Pigging: ‘Walking Dead’ menarik api untuk membunuh (palsu) oinker

Ini hampir klise dalam hiburan: Membunuh berpuluh-puluh orang dalam pertunjukan atau filem, dan penonton anda akan berguling dengannya, tetapi mengancam haiwan kecil yang comel dan cerita lain.

GAMBAR: Walking Dead pigs
Pada hari-hari awal, Rick memberi makan babi pada “Walking Dead,” tetapi pada hari Minggu malam, babi itu menyediakan hidangan itu – dan bukan dalam bentuk bacon.Gen Page / Hari Ini

(Amaran: Spoiler untuk episod “Walking Dead” Ahad berikut.)

Pada episod Ahad malam “The Walking Dead,” puluhan undead yang mengejutkan telah dihantar, dan beberapa manusia penjara juga tinggal. Tetapi kegemparan di Twitter datang apabila pemimpin kumpulan itu, Rick Grimes, menarik gerombolan zombie dari pagar kendur penjara dengan merobohkan sisi babi hidup dan membuangnya ke pejalan kaki yang lapar. Ini adegan yang diputar dengan baik, dan menunjukkan kematian impian Rick untuk kehidupan yang lebih tenang sebagai seorang petani lelaki di tengah-tengah wahyu.

Andrew Lincoln, yang memainkan Rick, berkata dalam video AMC bahawa wataknya tidak mempunyai pilihan. 

“Ia adalah salah satu mata yang menggerunkan di mana punggungnya melawan dinding lagi,” kata Lincoln. “Kami akan menyerang, dan rasional di belakangnya adalah tidak mementingkan diri sendiri. Mereka perlu menyingkirkan babi, mereka boleh menjadi ancaman.”

Lincoln, tentu saja, menyedari bahawa pengorbanan babi itu lebih daripada sekadar langkah pintar. “Di sebalik semua itu adalah kesedihan yang luar biasa,” katanya “Ini adalah manifestasi fizikal semua kerja kerasnya, dan harapannya disembelih.”

Selepas episod itu disiarkan, tinjauan di tapak “The Walking Dead” menanyakan penonton tentang apa yang mereka fikirkan rancangan Rick’s babi. Pada masa akhbar, lebih daripada separuh pengundi berpendapat bahawa ia adalah bijak bijak dan perkara moral yang perlu dilakukan, tetapi 35 peratus yang besar berpendapat bahawa ia adalah langkah taktikal pintar, tetapi tidak bermoral untuk mengorbankan babi yang hidup.

Dan ramai yang mendapati ia mengganggu mengambil Twitter untuk berkongsi pandangan mereka.

“TIDAK, BUKAN PIGS!” tweeted Gabii Ballester.

“Saya faham bahawa babi itu dijangkiti tetapi membunuh mereka kerana zombie masih mengganggu saya,” tulis Bilbo Murphy.

Ramai peminat sedar bahawa mereka lebih gementar tentang babi yang mati daripada manusia, tetapi itu tidak menghalang perasaan.

“Saya telah menyatakan lebih banyak emosi semasa menonton berjalan mati apabila dia membunuh babi lebih daripada apa-apa masa lain.” menulis Molly O’Connor. “Simpan babi!”

Tetapi ya, walaupun pada Hari Banyak Babi Akan Die (anda membacanya di sekolah menengah, kan?), Masih terdapat sedikit humor tentang kelewatan babi. 

Menulis Matthew Wiseman: “Pada ‘The Walking Dead,’ ketika Rick melumpuhkan babi untuk digunakan sebagai umpan untuk memancing zombi, adakah dia telah memotong hamstring haiwan itu?”