Rodney Dangerfield mati pada 82 tahun

Rodney Dangerfield tahu “Saya tidak menghormati” adalah lucu apabila ia memecahkan New Yorkers, terkenal kerana menjadi sukar. Dari situ, satu-liner menjadi kata laluannya – dan komik bermata matanya menjadi mangsa yang kalah.

Dangerfield, 82, meninggal Selasa petang di University of California, Los Angeles, Pusat Perubatan, di mana dia menjalani pembedahan jantung pada bulan Ogos, kata publisiti Kevin Sasaki.

Selepas operasi, Sasaki berkata, pelawak itu mengalami strok kecil dan mengalami komplikasi berjangkit dan perut. Dia telah mengalami koma tetapi kesedaran kembali pada minggu lalu.

“Apabila Rodney muncul, dia mencium saya, meremas tangan saya dan tersenyum untuk doktornya,” kata isteri Dangerfield, Joan dalam kenyataan itu. Komik ini juga terselamat oleh dua anak dari perkawinan sebelumnya.

Clad dengan baju hitam, tali leher dan baju putih dengan kolar yang kelihatannya terlalu ketat, Dangerfield dibawa ke rumah dengan orang-orang seperti “Ketika saya dilahirkan, saya sangat hodoh supaya doktor menampar ibuku”; “Apabila saya memulakan perniagaan pertunjukan, saya memainkan satu kelab yang sejauh ini saya telah dikaji semula dalam Field and Stream;” dan “Setiap kali saya masuk ke lif, pengendali mengatakan hal yang sama kepada saya: ‘Basement?’ ‘

Dalam temu bual 1986, beliau menjelaskan asal usul tanda “hormat “nya:

“Saya mempunyai lelucon ini: ‘Saya bermain hide dan mencari; mereka tidak akan mencari saya. “Untuk menjadikannya lebih baik, anda mencari sesuatu untuk diletakkan di hadapannya: Saya sangat miskin, saya begitu bodoh, jadi ini, jadi. Saya fikir, ‘Sekarang apa yang sesuai dengan jenaka?’ Baiklah, ‘Tiada siapa yang suka saya’ adalah baik-baik saja. Tetapi saya fikir, perkara yang lebih mendalam akan, ‘Saya tidak menghormati.’

Dia mencubanya di sebuah kelab New York, dan jenaka itu mendapat sambutan yang lebih besar dari sebelumnya. Dia menyimpan frasa dalam perbuatan itu, dan ia seolah-olah mewujudkan ikatan dengan penontonnya.

Bahaya paling teringat untuk “Caddyshack” tahun 1980, di mana dia memegang sendiri dengan komik seperti Chevy Chase, Ted Knight dan Bill Murray.

Dia kemudian akan mendapat lebih banyak peranan filem dan menghormati peminat yang melanda jenaka dan rakan-rakan pelawak yang mengagumi bakatnya.

‘Dia sentiasa menghormati saya’

“Bagi lelaki yang tidak menghormati, saya akan merinduinya dan dia sentiasa menghormati saya. Saya suka dia, “kata pelawak George Lopez pada hari Selasa dalam satu kenyataan.

Bunga diletakkan di atas bintangnya di Hollywood Boulevard selepas kematiannya, dan perkahwinan The Improv, sebuah kelab komedi di mana sering dilakukan Dangerfield, membaca “Rest In Peace Rodney.”

Teller, separuh daripada pasangan sihir “Penn & Teller,” kata Dangerfield pada masa-masa akan muncul ketika mereka tampil di Las Vegas, berjalan di sekitar kasino memakai gaun berpakaian satin dan sandal dengan seorang gadis cantik di lengannya.

“Dia begitu yakin,” kata Teller. “Dia adalah Rodney dan dia boleh berbuat apa-apa.”

Komedian Adam Sandler, yang membintangi Dangerfield dalam “Little Nicky” pada tahun 2000, berkata kasih sayang yang dirasai untuk Dangerfield “apabila anda melihatnya di TV atau di dalam filem adalah dua kali ganda apabila anda senang bertemu dengannya. Dia seorang pahlawan yang hidup dengan gembar-gembur. “

Dangerfield dilahirkan Jacob Cohen pada 22 November 1921, di Long Island New York. Berkembang di Queens Queens, ibunya tidak berpuas hati dan bapanya tidak hadir.

Pada usia 19 tahun beliau menjadi komedi pendahulu. Dia hanya membuat kehidupan yang adil, berjalan banyak dan muncul dalam sendi kumuh.

Pada usia 27, dia berkahwin dengan Joyce Indig, seorang penyanyi yang ditemui di sebuah kelab New York. Pasangan itu menetap di Englewood, N.J., mempunyai dua orang anak, Brian dan Melanie, dan dia bekerja menjual cat dan berpihak. Tetapi kehidupan pinggir bandar yang indah memburuk apabila pasangan itu bertarung. Pasangan ini bercerai pada tahun 1962, berkahwin semula setahun kemudian dan bercerai lagi.

Dangerfield kembali ke komedi pada usia 42 tahun.

Rodney Dangerfield dilahirkan

Apabila dia kembali untuk menunjukkan perniagaan, dia mengambil nama Rodney Dangerfield.

Tempahan Dangerfield bertambah baik, dan dia mendaratkan pertunjukan televisyen. Dia muncul di pameran Ed Sullivan tujuh kali dan di “The Tonight Show” dengan Johnny Carson lebih daripada 70 kali.

Selepas mantan isterinya meninggal dunia, dia memutuskan untuk berhenti melawat dan membuka kelab malam New York, Dangerfield, supaya dia dapat tinggal di rumah dan membesarkan anaknya.

Selepas “Caddyshack,” Dangerfield terus membintangi dan kadang-kadang menulis filem-filem seperti “Easy Money,” “Kembali ke Sekolah,” “Bergerak,” “Pengakap,” “Ladybugs” dan “Meet Sparks Sparks. bapa sadis di Oliver Stone 1994 “Pembunuh Lahir Asli.”

Pada tahun 1995, Akademi Seni Rupa dan Sains menolak permohonan Dangerfield untuk menjadi ahli.

Ia adalah penolakan utama, dan Dangerfield memainkannya. Beliau telah menubuhkan laman webnya sendiri (“saya keluar dan membeli Apple Computer, ia mempunyai cacing di dalamnya”), dan peminatnya menggunakannya untuk menyatakan kemarahan mereka. Reaksi orang ramai mendorong akademi untuk membalikkan diri dan menawarkan keahlian. Bahaya merosot.

“Mereka tidak memohon maaf atau tidak,” katanya. “Mereka tidak menghormati sama sekali – memaafkan pun – untuk komedi.”

Loading...