‘Rosebud’: AFI memilih petikan filem 100 teratas

Marlon Brando adalah pesaing dalam senarai pemetik terbaik Institut Filem Amerika dari filem A.S.. Tetapi No. 1 adalah pukulan Rhett Butler kepada Scarlett O’Hara:

“Terus terang, sayang saya, saya tidak memberikan sialan.”

Garis Clark Gable ke Vivien Leigh pada tahun 1939 yang “Gone With the Wind” mengetuai senarai AFI, yang diumumkan dalam acara tahunan tahunan 100 yang disiarkan pada CBS Selasa.

Brando mempunyai sebutan No. 2 dan 3 – “Saya akan membuatnya tawaran yang dia tidak boleh menolak,” dari “The Godfather” dan “I coulda menjadi penceramah” ucapan dari “On the Waterfront.”

Dorothy Gale dari Judy Garland menduduki tempat keempat dengan “Toto, saya rasa kita tidak berada di Kansas lagi,” dari The Wizard of Oz. “Di No. 5 adalah” Lihatlah awak, anak, “yang dituturkan oleh Rick (Humphrey Bogart) ke Ilsa (Ingrid Bergman) di “Casablanca.”

Bob Gazzale, pengeluar khas AFI, menjangkakan barisan “Casablanca” akan mendahului senarai, yang dipilih melalui undi yang dihantar kepada 1,500 pelakon, pelakon, pengkritik dan lain-lain di Hollywood. Namun begitu undi telah dikira, pengunduran Rhett kelihatan pilihan yang jelas, kata Gazzale.

“Terus terang, ia telah menjadi jenis frasa menangkap frasa tangkapan,” kata Gazzale. “Ia digunakan dalam pelbagai cara. Siapa yang tidak pernah berada dalam hubungan di mana anda benar-benar memberikan semuanya kepada anda, sama ada anda seorang lelaki atau seorang wanita, dan akhirnya sampai ke titik di mana anda menyerahkan diri dan mengambil kawalan terhadap keadaan itu dengan garis sederhana dari tahun 1930-an? “

Dua baris lain dari “Pergi Dengan Angin” membuat 100 teratas, “Sekali lagi, esok adalah hari yang lain” (No. 31) dan “Sebagai Allah adalah saksi saya, saya tidak akan pernah lapar lagi” (No. ).

Membundarkan 10 teratas:

6. “Pergi ke hadapan, buat hari saya,” Clint Eastwood, “Impak yang mendadak.”

7. “Baiklah, Encik DeMille, saya bersedia untuk rapat saya,” Gloria Swanson, “Sunset Blvd.”

8. “Semoga Angkatan bersamamu,” Harrison Ford, “Star Wars.”

9. “Kencangkan tali pinggang keledar anda. Ia akan menjadi malam gemuk, “Bette Davis,” All About Eve. “

10. “Anda bercakap dengan saya?”, Robert De Niro, “Pemandu Teksi.”

“Casablanca” memimpin senarai itu dengan enam petikan, termasuk “Louis, saya fikir ini adalah permulaan persahabatan yang indah” (No. 20) dan “Kami akan sentiasa ada Paris” (No. 43), dan “Play” Bergman ia, Sam. Main ‘As Time Goes By “‘ (No. 28).

26 gambar

Tayangan slaid

Penglihatan Selebriti

Jake Johnson dan Damon Wayans Jr pada “Let’s Be Cops,” permaidani merah, Selena Gomez diabadikan dalam lilin dan banyak lagi.

Lain-lain acara termasuk Sidney Poitier “Mereka memanggil saya Mister Tibbs!” (No. 16), “Dalam Haba Malam”; Roy Scheider “Anda akan memerlukan bot yang lebih besar” (No. 35), “Jaws”; Arnold Schwarzenegger “Saya akan kembali” (No. 37), “Terminator”; Renee Zellweger “Anda mempunyai saya di ‘halo”‘ (No. 52), “Jerry Maguire”; Peter Sellers ‘”Gentlemen, anda tidak boleh bertarung di sini! Inilah Bilik Perang! “(No. 64),” Dr. Cinta pelik”; dan Charlton Heston “Soylent Green adalah orang!” (No. 77), “Soylent Green.”

Garis tertua adalah Al Jolson “Tunggu sebentar, tunggu sebentar. Anda tidak terdengar belum lagi “(No. 71) dari” Penyanyi Jazz “pada tahun 1927. Yang terbaru ialah Andy Serkis” Saya berharga “(No. 85) dari” The Lord of the Rings: The Two Towers ” “

Komedi Rowed diwakili (“Toga! Toga” John Belushi, No 82, dari “Rumah Haiwan Lampoon Negara”), bersama-sama dengan seram (Jack Nicholson’s “Here’s Johnny!”, No 68, dari “The Shining”). Begitu juga komedi muzik (“Hello, cantik”, Barbara Streisand “dari” Funny Girl “), dan cinta epik (Leonardo DiCaprio” Saya raja dunia! “, No 100, dari” Titanic “).

Kata-kata tunggal membuat senarai Orson Welles “Rosebud” (No. 17) dari “Citizen Kane” dan “Plastik” Walter Brooke (No. 42) dari “The Graduate.”

Super-spy James Bond menjaringkan barisan yang bermula dengan asal 007 Sean Connery: “Bond. James Bond “(No. 22) daripada” Dr. Tidak “dan” martini. Goncang, tidak diaduk “(No. 90) dari” Goldfinger. “

James Bond terbaru, Pierce Brosnan, menjadi tuan rumah AFI yang memetik khas. Walaupun beberapa pengkritik mengetepikan peninggalan dari senarai AFI atau grouse atas idea filem peringkat, Brosnan berkata ia semua bersenang-senang.

“Ia adalah satu sifat intrinsik sifat manusia untuk pangkat, fail, mempunyai No 1 dan No. 2, untuk membuat kita berasa lebih baik, saya fikir, dan untuk menunjukkan betapa pintar kita,” kata Brosnan. “Ini semata-mata hiburan.”

Loading...