Pianis Injil, Anthony Burger meninggal pada usia 44 tahun

Pianis muzik Injil, Anthony Burger, yang bermain untuk pameran Gaither Homecoming yang popular dan memperoleh pencalonan Dove Award untuk album muzik instrumentalnya, runtuh dan meninggal semasa persembahan. Beliau berusia 44 tahun.

Dia meninggal Rabu ketika melakukan pelayaran Gaither Homecoming dari Miami, kata rakan keluarga Tom Rowland, Datuk Bandar Cleveland, Tenn., Di mana Burger membesar.

“Mereka belum melakukan autopsi, tetapi mereka mengesyaki ia serangan jantung,” kata Rowland.

Burger, yang tinggal berhampiran Nashville di Brentwood, Tenn., Mengeluarkan banyak album dan video muzik pianonya. Rekod-rekodnya termasuk renditions “Agama Masa Lama” dan “Hallelujah Chorus” di samping klasik sekular seperti Debussy “Clair de Lune.”

Baru-baru ini, dia telah menjadi artis tamu dan pianis untuk konser Gaither Homecoming yang dipimpin oleh superstar Injil Bill Gaither.

Dua Gaither album dan video yang memaparkan Burger kini berada di 10 teratas dalam kedua-dua video muzik dan carta jualan album Kristian kontemporari. “Sama ada Homecoming: Live From Toronto,” telah “Buruan” kepada Tuhan / Rhapsody di Blue Medley, dan “Homecoming Kanada” menampilkan “Gettin ‘Sedia untuk Meninggalkan Dunia Ini.”

Juga tahun ini, album Burger “A Tribute to Bill dan Gloria Gaither” dicalonkan untuk Anugerah Dove Persatuan Muzik Gospel dalam kategori album instrumental. Album lain, “New Born Feeling,” dinamakan dalam kategori yang sama pada tahun 1997.

Terdahulu dalam kerjayanya Burger bermain untuk Celestials dan kuartet Injil Selatan The Kingsmen. Dia tampil di Gedung Putih dan di “Hari Ini” serta Cricket Billy Graham dan memenangi anugerah dari Persatuan Injil Selatan.

Sebagai seorang kanak-kanak kecil, Burger jatuh ke atas tungku relau dan dibakar di tangan, kaki dan muka. Burger berkata dalam biografinya bahawa “secara beransur-ansur, Tuhan menyembuhkan tangan saya kerana dia mempunyai tugas untuk saya lakukan.” Burger mula bermain ketika berusia 3 tahun dan memulakan debutnya di radio pada umur 5 tahun, kata Rowland.

Burger selamat oleh isterinya, LuAnn, dua anak lelaki dan seorang anak perempuan. Pengaturan pemakaman belum selesai.