Selamat tinggal, John Mahoney: Hollywood meratapi bintang ‘cemerlang’, ” inspirasi ” Frasier ‘

Tahap kesayangan dan bintang layar John Mahoney meninggal dunia pada usia 77 pada hari Ahad, tetapi kesan karirnya akan hidup di Hollywood.

Pelakon watak yang dilahirkan di Britain, yang paling terkenal dengan peranannya sebagai Marty Crane pada “Frasier”, yang dilayan dan diilhami peminat, kawan dan bekas bintang bersama sepanjang kariernya yang panjang.

Pelakon John Mahoney meninggal pada umur 77 tahun

06.06.201801:00

Sejak berita kelewatannya berlaku pada hari Isnin, ramai orang yang telah dibawa ke Twitter untuk meratapi lelaki yang mereka kenal dan menghormati kerja yang ditinggalkannya.

Mahoney berpindah ke A.S. dari England sebagai remaja dan tidak mula bertindak sehingga lewat 30-an.

Beliau telah dicalonkan untuk dua Emmys atas kerjanya pada “Frasier” dan memenangi Anugerah Tony pada tahun 1986 untuk “The House of Blue Daves.”

Gambar: TELEVISION COMEDY SERIES FRASIER FINALE TO BE TELECAST MAY 13
John Mahoney dengan rakan-rakan “Frasier” bintang Jane Leeves, David Hyde Pierce dan Kelsey Grammer. REUTERS

Periode “Frasier” Mahoney, Peri Gilpin, yang memainkan Roz di sitkom yang lama, menggesa peminat untuk menonton semula karya-karya beliau yang paling besar dan “menaikkan gelas” kepadanya.

Filmmaker Kevin Smith memanggil Mahoney sebagai “bapa kepada kita semua,” manakala bintang Ben Stiller dan Jesse Tyler Ferguson meraikan peranan penting yang dimainkannya untuk mereka di luar skrin.

Mahoney adalah legenda di Syarikat Teater Steppenwolf terkenal Chicago, yang telah berkerja di sana selama beberapa dekad.

Sebagai peringatan kepadanya, institusi itu membatalkan prestasi malam pembukaan “You Got Older”, dan sebaliknya menulis jemputan untuk “semua untuk berkumpul” di bar teater dalam ingatannya.

John Cusack dan pengarah penulis Cameron Crowe mengenali pelakon itu pada set filem 1989 “Say Anything.”

Cusack menyatakan bahawa Mahoney “menjadikan setiap orang di sekelilingnya lebih baik dan lebih bahagia setiap hari.”