Rowling: Saya mahu membunuh ibu bapa

J.K. Rowling melancarkan kematian dalam siri Harry Potter tahun lalu, dan sejak itu, tiada jumlah yang memohon daripada peminat, kawan atau keluarga boleh meyakinkannya untuk mengubah fikirannya. Kalimat kematian telah ditetapkan dalam batu, walaupun menulis watak-wataknya kepada kelalaian sering secara peribadi menyakitkan.

“Jika tidak, apa yang awak akan lakukan? Anda hanya akan menulis buku-buku yang sangat lembut dan lembut, “katanya. “Anda tahu, tiba-tiba saya akan berada di tengah-tengah ‘Piala Api’ dan tiba-tiba semua orang akan mempunyai kehidupan yang hebat dan … plot akan pergi AWOL.”

Tetapi ada satu pengecualian. Apabila dia sampai ke Book 5, “Order of the Phoenix,” Rowling memutuskan untuk memberikan watak penangguhan dari kematian dan membunuh dua orang lain di tempatnya.

“Kalau ada satu watak yang saya tidak tahan, Arthur Weasley,” Rowling mengakui buat kali pertama secara terbuka dalam wawancara dengan Meredith Vieira HARI INI. Oleh itu, dalam “Phoenix,” Encik Weasley bertahan dengan snakebite … hampir tidak.

“Saya fikir sebahagian sebabnya ada sangat sedikit bapa yang baik dalam buku ini,” kata Rowling. “Malah, anda boleh membuat kes yang sangat baik untuk Arthur Weasley sebagai bapa tunggal yang baik dalam keseluruhan siri.”

Penulis mengaku bahawa sama seperti Dumbledore melekat pada Harry, dia menjadi sangat melekat pada Arthur Weasley. Tetapi ada sebab lain dia memilih kedua-dua watak-watak tambahan, yang telah bertahan dalam wawasan asal kisahnya, untuk mati di penghujung “Deathly Hallows” di tempat Encik Weasley.

“Saya mahu membunuh ibu bapa,” kata beliau, dengan cepat menambah bahawa “teruk” dikatakan. “Saya mahu di sana menjadi gema apa yang berlaku kepada Harry hanya untuk menunjukkan kejahatan mutlak apa yang dilakukan oleh Voldemort.”

Tema ini menyerupai seluruh buku dengan kematian Sirius Black dan Albus Dumbledore, tokoh ayah Harry yang cacat. Dan itulah sebabnya, dalam Pertempuran Hogwarts, Remus Lupin, tokoh bapanya yang hanya tersisa Harry, dan Nymphadora Tonks mati, dalam proses mewujudkan anak yatim piatu pada anak mereka, Teddy.

“Saya fikir salah satu perkara paling dahsyat mengenai perang adalah kanak-kanak yang tertinggal,” kata Rowling. “Seperti yang berlaku dalam perang pertama apabila Harry ditinggalkan, saya mahu kita melihat seorang kanak-kanak lain ditinggalkan. Dan ia menjadikannya sangat pedih bahawa ia adalah anak mereka yang baru lahir. ”

Kenapa Fred dan bukan George?

Lupine dan Tonks mungkin telah jatuh pada Arthur Weasley, tetapi seluruh klan Weasley tidak dapat diselamatkan. Fred Weasley, separuh daripada kembar yang menyayangi kesenangan, adalah mangsa lain dalam Pertempuran Hogwarts.

Tetapi kenapa Fred dan bukan adiknya George?

“Saya selalu tahu ia akan menjadi Fred, dan saya tidak boleh jujur ​​memberitahu anda mengapa,” kata Rowling.

Rowling meneka kebanyakan orang akan menjangka George mati sebelum Fred kerana Fred adalah ketua, George yang “gentler” berkembar.

“Fred biasanya lebih lucu tetapi juga kejam dari kedua-dua mereka. Jadi mereka mungkin berfikir bahawa George akan menjadi yang lebih lemah dan, oleh itu, orang yang mati. ”

Dia tidak membuat keputusan kerana lebih mudah untuk membunuh satu kembar yang lain.

“Sama ada salah seorang daripada mereka pasti dahsyat untuk dibunuh,” katanya. “Ia membunuh Fred yang dahsyat. Saya membencinya. ”

Dia membencinya, tetapi tidak menyesalinya.

“Kematian semua sangat, sangat dipertimbangkan,” kata Rowling. “Saya tidak membunuh walaupun watak-watak fiksyen ringan”

Menginap dalam kursus

Rowling menyedari peminatnya juga membenci kematian watak utama.

Terdapat satu peminat yang dia temui sebelum pembebasan “Order of the Phoenix” yang melekat dalam fikirannya. Dia seorang budak lelaki yang mengalami masalah di masa lalu, dan dia memohon kepada Rowling untuk tidak membiarkan Hagrid, Dumbledore atau Sirius mati.

“Dia pasti berkata, ‘Jangan bunuh mana-mana orang yang telah menjadi bapa kepada Harry,’ dan saya tahu saya sudah melakukannya,” kata Rowling. “Saya telah membunuh Sirius, dan saya tidak boleh berpura-pura melihatnya, saya tidak merasa cukup mengerikan.”

Tetapi dia terpaksa meletakkan perasaan itu apabila menulis.

“Saya sering bertanya, ‘Nah, tidakkah anda rasa bersalah membunuh orang, watak yang dicintai oleh anak-anak?’ Dan kedengarannya dahsyat dan kejam untuk mengatakan ‘tidak’. Tetapi sebenarnya adalah apabila anda menulis, anda perlu fikirkan hanya apa yang anda menulis dan buat keputusan penulis tentang itu … Anda tidak boleh duduk di sana dan berfikir, ‘Baiklah, saya akan membunuh Hagrid tetapi, anda tahu, orang suka dia.’ “

Nasib Hagrid

Ramai peminat takut keselamatan Hagrid dalam perjalanan ke “The Hallows of Deathly.”

Hagrid, sebenarnya, telah selamat dalam fikiran Rowling dari awal lagi. Sebelum buku pertamanya, “Harry Potter and the Sorcerer’s Stone,” juga diterbitkan, Rowling merancang untuk Hagrid untuk membawa Harry keluar dari hutan pada akhir “Deathly Hallows,” percaya bahawa Harry mati.

“Ia sangat penting,” kata Rowling. “Hagrid membawa Harry dari Dursley. Dia membawa dia ke dunia sihir … Dia adalah penjaga dan pemandunya … Dan sekarang saya mahu Hagrid menjadi orang yang membawa Harry keluar dari hutan. ”

Hagrid adalah kakak Rowling salah satu watak, Di, tidak tahan untuk melihat mati. Perkara terakhir Di berkata kepada Rowling sebelum membuka “Harry Potter and the Hallows Deathly” adalah “Jika Hagrid mati, saya tidak akan memaafkan kamu.”

“Tetapi bukan kerana dia, saya teruskan dia hidup,” kata Rowling. “Saya patut berpura-pura. Saya mungkin mendapat hadiah Krismas yang lebih baik. ”