawa jika Mattie ini bertemu dengan yang asal, dia akan memakainya di dalam mulut.

Kelebihan: 2010. Hailee Steinfeld begitu baik sehingga beberapa pakar meramalkan dia akan menjadi pemenang kecewa untuk Pelakon Pembantu Terbaik. Kim Darby baik-baik saja, tetapi prestasinya tidak layak.

LaBoeuf (The Texas Ranger)
1969:
LaBoeuf hanya untuk perjalanan. Pasti, dia sudah memburu Chaney lebih lama daripada Rooster dan Mattie, dan pasti, dia mempunyai pengalaman bertahun-tahun sebagai Texas Ranger, tetapi apabila dia menyertai mereka dalam usaha mereka, dia kebanyakannya bertindak balas terhadap kebencian mereka.

(Atas, L-R) Marshall Reuben J. 'Rooster' Cogburn, played by John Wayne and La Boeuf played by Glen Campbell in the 1969 movie, 'True Grit.
(Top, L-R) Marshall Reuben J. ‘Rooster’ Cogburn, dimainkan oleh John Wayne dan La Boeuf yang dimainkan oleh Glen Campbell dalam filem 1969, ‘True Grit.

Dia sepatutnya menjadi penggambaran filem itu, tetapi penyanyi negara Glen Campbell, dalam debutnya, tidak pernah kelihatan selesa dengan bintang-bintangnya atau aksen Texasnya. Dan adegan terakhirnya membuktikan bahawa apabila watak utama selamat, filem itu tidak lagi memerlukan LaBoeuf. Lelaki miskin.

2010: Prestasi Matt Damon terasa terlalu moden – akan Ranger abad ke-19 menjadi sarkastik? – tetapi dia membuat LaBoeuf kelihatan pintar dan sia-sia, dan sedikit berbahaya.

Ketika dia bertemu dengan Mattie, misalnya, dia duduk di kamarnya, menonton dia tidur. Sukar untuk tahu jika dia harus mempercayainya. Pada akhir filem, Coens membuatnya lebih kompleks. Dia seorang pahlawan dalam dua adegan perjuangan, dan apabila ia dianggap, dia adalah kawan yang setia kepada gadis yang dia takut terjaga.

Kelebihan: 2010. The Coens membuat LaBoeuf watak yang bernilai, bukan hanya Cassidy Ridealong.

Humor
1969:
“Grit Benar” adalah novel yang hebat kerana ia mengimbangi kematian dan membalas dendam dengan watak-watak menarik dan komedi yang ringan. Kedua-dua filem memahami bahawa. Dalam asalnya, jenaka adalah pelepasan komik tulen. Apabila Rooster mengimbas “meminjam” wang dari sebuah bank di New Mexico, Mattie mengatakan bahawa bunyi seperti mencuri. “Itulah kedudukan mereka yang New Mexico mengambil,” katanya. “Saya terpaksa melarikan diri untuk hidup saya!” Kami sepatutnya tertawa bersama Wayne, menampar lutut kami dan berkata, “Oh, itu lama sekali!”

2010: Setiap ketawa dalam filem baru mempunyai sisi gelap. Ada sedikit lucu di mana Rooster dan LaBoeuf membuang kek jagung di udara dan cuba menembak mereka. Ayam menjadi kecewa kerana dia terus hilang, dan dia sangat gembira kerana dia mengejek dan hollers. Tetapi dia juga mabuk. Kami ketawa dengan perbelanjaannya, yang tidak pernah berlaku dengan Wayne.

Kelebihan: 2010. Humor kompleks filem baru ini lebih memuaskan daripada malam di Kilang Ha-Ha John Wayne.

Barat adalah underdogs di Oscar

Muzik
1969:
“Grit Benar” yang asal adalah 20 minit lebih lama daripada yang baru, dan itu sebahagian besarnya kerana terdapat banyak adegan John Wayne yang menunggang daerah pedesaan dengan skor yang meriah Elmer Bernstein. Muzik dan landskap kedua-duanya begitu megah yang anda harapkan dua helang botak untuk terbang dengan sepanduk di mulut mereka yang mengatakan, “Lawati Montana!”

2010: Nilai Bernstein tidak sesuai untuk filem yang lebih baru, lebih gelap, dan muzik rentetan berat Carter Burwell, yang berkisar dari kesedihan yang menyenangkan, sesuai dengan gaya Coens. Namun, sukar untuk tidak menyukai penggemar masa lama. Ia cukup untuk menjadikan anda seorang koboi, seperti John Wayne.

Kelebihan: 1969. Itu Bernstein! Dia legenda atas alasan.

Dan pemenang adalah … 2010. “Grit Benar” yang asal menangkap rayuan John Wayne, dan walaupun penyimpangan dari novel itu, ia menceritakan kisah yang baik. Walau bagaimanapun, ia sangat teruk, sesetengah lakonannya sangat mengerikan, dan sejak ia dibebaskan pada tahun yang sama seperti “Midnight Cowboy” dan “Easy Rider,” ia semula cara lama pada tahun 1969. Filem baru mungkin kelihatan bertarikh di 40 tahun, tetapi sekarang, ia bermain seperti Barat yang pintar dan halus yang menyeronokkan untuk ditonton. Saudara-saudara Coen berhak mendapat hujung topi koboi.

Ikuti liputan Oscar malam kami di Twitter! Daftar sekarang untuk mengikuti liputan Oscar Courtney Hazlett secara langsung dari L.A., ditambah dengan penggalian dan pemahaman Craig Berman sepanjang malam keemasan. Dan penanda buku blog Clicker kini untuk liputan minit demi minit secara langsung kerana ia berlaku.