Sekuel ‘Laramie’ memberi suara kepada pembunuh Shepard

Satu dekad selepas “Projek Laramie” menjadi fenomena teater, penciptanya kembali dengan epilog yang ditonjolkan oleh wawancara penjara yang memukau dengan pembunuh pelajar kolej gay Matthew Shepard – yang menggambarkannya sebagai terang tetapi tidak menyedihkan mengenai pembunuhan itu.

Pengeluaran baru, yang dibuka di seluruh negara pada 12 Oktober di lebih daripada 130 teater, mempunyai segmen berdasarkan lebih daripada 10 jam wawancara bersemuka dengan pembunuh yang dihukum Aaron McKinney, yang dikendalikan oleh Greg Pierotti, seorang pelakon gay / penulis yang membantu buat docudrama asal.

Menurut nota terperinci yang diambil oleh Pierotti dan memeluk skrip baru, McKinney mengatakan bahawa dia telah ditarik ke jenayah sejak zaman kanak-kanak, merasakan simpati terhadap ibu bapa Shepard dan menyatakan penyesalan bahawa dia membiarkan ayahnya sendiri turun.

“Sehubungan dengan Matt, saya tidak mempunyai penyesalan,” McKinney dipetik sebagai berkata dalam skrip, yang disediakan kepada The Associated Press oleh syarikat pengeluaran.

McKinney, mengikut skrip itu, mengulangi dakwaannya bahawa pembunuhan tahun 1998 di Laramie, Wyo., Bermula sebagai rompakan, tetapi menjelaskan bahawa antipatinya terhadap gay memainkan peranan.

“Malam saya melakukannya, saya telah membenci homoseksual,” kata McKinney. Dia meneruskan, mengikut skrip, untuk mengatakan bahawa dia masih tidak suka gay dan bahawa persepsi tentang kehidupan seks Shepard meningkatkan kepercayaannya bahawa pembunuhan itu dibenarkan.

McKinney dan rakannya, Russell Henderson, mensasarkan Shepard di bar di Laramie sebahagiannya kerana mereka menganggap dia gay, menurut skrip.

“Well, dia sangat mesra. Dan dia jelas gay, “kata McKinney. “Itu memainkan peranan … kelemahannya. Kelemahannya. Dan dia berpakaian bagus. Sepertinya dia punya wang. “

Awal pada 7 Oktober 1998, McKinney dan Henderson menawarkan Shepard menaiki kereta mereka, kemudian merompak dan menembak dengan pistolnya dan membiarkannya terikat dengan pagar di kawasan terpencil di luar bandar. Pelajar Universiti Wyoming yang berusia 21 tahun ditemui 18 jam kemudian dan meninggal dunia di sebuah hospital di Colorado pada 12 Oktober.

Pembunuhan itu telah menjadi tonggak utama kempen untuk meningkatkan kesedaran tentang keganasan terhadap kaum gay dan meluluskan undang-undang jenayah benci. Ibu Shepard, Judy, adalah seorang pengiklan yang tidak bertanggungjawab, manakala “Projek Laramie” – yang menyiasat pembunuhan dan akibatnya menerusi lebih daripada 200 wawancara dengan penduduk Laramie – telah menjadi sebuah potongan teater yang terkenal dan dipandang luas.

‘Ya, saya menyesal’

Projek Teater Tektonik yang berpangkalan di New York, yang telah memainkan permainan yang asal, mula bekerja tahun lalu di epilog, berjudul “The Laramie Project: 10 Years Later.” Pengarah seni syarikat itu, Moses Kaufman, berkata dia ingin mengetahui bagaimana Laramie telah berubah sejak bertahun-tahun sejak pembunuhan dan pasukannya meninjau semula ramai penduduk yang digambarkan dalam permainan terdahulu.

Lebih daripada 1,000 pelakon – amatir dan profesional – akan tampil apabila pertunjukan baru akan menjadi perdana bulan depan pada ulang tahun ke-11 kematian Shepard. Teater yang mengambil bahagian dari peringkat sekolah tinggi ke Pusat Lincoln New York, di mana Pierotti dan ahli-ahli pelakon asal akan melaksanakan.

Pierotti berkata dia masih tidak pasti jika dia akan bermain dalam segmen mengenai McKinney, satu dialog yang akan mengambil masa kira-kira 11 minit di atas pentas. Skrip ini adalah versi pensil Pierotti yang dipelbagaikan dan kadang-kadang disusun semula dari penjara; dia berkata dia cuba menyampaikan kata-kata McKinney secepat mungkin memandangkan dia tidak dibenarkan menggunakan perakam. Pegawai di Penjara Negeri Wallens Ridge di Big Stone Gap, Va., Mengesahkan wawancara.

Kali terakhir McKinney membuat kenyataan umum mengenai pembunuhan itu pada tahun 2004, apabila dia ditemubual oleh “20/20” ABC. “Wawancara itu menimbulkan kemungkinan bahawa jenayah itu didorong oleh ubat daripada sentimen anti-gay, dan Kaufman berkata dia mahu epilog untuk menangani pandangan orang sama ada pembunuhan itu adalah jenayah kebencian.

Pierotti berkata beliau melawat McKinney sekali November lalu dan dua kali lagi pada bulan Julai, bercakap dengannya selama lebih dari tiga jam setiap kali dalam bilik tamu komuniti di kemudahan maksimum keselamatan. McKinney dan Henderson, kedua-dua hukuman menjalani kehidupan, adalah antara beberapa banduan Wyoming yang dipindahkan ke Virginia atas alasan logistik.

Pierotti berkata dia menekan McKinney beberapa kali atas soal penyesalan.

“Ya, saya menyesal. Tetapi mungkin bukan cara orang mahu saya, “kata McKinney. “Saya menyesali bahawa saya tidak menjalani cara saya mengajar saya hidup.”

‘Saya seperti anak poster untuk pembunuhan kejahatan-kejahatan’

Menurut script, McKinney menyatakan empati dengan ibu bapa Shepard atas kehilangan anak mereka, walaupun dia menambah tentang Judy Shepard: “Namun, dia tidak pernah menutupnya, dan itu seperti 10 tahun.”

“Sekiranya saya dapat kembali dan tidak menjadi orang yang membunuhnya, saya akan,” kata McKinney. “Tetapi saya lebih baik di sini, saya sendiri. Saya melakukan yang lebih baik di sini daripada saya pernah berada di luar sana. “

Pierotti menghubungi McKinney melalui campurtangan Rev Roger Schmit, seorang imam Katolik Roma yang berpangkalan di Laramie pada masa pembunuhan itu. Schmit banyak berbincang dengan McKinney semasa lawatan penjara.

“Apabila saya melawat Aaron, saya rasa ada perasaan menyesal,” kata Schmit dalam satu wawancara telefon dari Kansas City, Mo, di mana dia kini tinggal. “Dia sering berdoa untuk Matthew, untuk keluarga Matthew.”

Namun Schmit telah melihat latihan skrip baru dan berkata dia tidak ragu-ragu dengan tepat menggambarkan perasaan McKinney semasa.

“Sudah tentu, ia mengecewakan saya,” kata Schmit. “Tetapi saya mempunyai keyakinan terhadap ketulenannya.”

Pierotti berkata dia mendapati sikap dan pandangan McKinney pada masa-masa yang menggembirakan, tetapi juga menggalakkan ke titik di mana dia berusaha untuk membina tahap kepercayaan bersama. Sebagai contoh, Pierotti memilih untuk mengakui kepada McKinney, pada pertemuan terakhir mereka, bahawa dia adalah gay, dan mengingatkan McKinney bertindak dengan baik, “Saya fikir begitu.”

“Dia sangat selesa mengakui dia tidak menyukai orang gay, dan bagi saya ia tidak menghiraukan mengalami kekurangan penyesalannya,” kata Pierotti. “Namun, saya sangat melindungi dia – bukan dengan cara apologist, tetapi saya melihat dia mempunyai banyak kerumitan. … Sebagai seorang artis, lebih menarik untuk menggali siapa orang ini. “

Dalam skrip, Pierotti bertanya sama ada McKinney, yang kini berusia 32 tahun, dia menjangka akan bebas.

“Lelaki, saya tidak pernah keluar dari sini,” McKinney dipetik sebagai menjawab. “Saya seperti kanak-kanak poster untuk pembunuhan kejahatan jenayah. … Dan anda perlu meletakkan diri anda atau anda gila. “