Penyanyi Classics IV Dennis Yost meninggal pada usia 65 tahun

Dennis Yost, penyanyi utama kumpulan 1960-an, Classics IV, telah meninggal di sebuah hospital di Ohio. Dia berusia 65 tahun.

Yost meninggal dunia Ahad di Hospital Fort Hamilton di Hamilton, kira-kira 30 km barat laut dari Cincinnati. Dia meninggal dunia akibat kegagalan pernafasan, kata jurucakap hospital Marielou Vierling.

Lagu-lagu Classics IV termasuk “Spooky,” “Stormy” dan “Traces of Love.”

Yost berada di rumah kejururawatan sejak mengalami kecederaan otak yang terjejas pada musim gugur tahun 2005, kata rakan penyanyi dan ahli biografi Joe Glickman.

The Classics IV mendapat permulaan di Jacksonville, Fla., Di mana Yost, yang berasal dari Detroit, dinaikkan, kata Glickman. Rekod pencapaian mereka telah dihasilkan di Atlanta di bawah pengawasan pengeluar Buddy Buie dan Bill Lowery, pengasas Lowery Music Inc.

Kumpulan itu bersama selama kira-kira lima tahun.

Buie, yang merupakan penulis bersama lagu kumpulan dengan gitaris kumpulan, J.R. Cobb, berkata: “Dennis mempunyai suara yang luar biasa – hanya suara yang hebat untuk lagu-lagu cinta.”

Buie yang berusia 67 tahun yang bersara dan tinggal di Eufaula, Ala., Menambah: “Saya sangat sedih dengan kelewatannya.”

Cobb, 65, berkata beliau dan Yost membesar di Jacksonville dan menunggang motosikal bersama sebelum mereka berada dalam band itu. Cobb, yang kemudiannya tampil dengan Seksyen Rhythm Atlanta dan dengan Lebuhraya – kumpulan negara yang termasuk Johnny Cash, Waylon Jennings, Kris Kristofferson dan Willie Nelson – bersara dan tinggal di Monticello, Ga.

“Dennis adalah seorang rakan sekaligus ahli muzik,” kata Cobb. “Saya selalu fikir dia mempunyai suara yang sangat tersendiri, dan saya fikir kami mempunyai beberapa hits yang kami ada kerana dia dan keupayaannya sebagai penyanyi.”

Jon “Bowzer” Bauman, seorang vokalis dengan bekas kumpulan rock dan komedi Sha Na Na, mengadakan konsert manfaat tahun lepas untuk membantu meningkatkan kos perubatan Yost, kata Glickman..

“Dia adalah seorang bakat besar yang melakukan kerja besar untuk kumpulan itu,” kata Bauman, yang bekerja sebagai pengacara Kebenaran dalam Muzik, yang berpangkalan di Yayasan Dewan Fame Group Vocal di Sharon, Pa.

“Secara paradoks, saya mengenali Dennis dengan lebih baik pada tahun-tahun kemudian, di mana beliau terlibat dalam perjuangan besar untuk mengekalkan identiti muziknya sendiri, yang merupakan salah satu kes yang paling menyedihkan dan paling sukar bagi seseorang yang kehilangan nama kumpulan mereka sendiri, apabila dia cukup banyak kumpulan, “kata Bauman.

Bauman berkata kebenaran dalam undang-undang muzik telah diterima pakai di 26 negeri, dan satu bil dijangka membuatnya melalui badan perundangan dan meja gabenor minggu depan di negeri rumah Yost di Ohio.

Yost selamat oleh isterinya, Linda Yost, dari pinggir bandar Hamilton. Satu mesej yang mencari komen ditinggalkan di rumahnya Isnin.