‘Pretty in Pink’ bertukar menjadi 30: Berikut ialah 17 fakta mengejutkan mengenai ’80s klasik

Dan anda fikir sekolah tinggi anda adalah cliquey? Ahad menandakan ulang tahun ke-30 “Pretty In Pink,” drama remaja klasik yang ditulis oleh John Hughes yang menggambarkan sekolah tinggi di ’80an sebagai peperangan kelas lengkap.

Tertangkap di tengah-tengah adalah gadis miskin Andie (Molly Ringwald) dan lelaki kaya Blane (Andrew McCarthy), yang memulakan percintaan walaupun tidak setuju dengan rakan-rakannya – dua yang tidak dapat dilupakan, khususnya (petunjuk: yang lain memilih rantaian-merokok dalam kain linen).

PRETTY IN PINK, Andrew McCarthy, Molly Ringwald, Jon Cryer, 1986, © Paramount / Courtesy: Everett Collection
PRETTY IN PINK, Andrew McCarthy, Molly Ringwald, Jon Cryer, 1986, © Paramount / Courtesy: Everett CollectionEverett Collection

Sama ada anda melihatnya untuk kali pertama 30 tahun yang lalu atau 30 jam yang lalu, terdapat 17 fakta dalaman mengenai “Pretty In Pink” yang mungkin mengejutkan anda!

1. Peranan Andie ditulis untuk Ringwald – tetapi hampir pergi ke orang lain.

“Setakat watak itu, dia begitu seperti saya,” kata Ringwald dalam temubual 1986 dengan MTV. “Saya terpaksa melakukannya kerana John menulis skrip untuk saya selepas kami melakukan ‘Enam belas Lilin’ … Jika orang lain memainkan bahagian itu ia akan menjadi seperti seseorang memakai pakaian saya, anda tahu? Namun, walaupun Hughes telah menulis “Pretty In Pink” untuk Brat Packer kegemarannya, studio filem itu pada asalnya menginginkan bintang “Flashdance” Jennifer Beals untuk bermain Andie.

2. Almari pakaian Andie mencerminkan gaya peribadi Ringwald sendiri.

“Pemandangan eklektik, bergaya vintaj yang diabadikan di atas skrin oleh Andie adalah benar-benar Ringwald sendiri,” kata Susannah Gora, pengarang “Anda Tidak Boleh Abaikan Aku Jika Anda Mencoba: Pek Brat, John Hughes, dan Kesan Mereka pada Generasi,” TODAY.com. “Walaupun dia menarik dolar serius dari filem-filemnya, ibu bapa Ringwald menyimpannya dengan elaun, jadi dia berpindah ke kedai-kedai dan penjimatan kedua.”

PRETTY IN PINK, Molly Ringwald, 1986, © Paramount/courtesy Everett Collection
PRETTY IN PINK, Molly Ringwald, 1986, © Koleksi / penghargaan Everett CollectionEverett Collection

3. Ringwald telah menghancurkan McCarthy semasa penggambaran.

Ternyata bahawa kimia pada skrin tidak semua bertindak – sekurang-kurangnya pada bahagian Ringwald. Untuk mencipta bunga api, “Saya akan memberitahu Andrew McCarthy bahawa Molly benar-benar mengalami kepayahan ini, dan benar, dan Molly bahawa Andrew telah menghancurkan kejam besar ini, yang tidak benar,” kata pengarah Howard Deutch kepada People pada tahun 2006. ” Ianya berhasil.”

4. Tetapi … Teman lelaki Ringwald juga berada di set.

Canggung! Dweezil Zappa, anak lelaki pemuzik Frank Zappa, adalah teman lelaki Ringwald pada masa itu – dan bahkan mempunyai “Pretty In Pink” cameo semasa adegan di hangout kegemaran Andie, Kucing. “Saya menghormati dia dan dia sangat cantik,” kata Ringwald kepada People pada tahun 1986, ketika ditanya tentang Zappa.

5. McCarthy tidak sesuai dengan visi pembuat filem untuk Blane – namun, Charlie Sheen melakukannya!

Walaupun Hughes dan Deutch menggambarkan Blane sebagai jock yang yakin (Charlie Sheen adalah pencabar utama), Ringwald telah melihat prestasi sensitif McCarthy dalam “St Elmo’s Fire” dan menginginkannya untuk peranannya. “Ia adalah Molly, benar-benar, yang mendapat bahagian saya kerana saya mendengar ini selepas itu – dia berkata kepada John, ‘Itulah jenis lelaki yang saya akan jatuh cinta, bukannya seorang lelaki yang berkulit persegi panjang,” kata McCarthy. dalam edisi DVD “Pretty In Pink: Everything Duckie” DVD. Sebagai ucapan terima kasih, dia menghantar Ringwald sebuah anak patung Gumby yang tinggi 4 kaki setelah mendapat pelakon. “Saya tidak tahu kenapa,” kata McCarthy kepada Gora hadiah itu. “Itu tidak masuk akal.”

PRETTY IN PINK, Andrew McCarthy, 1986, © Paramount / Courtesy: Everett Collection
PRETTY IN PINK, Andrew McCarthy, 1986, © Paramount / Courtesy: Everett CollectionEverett Collection

6. Ringwald mahu Robert Downey Jr menjadi BFF, bukan Jon Cryer.

Peranan Duckie, Andie yang mengutuk rakan terbaik dan bukan rahsia-penagih, pergi ke tempat kejadian-mencuri Jon Cryer – tetapi dimaksudkan untuk Anthony Michael Hall, yang telah bermain geeks yang disukai (dan lovestruck) dalam empat screening Hughes lain. Walau bagaimanapun, selepas Hall menolak peranan itu, Ringwald memberitahu Gora dia merasakan Duckie sepatutnya dimainkan oleh “seseorang seperti Robert Downey, Jr.” kerana “dia berbeza, dan dia aneh, tetapi ia benar-benar dibayangkan bahawa kita akan berakhir bersama-sama. “

7. Pada asalnya, Andie berakhir dalam tangan Duckie bukannya Blane – tetapi itu sahaja.

“Terdapat salah tanggapan tentang berakhirnya asal,” kata Gora. “Saya fikir Andie dan Duckie bersama-sama sebagai pasangan, tetapi sebenarnya,” ia kebanyakannya sebagai kawan, “kata Cryer kepada saya, tidak ada cium.” Bagi yang sebenarnya berlaku, Gora mengatakan bahawa “selepas hancur apabila Blane membuangnya kerana tekanan daripada kawan-kawannya, Andie semakin kuat apabila dia dan Duckie bersatu semula di prom itu dalam ‘kami menentang klimaks’ di mana mereka berani menari di tengah-tengah lantai tarian kepada ‘Heroes’ David Bowie, ‘tidak sedar orang-orang di sekeliling mereka. “

BERKAITAN: Otak, atlet, kes keranjang, puteri atau jenayah? Ketahui ciri ‘Kelab Kelab’ anda

8. Penutupan asal dipecah selepas pemeriksaan ujian yang lemah.

“Saringan ujian remaja yang menonton dan mencintai ‘Pretty In Pink’ benar-benar booed ketika mereka melihat berakhirnya tempat Andie dan Duckie berakhir bersama,” kata Gora. “Selepas banyak mencari jiwa, pembuat filem akhirnya memutuskan untuk memberi penonton apa yang mereka mahu: Andie dan Blane berakhir bersama-sama. Hughes menyedari bahawa kunci adalah untuk memperlihatkan Blane kepada prom itu sahaja – ini bermakna bahawa dia telah menolak kawan-kawannya yang bermakna dan tidak mempunyai gadis lain untuknya tetapi Andie. “

9. Filem baru yang diperlukan memerlukan rambut palsu (tetapi nampaknya, bukan yang baik).

“Minggu telah berlalu, dan walaupun kebanyakan pelakon kelihatan seperti yang sama, McCarthy sedang bermain tentera di John Pielmeier bermain ‘Boys of Winter,’ dan telah mencukur kepalanya untuk bahagian itu,” kata Gora. Oleh itu, McCarthy memerlukan rambut palsu untuk adegan prom ikon dan ciuman sekarang. “Ia kelihatan seperti tikus di kepala saya,” McCarthy memberitahu Gora. “Jika mereka tahu kami masih akan bercakap tentang ‘Pretty In Pink,’ mereka akan membayar rambut palsu yang lebih baik.”

PRETTY IN PINK, Jon Cryer, Molly Ringwald, 1986, © Paramount / Courtesy: Everett Collection
PRETTY IN PINK, Jon Cryer, Molly Ringwald, 1986, © Paramount / Courtesy: Everett CollectionEverett Collection

10. Molly Ringwald bukan peminat pakaian prom-ikoniknya sekarang.

“Dia membenci pakaian itu! Molly sebenarnya membencinya dengan keghairahan sedemikian, anda tidak tahu, “kata pereka kostum” Pretty In Pink “Marilyn Vance dalam temu bual 2013 dengan majalah Dazed. “Saya memotong dua gaun untuk membuat gaun prom, seperti yang dia lakukan dalam filem itu. Miskin John Hughes – Molly dalam trelernya dengan tutornya, dia benci pakaian itu dan dia merengek kepada saya, ‘Anda tidak boleh membuatnya berbuat demikian, dia membencinya.’ Saya berkata, ‘Andie tidak akan memakai seperti Pakaian Madonna. Dan dia tidak akan berpakaian seperti anak-anak lain, dia seorang individu. Dia memetik pakaian dan membuat gaya sendiri. ‘Dan John memutuskan,’ Baiklah, itu sahaja, Molly akan memakainya. ‘”

BERKAITAN: Menghidupkan semula 14 filem promo dalam masa 2 minit: Satu malam paling tinggi sekolah menengah

11. James Spader dan McCarthy menghadiri prom di “Pink” – tetapi tidak pernah pergi ke prom mereka sendiri.

Spader dan McCarthy mungkin telah memainkan “richies” yang popular dan istimewa di skrin – tetapi di luar skrin, mereka mempunyai pertalian yang lebih besar untuk “zoids,” istilah Hughes untuk orang buangan bukan sebahagian daripada orang ramai. “Saya tidak boleh mendapatkan tarikh,” McCarthy mengakui kepada seorang wartawan MTV pada perdana 1986. “Bukan cerita yang saya suka bercakap tentang – ia bukan masalah besar, saya rasa.”

Spader boleh dikaitkan. “Saya rasa saya adalah zoid. Saya berpakaian lucu. Saya melakukan teater, dan kawan-kawan saya sentiasa kumpulan watak yang pelik. Dan saya tertarik kepada [orang-orang], orang yang lebih baik, dalam buku saya, “katanya kepada tuan rumah rancangan TV tempatan pada tahun 1986, sambil menambah,” Saya tidak lulus dari sekolah menengah, jadi saya tidak pergi ke prom . Saya tidak pernah pergi ke prom dan semua kegelisahan dan ketakutan bahawa prom [memprovokasi] mungkin akan menjauhkan saya dari prom hari ini. “

PRETTY IN PINK, James Spader, 1986. (c) Paramount Pictures/ Courtesy: Everett Collection.
PRETTY IN PINK, James Spader, 1986. (c) Gambar / Hormat: Koleksi Everett.Everett Collection

12. Ujian Spader untuk rakan Blane yang menjijikkan, Steff, berjalan dengan baik sehingga hampir tidak disewa.

“Dia hanya boleh dipercayai – anda tahu, saya sedang mencuba filem itu dan saya pergi, ‘Saya benci lelaki ini,'” kata Deutch dalam “Pretty In Pink: Everything Duckie” DVD.

“Saya masih ingat James Spader masuk dan merokok rokok … dan dia hanya menjijikkan, tetapi dia benar-benar berakhlak kerana dia sebenarnya watak yang indah. Sangat bagus dan tidak sama seperti watak yang dimainkannya, “tambah Ringwald. “Tetapi dia hanya mengejek yang sebenarnya mengenai dia … dan saya fikir dia juga menjatuhkan rokok di atas lantai dan memecatnya, dan hanya pergi.”

13. Beberapa detik-detik filem yang paling tidak dapat dilupakan adalah dilakukan secara improvisasi.

“Hughes dan Deutch mencipta persekitaran di mana para pelakon berasa bebas untuk membuat penambahbaikan, dan ini membawa kepada beberapa garis besar dalam filem itu,” kata Gora. “Cryer datang dengan reaksi Comedy Duckie kepada mesin tampon di bilik mandi gadis itu: ‘Kami tidak mempunyai mesin gula-gula di bilik budak lelaki!’ Dia juga menaikkan apa yang mungkin menjadi garis yang paling disukai dan sering dikutip dari filem keseluruhan – yang Duckie satu menghairankan apabila belajar nama saingan romantisnya: ‘Blane? Namanya Blane? Itu alat utama, itu bukan nama! ‘”

Walaupun Cryer mendapat banyak kredit yang baik, bagaimanapun, dia mengatakan bahawa Spader membuat sumbangan besar. “Secara terang-terangan, saya fikir dia mencuri filem itu – dia melakukan pelbagai perkara. Seperti, dia ingin mengetahui dengan tepat apabila loceng [sekolah] akan berdering supaya dia dapat menunjuk. Itu semua hebat, “kata Cryer kepada Entertainment Weekly pada tahun 2006. Menurut Cryer, Spader bahkan mengambil jalan keluar lorong di sekolah ke tingkat berikutnya, meludah di lantai sebelum berlalu.

BERKAITAN: Double Duckie! Jon Cryer dan James Corden membuat semula tarian ‘Pretty in Pink’

14. Pergerakan tarian Duckie yang terkenal datang dari koreografer “Footloose”.

Titik tinggi filem itu adalah ketika Duckie memasuki kedai rekod di mana Andie bekerja, dan terus menari dan menyegerak kepada Otis Redding yang “Mencuba Keluhan Sedikit.” Daripada tempat yang terkenal sekarang, Cryer memberitahu EW: “Ia adalah Howie [Deutch] yang menemui lagu Otis Redding. Tiada siapa yang benar-benar menjangkakan bahawa saya akan pergi ke bandar di atasnya seperti yang saya lakukan. Walaupun, saya benar-benar menyalahkan Howie, kerana dia membawa saya bersama Kenny Ortega malam sebelum [kami menembak adegan]. Dan berkumpul dengan koreografer bertaraf dunia yang sungguh-sungguh, anda akan tampil dengan sesuatu. “

PRETTY IN PINK, Jon Cryer, 1986
PRETTY IN PINK, Jon Cryer, 1986Everett Collection

15. Kasut menari beliau adalah satu-of-a-kind … dan tidak dapat dikesan hari ini.

Duckie mendapat sambutan hangat semasa senaman tarian berkerajaan – dan begitu pula dengan kasut putih yang sepatutnya tandatangannya. Menurut Yahoo! Berita, kasutnya yang terkenal itu dipilih oleh pereka kostum filem di NaNa – sebuah punk rock LA yang juga bertanggungjawab untuk but tinggi paha yang tidak dapat dilupakan oleh Julia Roberts daripada “Pretty Woman.”

“Saya mempunyai kasut Duckie untuk masa yang lama dan kemudian pada pertengahan tahun 90-an, saya meminjamkan mereka kepada Planet Hollywood, yang memutuskan bahawa saya tidak memberi pinjaman kepada mereka, saya memberi mereka – walaupun dokumen sebaliknya,” kata Cryer EW. “Mereka mungkin berada di Planet Hollywood yang tersisa yang terakhir, anda tahu, Singapura atau sesuatu. Bukankah itu tidak masuk akal? Kasut Duckie sepatutnya menjadi milik saya! “

BERKAITAN: Jangan lupa tentang ‘The Breakfast Club’: 22 kali budaya pop memberi penghormatan kepada ’80s klasik

16. Band yang diketengahkan dalam “Pretty In Pink” juga mendapat shoutout dalam “Enam belas Lilin.”

“Ringwald mengatakan dalam segala macam unsur utama dalam filem, termasuk muzik,” kata Gora. “Band yang berkumpul di kelab malam di mana Andie mengambil Blane pada tarikh mereka ialah Rave-Ups, yang penyanyi utama, Jimmer Podrasky, berkahwin dengan kakak Molly dan kemudian mempunyai anak dengannya.” Sebelum “Pretty In Pink”, Ringwald juga telah mempromosikan band itu dalam “Enam belas Lilin” dengan berani menulis nama mereka pada pengikat wataknya.

17. Pelakon tertentu “Pretty In Pink” bersatu semula di skrin, lebih dari sekali.

Ringwald dan McCarthy membintangi “Kuda Segar” pada tahun 1988, yang menampilkan plot bertentangan yang sama, tetapi tanpa kejayaan kotak-jawatan sama seperti “Pretty In Pink.” Sementara itu, McCarthy muncul dengan Spader dalam dua filem 80-an, “Mannequin” dan “Less Than Zero.” Lebih banyak rakan daripada frenemies dalam kehidupan sebenar, kedua-duanya juga bekerjasama tahun lepas ketika McCarthy mengarahkan beberapa episod “The Blacklist,” pertunjukan utama Spader pada acara NBC.

Imbas kembali! Tonton Molly Ringwald bercakap ‘Pretty in Pink’ pada tahun 1986

Feb.25.201600:57