Rush Limbaugh mengumumkan akhir perkahwinannya yang ketiga

Pengulas radio konservatif Rush Limbaugh mengumumkan pada hari Jumaat bahawa dia dan isterinya, Marta, bercerai.

The Limbaughs “saling memutuskan untuk menamatkan perkahwinan mereka selama 10 tahun” dan telah “dipisahkan sementara menunggu penyelesaian yang baik,” menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh Limbaugh pengumuman.

Ia adalah perkahwinan ketiga untuk kedua-dua Limbaugh, 53, dan isterinya berusia 44 tahun, yang telah berkahwin pada 27 Mei 1994 di rumah Virginia Hakim Agung A.S. Clarence Thomas. Thomas merasmikan majlis tersebut.

Pasangan itu berkongsi rumah besar $ 24 juta di pantai Palm Beach. Limbaugh sering menyiarkan pameran tiga jam sehari dari studio Palm Beach.

Jurucakap Tony Knight berkata perceraian itu adalah perkara peribadi dan menolak komen lanjut.

Beberapa bulan yang lalu sukar untuk Limbaugh yang konservatif dari segi politik dan sosial, yang mengumumkan pada Oktober bahawa dia memasuki pemulihan dadah kerana dia ketagih dengan ubat penahan sakit preskripsi.

Pada masa yang sama, pendakwa West Palm Beach mengumumkan bahawa mereka sedang menyiasat sama ada Limbaugh secara haram pergi “ping doktor” untuk mendapatkan pil tersebut. Amalan ini merujuk kepada melawat beberapa doktor untuk menerima salinan pendua narkotik terkawal.

Limbaugh, yang belum didakwa dengan apa-apa jenayah, telah berulang kali bertarung melawan tuduhan dan publisiti negatif yang dia terima atas perkara itu.

Bulan lalu, beliau mengeluarkan iklan penuh halaman dalam dua akhbar Florida untuk menyerang pendakwa untuk menaikkan apa yang dipanggil penyiasatan politik bermotivasi. Dia juga kerap bercampur-aduk terhadap pendakwa dan pemberita dan mempertahankan dirinya semasa persembahannya.

Kes jenayah terhadap Limbaugh ditangguhkan sementara menunggu keputusan dari mahkamah rayuan Florida. Ia akan menentukan sama ada penyitaan rekod perubatan Limbaugh, yang diambil oleh penyiasat pada bulan November, melanggar undang-undang privasi.

Pendakwa mengatakan mereka memerlukan rekod untuk menentukan sama ada untuk membawa pertuduhan terhadap Limbaugh.