‘Race Amazing’ telah hilang jalannya

Tahun lalu setengah telah menjadi sukar untuk peminat lama “The Amazing Race.” Musim pertama bermula pada tahun 2001, tetapi hanya dalam tahun keempat ‘s siri itu akhirnya mendapat penonton dan penggemar besar-besaran yang selalu pantas.

Malangnya, kejayaan datang dengan harga.

Dalam tempoh empat musim pertama, dua pasukan anggota dengan hubungan yang sudah ada telah berlumba di seluruh dunia. Dari Johannesburg ke Manila, Hong Kong ke Paris, Mexico City ke Venice, mereka dicabar untuk menavigasi tempat-tempat yang tidak dikenali, menyelesaikan tugas-tugas yang mencabar secara fizikal dan mental, dan mengatasi tekanan yang diletakkan pada hubungan mereka.

Ibu bapa semakin dekat dengan anak-anak mereka, kakek nenek menghabiskan tugas yang mereka tidak fikir mereka dapat menyelesaikannya, pasangan belajar bahawa kemahiran komunikasi mereka tidak begitu kuat seperti yang mereka bayangkan, dan rakan-rakan ketawa dan terikat dalam perjalanan ke garisan penamat. Penonton mengalami kecemasan dengan “penyamakan”, pengangkutan pra-diatur atau jam operasi pada tugas-tugas tertentu yang menyebabkan pasukan bertambah, tetapi juga membuat ketegangan bertekanan. Sepanjang perjalanan, pasukan ini membentuk persahabatan dengan rakan-rakan pelumba mereka dan kadang-kadang menumbuk kepala ketika jalan mereka menyeberang. Semua tetapi satu pasangan akan menjadi “paksaan” – memberitahu mereka “telah dihapuskan dari perlumbaan” oleh tuan rumah Phil Keoghan – sementara yang lain akan terus berjalan, memastikan pulsa kita akan berlumba sehingga minit terakhir.

Dan kemudian datang musim lima.

Pada musim panas tahun 2004, “The Amazing Race 5” menjadi hit, menamatkan 12 episod yang dijalankan dengan finale yang disaksikan oleh 50 peratus lebih banyak penonton daripada menyaksikan kesimpulan musim sebelumnya. Itulah juga musim yang ras secara rasmi berubah. Dengan pengenalan dua elemen baru, siri itu mengambil laluan yang berbeza berbanding empat musim sebelumnya.

Ch-ch-ch-perubahanPerubahan yang paling ketara ialah Yield, satu pilihan yang membolehkan satu pasukan memaksa pasukan lain untuk berhenti berlumba untuk tempoh masa. Walaupun pada masa lalu pasukan kadang-kadang bekerja bersama-sama, dan kadang-kadang bekerja dengan satu sama lain, Hasilnya pada dasarnya mengubah tumpuan siri dari perlumbaan ke dinamik antara pasukan. Daripada hanya berlumba dengan pasukan lain, mereka kini bermain menentang pasukan lain.

Juga semasa “The Amazing Race 5,” pengeluar mengubah peraturan untuk kaki tidak penghapusan. Pasukan yang datang ke tempat perhentian di tempat terakhir kadang-kadang tidak dihapuskan. Tetapi pada musim kelima, pasukan yang akhirnya masuk ke atas kaki-kaki tanpa penghapusan yang telah ditentukan sebelumnya telah dipaksa untuk menyerahkan semua wang mereka (dan, beberapa musim kemudian, semua harta benda mereka). Ini meninggalkan pasukan untuk bersiar-siar di sekitar sebuah negara yang memohon wang dari penduduk setempat dan pelancong, semuanya sementara krew kamera dengan canggung, dengan ridiculously, dan menyinggung usaha mereka untuk $ 1 juta.

26 gambar

Tayangan slaid

Penglihatan Selebriti

Jake Johnson dan Damon Wayans Jr pada “Let’s Be Cops,” permaidani merah, Selena Gomez diabadikan dalam lilin dan banyak lagi.

Pemutus juga mengubah siri ini. Untuk musim kelima, CBS memutuskan untuk menjemput bintang dari siri realiti musim panasnya kepada siri pemenang Emmy, dan bekas penjaga gol “Big Brother”, Alison, dan teman lelakinya menyertai perlumbaan. Alison cukup dibenci oleh “Big Brother”, dan penonton tetap bingung kenapa pengeluar akan membiarkan semangat itu merosakkan “The Amazing Race.” Sudah tentu, jawapannya adalah penilaian.

“The Amazing Race 5” juga termasuk Colin dan sindiran temannya Christie yang sombong dan lantang, memberikan seri penjahat yang paling menjijikan itu. Dan kehadiran Charla Faddoul pada pemain itu juga menyebabkan beberapa kebimbangan, sekurang-kurangnya pada awalnya. Sebagai seorang kecil, peserta pertunjukan realiti pertama tidak menjadi ketinggian purata, penyertaannya pada pertunjukan itu seolah-olah seperti pemutus stunt yang terbaik dan eksploitasi yang paling teruk.

Seperti yang ternyata, Alison dan Donny telah dihapuskan pada akhir leg kedua, selepas menjengkelkan dunia dengan pertengkaran mereka yang tidak matang. Dan hati Charla dengan cepat menangkap penonton, kerana dia menunjukkan dia lebih mampu dan kuat daripada rakan sepasukan dan sepupunya, Mirna, dan sering lebih kuat daripada pelumba lain.

Semasa Charla menyerahkan sebilangan daging lembu sepanjang 55 paun melalui jalan-jalan di Uruguay, dia memberikan siri salah satu daripada beberapa momen yang ikoniknya dan kita semua belajar tentang ketabahan dan akan, menyalahkan sesiapa yang menganggap kekurangan ketinggian seseorang itu boleh membataskan mereka kebolehan. Ketika Charla dan Mirna dihilangkan dari perlumbaan, biasanya Phil Keoghan kerap rusak.

Tetapi Charla pergi lebih awal dan Colin dan Christie membuatnya sampai akhir, tiba di garisan penamat di tempat kedua. Antara personaliti kasar dan peraturan baru, pengeluar telah menyuntik pertunjukan mereka dengan unsur-unsur siri realiti lain. Kemudian penarafan meningkat, kerana nampaknya banyak penonton tidak cukup pintar untuk menghargai persembahan yang lebih daripada sekadar pertandingan populariti.

Yang membawa kepada para peserta masa depan , , dan lain-lain, yang semuanya memberi kami lebih banyak pertempuran dan penantangan daripada yang biasanya kita lihat pada musim “Survivor.” Khususnya, permainan agresif Rob dan Amber mengubah wajah “The Amazing Race”; bukannya memberi tumpuan kepada diri mereka sendiri dalam perlumbaan, mereka juga memberi tumpuan kepada melambatkan pasukan lain. Penggunaan strategi mereka adalah dalam lingkungan permainan, tetapi sebagai hasilnya, persaingan menjadi lebih daripada satu perlumbaan.

Ia tidak seolah-olah musim pertama tidak mempunyai bahagian konfrontasi dramatik atau bahkan penjahat. “The Amazing Race” telah melihat banyak personaliti yang melelas; Pemenang tiga musim, Flo, terkenal kerana cincinnya yang cerah, di mana dia sering menegaskan dia telah berhenti dari perlumbaan. Dan dari musim pertama, para peserta selalu berkongsi maklumat atau menolak untuk membantu berdasarkan seberapa banyak mereka suka pasukan lain.

Tetapi sama ada satu pasukan dicintai atau dibenci oleh pasukan lain tidak begitu penting; apa yang penting ialah keupayaan mereka untuk saling bertukar antara satu sama lain dan membuatnya ke hentian pit seterusnya sebelum semua pasukan lain. Kerana pasukan lain tidak dapat bersekongkol melawan pasukan yang mereka benci (atau pasukan mereka diancam), mereka yang kami suka benci sering membuatnya sangat jauh, dan bahkan menang. Seperti yang tidak menyenangkan kerana hasil itu mungkin berlaku, ia mengekalkan perlumbaan yang menarik dan berdaya saing, dan apabila pasukan yang kami sayangi tiba pertama di garisan penamat, ia membuat kemenangan mereka lebih banyak.

Itulah jenius “The Amazing Race”; tumpuannya adalah pada pasukan yang mendapat dari titik A ke titik B ketika berurusan dengan satu sama lain dan dengan dunia. Berurusan dengan pasukan lain di sepanjang jalan adalah bersampingan dan pilihan. Itu bekerja kerana dinamik antara pasangan dengan hubungan yang sedia ada, sama ada mereka pencinta, sepupu, rakan hidup, atau sahabat, selalu menawarkan lebih banyak ketegangan akibat daripada percanggahan yang dibuat antara orang yang mengenal satu sama lain kurang dari sebulan.

Tetapi dengan pengenalan Hasil, pasukan kini dipaksa untuk kedua-dua bangsa dan bermain antara satu sama lain dan dengan setiap pasukan lain. Mengganggu pasukan yang salah, dan satu pasukan mungkin dihukum; pasukan yang terlalu kuat mungkin dihentikan.

Kami keluargaTidak dinafikan lagi, elemen permainan baru ditambah dengan contoh gaya lumba combative Rob akan memberi inspirasi kepada pasukan yang merupakan sebahagian daripada “The Amazing Race 8.” Tetapi itu bukan semua yang akan menjejaskan musim ini.

Untuk pertama kalinya, pasukan dua digantikan oleh keluarga empat. Walaupun sesetengah keluarga terdiri daripada orang dewasa atau remaja yang lebih tua, satu keluarga termasuk saudara lelaki yang berumur 8 dan 11 tahun, dan yang lain termasuk adik-beradik yang berumur 9 dan 12. Pasukan lain mempunyai remaja yang berusia 15, 16 dan 17 tahun. : Bolehkah perlumbaan itu dapat mengekalkan tahap intensiti dan bahaya dengan anak-anak muda sedemikian untuk perjalanan? Selain itu, mencadangkan bahawa, paling minimum, laluan bangsa ini akan terjejas oleh kehadiran anak-anak dan pasukan yang lebih besar. Sama ada ini akan memberi inspirasi lebih banyak detik-detik “Amazing Race” atau menyeret lagi siri ini belum diketahui.

Tiga musim lalu telah secara konsisten menyampaikan televisyen yang dramatik dan menarik, walaupun mereka telah kecewa penggemar lama dengan perubahan yang tidak perlu. Walaupun pergeseran dalam cara pasukan harus mengemudi dunia, persembahan itu tetap menjadi pemimpin pek televisyen realiti yang kompetitif. Tetapi di samping nilai pengeluarannya yang kuat, ketegangan yang tidak mantap, dan cerita yang menaikkan semangat, ada satu perbezaan di antara pameran ini dan lain-lain seperti “Big Brother” dan “Survivor.”

“The Amazing Race” bukan permainan, walaupun apa yang ahli dan pengeluarnya boleh menuntut. Ia perlumbaan di seluruh dunia, yang tidak perlu meniru orang lain untuk mencapai garisan penamat.

adalah seorang penulis dan guru yang menerbitkan realiti kabur, ringkasan harian berita berita realiti.