Sandal merah ruby ​​Dorothy, dicuri 13 tahun yang lalu, telah dijumpai

Perjalanan ini mengambil masa yang lebih lama daripada yang mengembara di jalan bata kuning, tetapi selipar merah terkenal Judy Garland yang memakai “The Wizard of Oz” akhirnya akan pulang ke rumah.

FBI mengumumkan pada Selasa bahawa sepasang sandal ruby ​​ikonik yang dicuri dari sebuah muzium 13 tahun yang lalu telah pulih.

Dicukan sepasang sandal merah ruby ​​dari ‘Wizard of Oz’ yang ditemui oleh FBI

Sep.04.201803:29

Kasutnya adalah salah satu dari empat pasang Garland yang dipakai sebagai Dorothy pada tahun 1939 klasik. Mereka dicuri pada tahun 2005 dari Muzium Judy Garland di Grand Rapids, Minnesota. Kasut itu milik pemungut memorabilia Michael Shaw dan dipinjamkan ke muzium, yang terletak di tempat kelahiran Garland.

“Saya merasakan secara harfiah lutut saya berlutut dari bawah,” Shaw memberitahu HARI INI kira-kira ketika dia mengetahui tentang kecurian tersebut. “Saya mempunyai mereka dan menjaga mereka lebih dari 35 tahun.”

Dorothy and her ruby slippers in
Dorothy dan selipar rubynya dalam “The Wizard of Oz.”Getty Images

Satu lagi sandal telah disediakan untuk tontonan orang ramai di Smithsonian’s National Museum of American History hingga 2017, apabila Washington, D.C., lembaga itu memaparkan mereka untuk pemulihan, melancarkan kempen Kickstarter untuk mengumpul wang untuk usaha.

Kasut-kasut itu akan kembali dipamerkan di sana pada 19 Oktober.

“Sandal ruby ​​adalah grafil suci semua memorabilia Hollywood,” kata Rhys Thomas, pengarang “The Ruby Slippers of Oz,” yang telah mengesan kes itu selama bertahun-tahun.

Dia menganggarkan nilai pasangan terakhir mereka yang dijual dalam pertukaran swasta adalah kira-kira $ 2 juta.

Sandal batu ruby ​​Dorothy salah satu artifak bersejarah 101 Smithsonian

Oktober.30.201300:28

Sebuah syarikat insurans kini memiliki sandal bekas yang hilang setelah membayar Shaw $ 800,000 untuk kerugian, menurut The New York Times.

FBI merancang untuk mendedahkan lebih banyak butiran tentang pemulihan pada sidang akhbar di hari itu.

Loading...