‘Saturday Night Fever’ bertukar menjadi 40! 6 perkara yang anda tidak tahu tentang klasik disko

“Saturday Night Fever” bertukar 40 tahun ini, dan anda tahu apa? Anda haruslah dancin, ya!

Apabila ia ditayangkan pada tahun 1977, filem itu adalah sensasi segera, mendorong John Travolta dari bintang “Selamat Datang, Kotter” kepada selebriti antarabangsa. Ia juga memberikan Bee Gees sebuah pajakan baru pada kehidupan sebagai band disko, dan mengubah bagaimana filem boleh menggunakan muzik untuk menceritakan kisah.

Satuday Night Fever
Donna Pescow dan John Travolta menyerang pose ikonik dalam “Saturday Night Fever”.Getty Images

Tetapi sementara kita masih ingat dengan saman putih ikonik, Travolta yang memakai Tony Manero, atau lampu kilat lantai disko di Kelab Odyssey 2001 Brooklyn, atau lagu-lagu seperti “How Deep Is Your Love,” terdapat lebih banyak “Demam Malam Sabtu” daripada sekumpulan urutan tarian dan imej Tony yang menyusuri trotoar. Berikut adalah enam perkara yang anda mungkin tidak tahu tentang filem – yang sepatutnya berputar baru di atas lantai!

1. John Travolta sangat popular sehingga hampir tidak mungkin untuk filem di lokasi.

Hari pertama penangkapan adalah huru-hara yang hampir, kerana 15,000 orang ternyata di jalanan untuk mencuba dan mendapatkan sekilas di Travolta. “Suatu ketika John dan saya berada di treler solek, dan ia mula goyah,” kata Donna Pescow, yang memainkan rakan tarian tiri Tony dan teman wanita yang berharap, kepada HARI INI. “Orang ramai menggegarkan treler untuk membuatnya keluar untuk membuat autograf.”

John Travolta and Donna Pescow
Annette (Pescow) berharap Tony (Travolta) akan memberi perhatian kepadanya, tetapi matanya pergi mengembara.Gambar Paramount

Pengarah John Badham datang dengan idea yang bijak: menghantar sebuah kereta yang menipu dengan kamera seolah-olah Travolta berada di dalam dan memancing orang ramai sebelum menghantar yang sebenar. “Itu bekerja selama kira-kira 1 juta saat,” katanya kepada HARI INI. “Akhirnya, kita sedar: jika kita akan berada di jalan raya, kita harus bangun secara harfiah pada waktu subuh dan mendapatkan tembakan, jika kita boleh keluar pada pukul 9 pagi kita berada dalam keadaan yang sangat baik.”

2. Filem ini diilhamkan oleh artikel majalah New York yang dipanggil “Rites Tribal of Saturday Night Baru.”

Artikel oleh Nik Cohn, yang diterbitkan pada 7 Jun 1976, menyatakan bahawa Manhattan masih “kuat berakar pada tahun enam puluhan” dan semua anak-anak yang sejuk berada di borough, menari malam mereka. Artikel asal, yang menumpukan pada Bay Ridge, Brooklyn, penari bernama Vincent, masih menjadi bacaan hebat dan boleh didapati di sini.

3. Ia hanya filem filem kedua pengarah Badham.

Badham telah “menghancurkan kerjaya saya” dengan menolak mengarahkan Diana Ross (yang berumur 30 tahun kemudian) sebagai Dorothy dalam “The Wiz” ketika dia melihat skrip untuk apa yang akan menjadi “Saturday Night Fever”. “Saya dibesarkan di Alabama dan tidak pernah ke Brooklyn dalam hidup saya, tetapi watak-watak ini bercakap dengan saya,” katanya. “Dua jam selepas saya mendapat skrip yang saya baca dan berjalan di sekitar rumah yang menjerit, saya sangat gembira dapat melakukan ini.”

4. Baik Badham atau Pescow tahu banyak mengenai disko.

“Saya tidak tahu apa disko,” kata Pescow. “Saya sangat ke Carole King dan Stevie Wonder.” Sementara itu, Badham, sebahagian besarnya melihat jalannya melalui tarian. “Apabila saya mula melihat disko dengan sangat teliti, saya fikir, ‘Mereka melakukan trotoar rubah!’ Kami boleh mengambil apa-apa jenis tarian, dari tango ke salsa hingga waltz dan melakukannya kepada muzik disko, yang kami lakukan. Anda hanya berfungsi untuk mengalahkan muzik. “

5. Peminat selain, menembak di Brooklyn bukanlah tanpa bahaya.

Pada suatu hari ketika krew tiba untuk menembak pada tahun 2001 Odyssey awal pagi, mereka menyedari ada sedikit neraka disko: api telah menyuarakan pintu depan. “Pada mulanya kita fikir ada seorang lelaki yang tiada tempat tinggal yang berusaha memanaskan badan di sini,” kata Badham.

Tetapi kemudian “Cadillac berkabut panjang bergulir dan beberapa orang yang sangat besar keluar.” Mereka mendapati pengurus pengeluaran dan, seperti yang dilaporkan oleh Badham, berkata, “Kami mendengar anda kanak-kanak lelaki mempunyai barbeku sedikit malam tadi. Kami berada di sini untuk membantu anda dengan itu dan pastikan ia tidak berlaku lagi.” “Pembantu” meminta $ 3,500 untuk menjaga hal-hal, dan Badham dengan senang hati membayarnya.

“Jika mereka berkata $ 10,000, kami akan menjerit kepalanya,” dia mengakui.

6. Para penonton mungkin datang untuk menari, tetapi mereka tinggal untuk cerita itu.

Satu sebab “Demam Malam Sabtu” masih begitu mengasyikkan ialah ia lebih mendalam daripada disko: Ini benar-benar kisah masa lalu yang gelap tentang seorang lelaki muda yang mula melihat gambar yang lebih besar dalam hidupnya, dan belajar bagaimana untuk mempunyai rakan wanita. (Revolusi!)

“Pada awal kritikan adalah seperti, ‘ia adalah jenis kesat,’ tetapi ia menjual rumah-rumah setiap hari,” kata Badham. “Saya diberitahu bahawa ketika Barry Diller, yang berlari (pengedar) Paramount pada waktu itu, mendapat hujung minggu pembukaan yang meletusnya menjerit pada lelaki miskin yang melaporkan mereka, mengatakan ada terlalu banyak nol di sini.”

Akhirnya, filem itu akan mencecah $ 94 juta di A.S., atau $ 358 juta diselaraskan untuk 2017. Soundtrack ini menjual lebih daripada 15 juta album dan berada di No. 1 di carta Billboard selama 18 minggu.

Tebak bahawa $ 3,500 adalah wang yang dibelanjakan dengan baik!

“Saturday Night Fever” mendapat pengumuman pengumuman pengarah ulang tahun khas pada Blu-ray dan DVD pada 2 Mei, dan akan meluncur kembali ke lebih daripada 620 bioskop di seluruh negara pada 7 Mei dan 10 Mei, dari acara Fathom. Lihat jika ia menari ke bandar anda di sini!

Ikut Randee Dawn di Twitter.